Nordjylland

Livreddere advarer: Pas på koldt badevand

Selv om det bliver varmt, er badevandet stadig meget koldt, og det kan være farligt

Livredderne advarer mod koldt badevand. Arkivfoto

Livredderne advarer mod koldt badevand. Arkivfoto

NORDJYLLAND:Nu kommer sommervejret for alvor til Danmark, og med temperaturer på op til 30 grader i denne uge er der gode muligheder for en dukkert i bølgerne.

Men selvom luften bliver varm, er badevandet stadig køligt for årstiden. TrygFondens Kystlivredning opfordrer derfor badegæsterne til passe på nedkøling og kramper, hvis man opholder sig i vandet i lang tid, og til at vælge en strand, hvor der er livreddere til at holde et ekstra vågent øje.

- Sommeren har ladet vente på sig, men nu ser den endelig ud til at komme. Badevandstemperaturen er dog stadig lav for årstiden, og derfor skal badegæsterne passe ekstra på, når de går i vandet. Når du bader i koldt vand, fungerer dine muskler ringere, dit åndedræt besværes, og dit overblik mindskes – du opnår altså en dårligere svømmefærdighed end normalt, og det er her faremomentet ligger. Jeg vil derfor opfordre alle til at bade, hvor der er livreddere, tage kortere ture i vandet, og gå forsigtigt i vandet, så kroppen og åndedrættet vænner sig til temperaturen, siger Anders Myrhøj, der er chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning.

- Livredderne markerer deres primære zone, hvor de holder ekstra øje, med rød-gule flag i vandkanten. Så hvis man svømmer mellem flagene og holder sig i vandkanten, hvis man ikke kan svømme, så undgår man at bringe sig selv i situationer, der kan være farlige, tilføjer han.

På www.respektforvand.dk kan man se, hvor man finder det nærmeste livreddertårn og læse de fem nationale baderåd. Man kan også gratis downloade TrygFonden Kystlivrednings app Strandvejr til iPhone og Android.

TrygFondens fem nationale baderåd:

1. Lær at svømme

Når du kan svømme, kan du redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selvom du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.

2. Gå aldrig alene i vandet

Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet, og råb aldrig om hjælp for sjov.

3. Læs vinden og vandet

Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold, og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.

4. Lær stranden at kende

En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Læs også altid strandens oplysningsskilte.

5. Slip ikke børnene af syne

Hold dig tæt ved badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger. Hold godt øje med børn, og sørg for ikke at blive distraheret.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst