Lokalbefolkning glade for turister

Men i Lønstrup og Skagen finder man den øgede trafik og parkering generende

De mange biler, som turisterne bringer til Skagen, generer mange i lokalbefolkningen.Arkivfoto: Kim Dahl Hansen

De mange biler, som turisterne bringer til Skagen, generer mange i lokalbefolkningen.Arkivfoto: Kim Dahl Hansen

AALBORG:Lokalbefolkningen på de danske turistdestinationer er generelt glade for turismen og har et godt øje for de positive effekter, gæsterne har på lokalområdet. Men der er også visse forbehold, og på nogle destinationer ønsker man ikke flere turister i højsæsonen. I Lønstrup og Skagen oplever man således mange gener på grund af trafik og parkering, viser en ny stor undersøgelse på området.

Analysebureauet Megafon har gennemført undersøgelsen for Videncenter for Kystturisme med over 2000 telefoninterviews blandt fastboende i de 20 feriesteder, der indgår i et udviklingsforløb hos videncentret.

De lokale beboere er blandt andet blevet spurgt om deres generelle holdning til turisme, om de personligt opfatter det som positivt eller negativt at have turisme tæt på bopælen og om turismens betydning for lokalområdet.

- Generelt kan vi sige, at der er rigtig stor opbakning bag turismen, og på landsplan er det kun en enkelt procent af lokalbefolkningen, der vurderer effekterne som negative. Det viser, at der er folkelig støtte til de mange forskellige aktiviteter for at fremme kystturismen, siger konsulent Jacob R. Kirkegaard Larsen fra Videncenter for Kystturisme.

- Der er en bred forståelse for, at turismen løfter hele lokalområdet, både som vigtig indtægtskilde og som en stærkt medvirkende faktor til at skabe liv og aktiviteter, der kommer alle til gode - også de fastboende. Og det er værd at bemærke, at opbakningen generelt også er meget stor hos dem, som ikke selv er afhængige af indtægter fra turisme, siger han.

Gevinster har en pris

Men de lokale gevinster har selvfølgelig også sin pris, for eksempel i form af mere trængsel, mere støj og mere affald. På nogle destinationer er der også en vis bekymring for øget slid på naturen og forstyrrelse af dyrelivet.

- Der er nogle forbehold og på nogle punkter er der også stor variation i holdningerne, som ofte afspejler de lokale forhold. Men trods de medfølgende gener er der generelt god tilfredshed med indsats, der gøres fra det offentlige for at tiltrække turister til området. Og kun en meget lille andel på tre procent ville foretrække, at antallet af turister faldt i deres lokalområde, påpeger Jacob R. Kirkegaard Larsen.

Når det gælder spørgsmålet om at tiltrække flere turister - der støttes af 55 procent af de adspurgte på landsplan - foretrækker et stort flertal, at stigningen enten bliver ligeligt fordelt mellem høj- og lavsæson (60 procent) eller sker primært eller udelukkende udenfor højsæsonen (29 procent).

På spørgsmålet om gener ved turismen er det parkeringsproblemer og mængden af trafik, der opfattes som de to største problemer, som generer henholdsvis 37 og 30 procent af de adspurgte på landsplan. Når man kigger på de lokale forskelle opleves generne ved parkering højest i byer som Gilleleje, Lønstrup, Rørvig og Skagen, mens turisterne generer mindre på P-pladserne på feriesteder som Rømø, Billund og Blokhus.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.