Lys i mørket om lysglimt

Lysafmærkningen i Østerild er ved at være testet og om en uge skulle alt være klaret

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

ØSTERILD:Glimtene fra de to 250 meter høje lysmaster i testcenteret har vist sig at være til større gene for de omkringboende end udsigten til den første testmølle.

Driftsleder Bjarne Sønderskov fra DTU/Risø gennemgik styringen af lysene mandag sammen med leverandøren, og han siger, at der endnu mangler nogle justeringer af lamperne, men at man i hvert fald nu har indrettet computerstyringen sådan, at alle lysene nu glimter i samme rytme, skriver Thisted Dagblad tirsdag.
Samtidig har man også gennemgået de lysstyrker, som der skal blinkes med.
Om natten skal det være 2000 Candela (Cd), i tusmørke 20.000 og om dagen 200.000.
Der findes flere måder at sammenligne det på, men de 2000 skulle svare til et stearinlys, men da de i Østerild er lysdioder, så kan de virke skarpere end de lys, der anvendes på tv-senderen i Frejlev sydvest for Aalborg.
Den har de samme lysstyrker, men der er det Xenonlamper.

Afventer rapport

- Vi afventer den rapport, som snart bliver frigivet til ministeriet, siger han om resultatet af den arbejdsgruppe, som har set på forskellige muligheder for at mindske generne for de omkringboende ved testcenteret i Østerild.

- Blandt andet ser man på, at vi eventuelt kan slukke de nederste lamper og kun beholde dem i toppen.
Bjarne Sønderskov vil dog ikke love ændringer her og nu, men siger, at arbejdsgruppen har været meget lydhøre over for problemerne og giver en del forslag til ændringer.
Den radarstyrede løsning, som er godkendt som forsøg i Sverige, vil han ikke kommentere nærmere, da det er en ren politisk beslutning og kun kan gennemføres, hvis de danske statslige luftfartsmyndigheder accepterer det, og staten via DTU/Risø går med til at købe et sådant anlæg.

Prøveperiode en uge mere

I første omgang er det altså endnu en uges prøveperiode og derefter endnu en gennemgang af anlægget, der vil vise, at alt er indstillet korrekt efter de gældende regler.

Bjarne Sønderskov var involveret i lignende problemer ved testcenteret i Høvsøre, hvor man også lagde ud med lysglimt på alle master og møller og i dag er endt med kun at have på de to højeste master.
- Vi skal også tænke på, at det her anlæg i Østerild kun er det andet i hele verden af denne type.
Det første er sat op i Finland og har kun godt et års tid ”på bagen”, og der har der også været indkøringsproblemer.
Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.