Brandfare tvinger damplokomotiv i remisen

Veteranbanes flotte røde diesellokomotiv fra 1953 må træde til i stedet

I den kommende tid bliver det op til Mariager-Handest Veteranjernbanes flotte røde diesellokomotiv fra 1953 at føre togvognene med turister sikkert gennem Østhimmerland. Privatfoto

I den kommende tid bliver det op til Mariager-Handest Veteranjernbanes flotte røde diesellokomotiv fra 1953 at føre togvognene med turister sikkert gennem Østhimmerland. Privatfoto

Som følge af det varme vejr og den manglende nedbør er naturen netop nu faretruende tør, og det er ikke godt, når man skal køre med et damplokomotiv.

Derfor tager Mariager-Handest Veteranjernbane nu konsekvensen og erstatter kørslen med damptog med kørsel med diesellokomotiv.

- I øjeblikket er det så tørt, at vi ikke finder det forsvarligt at fortsætte kørselen med damp. På den baggrund holder vi indtil videre vores damplokomotiv, HV3, i remisen, fortæller veteranbanens

driftsbestyrer Ole Juhl.

Køreplanen bliver dog fortsat holdt til punkt og prikke. Blot med den forskel, at togene i den kommende tid fremføres af veteranbanens flotte røde diesellokomotiv fra 1953.

Diesellokomotivet er bygget i 1953 hos Frichs i Århus og blev i sin tid leveret til de daværende Horsens Vestbaner.

Her fremførte lokomotivet banernes godstog frem til 1962,.

Siden drog lokomotivet mod nord, hvor det i syv å gjorde tjeneste på Thisted-Fjerritslev Jernbane, inden turen fortsatte sin rejse videre nordover til Hirtshalsbanen.

Her blev lokomotivet anvendt til færgerangering på havnen i Hirtshals frem til 2000.

Efter en større istandsættelse har lokomotivet nu i de seneste 17 år kørt trofast på veteranbanen mellem Mariager og Handest, og har også under tidligere tørkeperioder fungeret som afløser for damplokomotivet.

Lidt ældre Mariager-borgere vil i øvrigt kunne nikke genkendende til et lokomotiv som det gamle M5.

Tilbage i 1962 erhvervede den daværende Mariager-Faarup-Viborg Jernbane et tilsvarende lokomotiv, der kørte det daglige godstog til Viborg, så lokomotivtypen er ikke ukendt i Mariager-området.

Den ufrivillige pause, som damplokomotivet nu kommer på, benytter veteranbanen til at foretage et ekstraordinært tjek af køretøjet.

- Men vi beklager naturligvis, det ikke er muligt at køre med damptrukne tog i øjeblikket.

- At kunne vise et damptog er et af veteranbanens formål - og en del af veteranbanens inderste sjæl, lyder det fra driftsbestyrer Ole Juhl.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.