Lokalhistorisk projekt om besættelsen

Der var fuldt hus i Kino i Fjerritslev, da Lokalhistorisk Samvirke for Han Herred i samarbejde med Fjerritslev Kinos Venner afviklede en filmeftermiddag med "Hvidsten-gruppen" på lærredet.

Omkring 80 var mødt op i Fjerritslev Kino for at se filmen "Hvidsten Gruppen" og høre om det lokalhistoriske projekt, som der var fuld opbakning til at sætte i gang.

Omkring 80 var mødt op i Fjerritslev Kino for at se filmen "Hvidsten Gruppen" og høre om det lokalhistoriske projekt, som der var fuld opbakning til at sætte i gang.

De knap 80 deltagere repræsenterede hele Han Herred fra Vesløs i vest til Øland i øst. Særforestillingen var samtidig anledningen til at igangsætte et omfattende lokalhistorisk projekt om besættelsestidens Han Herred, hvor Lokalhistorisk Samvirke opfordrer alle interesserede til at deltage i dokumentationen af den mest skelsættende og bevægende epoke i nyere tid. Han Herred er et af de steder i landet, hvor sporene af den tyske besættelsesmagt er allertydeligst. Projektet går ud på at indsamle alle tænkelige oplysninger og personlige beretninger i såvel skriftlig som mundtlig form, ligesom det gælder om at få billeder, kortmateriale og effekter fra besættelsesmagtens tilstedeværelse frem i lyset til brug for artikler, udstillinger, foredrag, udflugter med videre. Oplysningerne registreres i de lokalhistoriske arkiver i øst og vest, og på arkivet i Fjerritslev oprettes en fælles database. Projektdeltagerne skal ikke afholde sig fra at belyse emner, som andre tidligere har beskrevet, idet det også er vigtigt at kunne sammenligne oplysninger og få nye aspekter med, lyder det fra initiativtagerne. Indsatsen er et led i "Liv i Lokalhistorien - 25 sogne i Han Herred skriver fælles historie", og foruden den folkelige del vil projektet have et forskningsmæssigt sigte, idet fagfolk med forskellige indgangsvinkler vil kunne drage stor nytte af det indsamlede materiale. Inden filmforevisningen redegjorde initiativtagerne for idéen bag projektet, hvori alle interesserede kan deltage. Otto Kjær Larsen, Ullerup, der er formand for projektets styregruppe, påpegede at besættelsestiden var i omkring 50 år et temmelig nedtonet og følsomt emne i lokalbefolkningen, men nu er det tiden at fjerne mørklægningsgardinerne. Selv havde Otto Kjær Larsen fornøjelsen af at medvirke til etableringen af en mindeplads for modtagegruppen "Jarl" på Thorup Fjordholme ved 60-året for befrielsen i 2005. Det blev slået fast, at de lokalhistoriske sognegrupper og lokalarkiverne vil være omdrejningspunkter i projektet. Der lød en opfordring til enkeltpersoner om at tage kontakt til sognegrupperne - og omvendt - således at man lokalt får kendskab til, hvad der arbejdes med. Også nye grupper på langs og tværs af Han Herreds 25 sogne vil kunne opstå. Ole Villumsen Krog, som repræsenterer den forskningsmæssige del af projektet, gav en række eksempler på, hvad enkeltpersoner og grupper kan gå i gang med. Han foreslog blandt andet at anskaffe sig kortblade i målestok 1:25.000 hos boghandleren og indtegne de steder, hvor der har været tyske anlæg, eller hvor der har fundet bemærkningsværdige begivenheder sted i besættelsesårene 1940-45 og tiden umiddelbart derefter. Ole Villumsen Krog, som selv har en omfattende besættelsestidsforskning i gang og ligeledes kunne fremvise effekter fra krigen, stillede sig til disposition for sognegrupperne med råd og dåd. Snart indkaldes der til et arbejdsmøde.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.