Mange vil vælge uddannelse

Aalborg Kommune forventer, at op mod 1000 vil går i gang med uddannelse, når deres dagpenge forsvinder

Det kan blandt andet blive AMU-centrene, som kommer til at tage imod nogle af de mange langtidsledige. (Arkivfoto)

Det kan blandt andet blive AMU-centrene, som kommer til at tage imod nogle af de mange langtidsledige. (Arkivfoto)

AALBORG:Mellem 400 og 800 - måske helt op til 1000. Så mange af de ledige i Aalborg, som står til at miste deres dagpenge som følge af de ny regler på området, vil fremover kunne søge om at blive omfattet af den særlige uddannelsesordning.

Højst 80 procent

Ordningen, som giver ret til uddannelsesydelse i op til seks måneder efter dagpengeperiodens udløb, kan både søges af ældre og yngre ledige. Men den udgør højst 80 pct. af dagpengesatsen og 60, hvis man ikke har børn.

Uddannelsen skal i alle tilfælde være godkendt, og jobcentret kan også give afslag, hvis man skønner, at den ikke styrker ansøgerens mulighed for at finde beskæftigelse bagefter.

Surt alternativ

- Jeg tror, der vil være mange, som vælger denne mulighed. For alternativet er jo ofte, at de ikke får nogen form for penge eller forsørgelse, siger rådmand Mai-Britt Iversen (S).

Trods det store antal, forventer hun, at uddannelsesinstitutionerne i Aalborg er parate til at tage imod de langtidsledige. For det lokale beskæftigelsesråd bevilligede allerede sidste år en sum penge til at forberedes og undersøge området. Blandt andet for at afklare, hvilke kompetencer de langtidsledige har, og hvad der er brug for.

- Det kan jo f.eks. være sådan noget som AMU-centrene og HF enkeltfag, tilføjer Mai-Britt Iversen.

Kommer til at koste

Vælger den ledige at søge ordningen skal vedkommende også tilbydes en kompetenceafklarende samtale samt en nærmere plan for, hvilken uddannelse, der kunne være relevant. Det vil selvfølgelig koste en del ressourcer og mandskab - både til administration og køb af uddannelsespladser, og derfor forhandler KL og staten i øjeblikket om, hvordan kommunerne skal kompenseres for de økonomiske konsekvenser af ordningen.

- Der vil selvfølgelig være en vis refusion. Men vi ved stadig ikke, om den bliver tilstrækkelig, siger Mai-Britt Iversen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.