Mærk, hvor han nu gør din byrde til sin

220 elever i Hurup Kirke i går og ca. 300 i Thisted Kirke i morgen, torsdag, til en times gennemgang og sang af ny og gamle salmer

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

HURUP:- Hvad er forskellen på en salme og en sang, lød spørgsmålet fra en af de elever, Thisted Dagblads udsendte talte med op til salmesangstimen i Hurup Kirke tirsdag formiddag.

Spørgsmålet var foranlediget af, at de unge var blevet spurgt, om de synger salmer eller sange til morgensang på Boddum-Ydby Friskole, hvor der bliver sunget hver morgen. Sådan, godt pareret, unge mand. Svaret blev lidt uldent. Noget med, at alle er sange, men salmer er dem, vi synger i kirken, og som forkynder kristendommens budskab. Går den? Vel ok til husbehov. Godt, det ikke var Helligånden, der blev spurgt om. Den opgav i hvert fald dagens vært på forhånd at forklare.

200 elever fra især 4.-5. klasserne var sammen med deres lærere fra Bedsted, Hurup, Snedsted og Vestervig skoler samt Boddum-Ydby Friskole inviteret af skole/kirke-samarbejdet i Sydthy Provsti, og de blev modtaget og introduceret af skole/kirke-konsulent Svende Grøn samt sognepræst Ruth Smed Folmersen og organist Hans Henrik Gramstrup Larsen.

Forud for salmesangstimen er der udsendt et fyldigt materiale, men det er forskelligt, hvor meget der i skolerne er arbejdet med forberedelse af timen, som i år har overskriften ”Gudsbilleder”.

Der er ikke mange billeder af Gud i Hurup Kirke. Faktisk ingen, for det er en gammel tradition, at man ikke afbilder Gud. Til gengæld er der inden for Treenigheden billeder af Jesus på korset på altertavlen og af duen, som symboliserer Helligånden, over præstens hoved, når han eller hun står på prædikestolen i kirken.

Der blev sunget fem salmer, der i tid varierer fra Hans Adolph Brorsons ”Op al den ting” fra 1734 over Bernhard Severin Ingemanns ”Til himlene rækker” fra 1845 og Britt G. Hallqvists ”Måne og sol” fra 1973 til Hans Anker Jørgensens ”Se, hvilket menneske” fra 1987 og Holger Lissners ”Den Mægtige” fra 1989.

Skal man alligevel forsøge med en forklaring, er Helligånden vel den følelse, der breder sig i sindet hos et menneske, som føler sig beskyttet af Gud: ”Mærk, hvor han nu gør din byrde til sin”, som der står i Hans Anker Jørgensens salme fra 1987.

Salmesangstimen foregår også i Morsø og Thisted provstier, i dag i Galtrup Kirke og i morgen, torsdag, i Thisted Kirke. Sidstnævnte får besøg af godt 300 elever fra Østerild Skole, Rolighedsskolen, Sjørring Skole og Tingstrup Skole samt Thisted Friskole og Klitmøller Friskole, oplyser Svende Grøn, der har stået for tilrettelæggelsen af alle tre arrangementer.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.