Måske en flymotor fra Slaget om England

Fisker fik en Rolls Royce Merlin fra en Spitfire i garnet ud for England

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

HANSTHOLM:26. juni i år indbragte en lokal fisker til Hanstholm Havn en flymotor, fortæller Ib Lødsen fra Danmarks Flyvehistoriske Selskab.

Han har i mere end 35 år undersøgt rester af fly, der styrtede ned under Anden Verdenskrig, og efter, at han har gennemgået de dele, der var tilbage af motoren, viste det sig, at det var en af de første Rolls Royce Merlin-motorer, som blev brugt i både Hurricane- og Spitfire-fly i 1940. Det tog mere end to timers hårdt arbejde at få motorresten pakket ud af fiskenet og tovværk, fortæller han, og den var voldsomt tæret og beskadiget ved fiskernes slæben rundt med den. Til alt held var gearkassen intakt, og det hjalp med til at bestemme motoren, hvor to af tre propelblade var tæret væk. Det sidste og delvis intakte blad indikerede, fortæller Ib Lødsen, at flyet er nødlandet og ikke styrtet ned.

Efterfølgende tekniske detaljer afslører for ham, at motoren har været monteret i et Spitfire-fly, hvilket passer med, at motoren er opgivet til at være fundet tæt på den engelske kyst.

- Så det er nærliggende, at flyet stammer fra Slaget om England, siger Ib Lødsen.

I Hanstholm oplyser havnevagten, at motoren efter Ib Lødsens undersøgelse er sendt til skrotning, da tilstanden var for ringe til museumsbrug.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.