Naturvidenskab

Løs ligningen og vind en million - dollars

Store penge i at knække gåden om Fermats sidste sætning

Arkivfoto

Arkivfoto

TEXAS:Hvis du vil tjene nogle hurtige penge og har flair for matematik, så er alt, hvad du behøver at gøre, at løse ligningen Ax + By = Cz.

Ligningen er kendt som Beals Formodning, og er inspireret af et af de mest berømte mysterier i matematikkens historie: Fermats sidste sætning.

I 1993 udgav den amerikanske milliardær og fritidsmatematiker Andrew Beal fra Texas sin matematiske formodning, og har siden selv forsøgt at løse den, men uden held.

Storsind eller umulighed

Derfor har han udlovet dusører til den person, der først kunne knække koden, og gennem årene er der kommet stadig flere nuller på beløbet.

I 1997 startede dusøren på 5000 dollars. Da det ikke gav resultat, forhøjede han den i 2000 til 100.000 dollars, og senest er dusøren så sat op til svimlende 1.000.000 dollars.

Pengene kan enten ses som et udtryk for Beals storsind, eller som et udtryk for, at den amerikanske forretningsmand faktisk ikke tror på, ligningen kan løses.

Matematikkens vidunderlige verden

Men spørger man manden selv, har han helt andre og langt mere noble tanker med dusøren.

- Jeg vil gerne inspirere unge mennesker til at interessere sig for matematik og videnskab. En stor dusør er en god måde at skabe opmærksomhed om matematikken, og jeg håber, at flere unge vil finde sig draget ind i matematikkens vidunderlige verden, siger han til det amerikanske nyhedsmagasin TIME.

Man kan læse mere om konkurrencen og indsende sit bud her.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst