90-årig i Hadsund har vel aldrig været mere livskraftig

Hadsund Roklub overlevede med nød og næppe i 1950erne, og i dag tæller klubben roere af alle slags - og som det sidste nye også vinterbadere

Fem af de første klubmestre i Hadsund Roklub, anno 1932: Fra venstre: Svend Johansen, Jens Aage Jensen, Sigurd Madsen; Wagner Godskesen og styrmand Holger Madsen.  Privatfoto

Fem af de første klubmestre i Hadsund Roklub, anno 1932: Fra venstre: Svend Johansen, Jens Aage Jensen, Sigurd Madsen; Wagner Godskesen og styrmand Holger Madsen. Privatfoto

”Det er en moderne klub, der ikke sondrer mellem kønnene. Den har ca. 20 aktive mandlige roere af hvilke ca. halvdelen er “gamle drenge” på over 30 år, og den har omtrent lige så mange kvindelige roere, som dog udmærker sig mere ved skønhed end ved høj alder”

Sådan stod der bl. a. i det brev, som daværende formand for Hadsund Roklub, landsretssagfører Aage Salomonsen, i 1932 skrev for at gøre Dansk Forening for Rosport opmærksom på, at der i Hadsund var blevet grundlagt en ny roklub.

I virkeligheden blev den nuværende Hadsund Roklub allerede stiftet 12. februar 1931 - og kan således netop i disse dage fejre 90 års jubilæum.

Men rosportens historie i Hadsund går ret beset endnu længere tilbage.

Allerede i 1913 blev der ifølge Hadsund Folkeblads annaler stiftet en lokal roklub ved navn Skjold, men hvad der siden skete med denne klub frem mod stiftelsen af den nuværende Hadsund Roklub - det forsvinder desværre i glemslens tåger.

De seneste 90 års rohistorie i fjordbyen er der anderledes styr på. Roklubben har stadig protokollerne helt tilbage fra 1931, hvori alle ture på fjorden registreres.

Heraf fremgår det tydeligt, at aktivitetsniveauet var højt allerede det første år.

Hadsund Roklub har gennem alle årene haft både mandlige og kvindelige medlemmer, som det bl. a. dokumenteres af dette billede fra 1933.   Privatfoto

Hadsund Roklub har gennem alle årene haft både mandlige og kvindelige medlemmer, som det bl. a. dokumenteres af dette billede fra 1933. Privatfoto

Frem til 1945 havde klubben til huse vest for byen.

Her kunne man imidlertid ikke blive, og efter en del forhandlinger fik klubben i stedet af sognerådet anvist en grund ved Fiskerihavnen.

Efter et stort frivilligt arbejde - og med en udgift på 7789,74 kr. - kunne man i 1946 genindvie klubben på den nye adresse.

Tæt på opløsning

Dermed var lykken dog ikke i første omgang gjort for Hadsund Roklub. Op gennem 1950erne skete det en voldsom nedgang i medlemstal og aktivitetsniveau, og i 1954 var der endda indkaldt til ekstraordinær generalforsamling, hvor eneste punkt på dagsordenen var opløsning af foreningen.

Så galt gik det dog heldigvis ikke.

Op gennem 1960erne kom der igen gang i medlemstilvæksten. Klubhuset blev udvidet med opholdsstue og køkken, og daværende formand, malermester Kaj Pedersen havde endda held til at fremskaffe en bruser.

Ved klubbens 40-års jubilæum i 1971 lykkedes det at indkøbe den første helt nye båd siden 1935.

Båden, en 4 årers inrigger ved navn ”Pondus”, er netop her i jubilæumsåret ved at gennemgå en omfattende reparation i klubbens værksted, så den igen kan komme til at kløve fjordens vande.

Ved generalforsamlingen i februar 1972 valgtes en ny formand i Torben Justesen, og sammen med den daværende bestyrelse lagde han en aktiv og meget ambitiøs plan, der i årene, der fulgte, var med til at lægge grunden til den klub, der i dag “ER” Hadsund Roklub.

I 1973 blev der for første gang talt om at bygge et nyt og meget større klubhus, og omtrent samtidig begyndte klubben at gøre sig bemærket på landets kaproningsbaner.

Der blev indkøbt en helt ny singlesculler samt en brugt firer, og i de følgende år kom der nye både til hvert år.

I 1970erne begyndte Hadsund Roklub for alvor at gøre sig bemærket på alverdens kaproningsbaner. Her repræsenteret ved de nordiske mestre 1976: Knud Erik Jensen, Thormod Jensen og styrmand Erik Kristensen.  Privatfoto

I 1970erne begyndte Hadsund Roklub for alvor at gøre sig bemærket på alverdens kaproningsbaner. Her repræsenteret ved de nordiske mestre 1976: Knud Erik Jensen, Thormod Jensen og styrmand Erik Kristensen. Privatfoto

Allerede i 1976 lykkedes det klubben at vinde sit første danske mesterskab i Junior toer med styrmand, og en af roerne – Knud Erik Jensen – skulle senere blive en meget aktiv formand.

I 1977 lykkedes det at vinde NM i toer med styrmand i senior klassen og samme år - med et juniorhold - at opnå en 10. plads ved junior VM.

De flotte resultater virkede som en løftestang i forhold til at opnå kommunal støtte til opførelse af det ønskede nye klubhus, og 10. november 1978 kunne der afholdes rejsegilde på Thygeslundvej 9, klubbens nuværende adresse.

Et ubestridt højdepunkt i Hadsund Roklubs 90-årige historie var, da Thor Kristensen vendte hjem fra OL i Athen med en guldmedalje om halsen. Privatfoto

Et ubestridt højdepunkt i Hadsund Roklubs 90-årige historie var, da Thor Kristensen vendte hjem fra OL i Athen med en guldmedalje om halsen. Privatfoto

OL-guld var toppen

Senere er endnu en bådhal, et motionscenter og et kajakhus kommet til, og omkring årtusindskiftet blev der for alvor tændt op under ambitionerne om at kunne gøre en forskel indenfor konkurrenceroning.

Pludselig havde klubben en roer (Thor Christensen) med på Guldfireren - nærmest med garanti for en årlig VM-medalje, og ved OL i Athen sad det halve af klubben samlet foran storskærmen for at følge den lokale helt træde op på øverste trin på sejsskamlen på idrættens mest præstigefyldte scene.

Siden da har Hadsund Roklub været blandt landets mest vindende klubber på ungdomssiden, og på seniorplan er det blevet til medaljer ved hele 15 internationale mesterskaber. Resultater, som i 2014 var medvirkende til, at klubben blev belønnet med den Nordjyske Idrætspris ved et stort arrangement i Aalborg.

Fire år tidligere - i 2010 - stod klubben overfor sin største investering nogensinde.

Et nyt hus ved siden af det eksisterende klubhus dagens lys.

Bygningen indeholder en stor hal, der om sommeren fungerer som bådehal og i vinterhalvåret som gymnastiksal med varme i gulvet. Endvidere kom bygningen til at rumme fire værelser, hver med bad og toilet og seks sovepladser.

Gymnastiksalen har siden givet mulighed for et hav af aktiviteter i vinterhalvåret så som yoga, fitness gymnastik, hockey og meget andet.

Værelserne har i den grad tiltrukket roere fra hele landet, der med udgangspunkt i Hadsund Roklub afholder enten træningslejr eller afvikler roferie på fjorden.

De senere år er det således blevet til ca. 1300 overnatninger årligt, og i 2020 kom der også en ny saunabygning for vinterbadere til.

Hadsund Roklub kan dermed i dag tilbyde sine over 300 medlemmer aktiviteter indenfor roning, kajak, kaproning, svømning, fitnessgymnastik, yoga og vinterbadning, så det er med andre ord en 90-årig i fin form, der her i forbindelse med jubilæet kan se tilbage på en lang og broget historie.

Hadsund Roklubs faciliteter på Thygeslundvej er løbende blevet udvidet og opgraderet, siden klubben i 1978 flyttede ind på den nuværende adresse. Bygningen til venstre er det ”gamle” klubhus fra 1978 og forrest til højre ses den nyopførte sauna til vinterbaderne. Næste projekt bliver opførelsen af en ny bådehal på 300 kvadratmeter, målrettet klubbens kajakroere. Privatfoto

Hadsund Roklubs faciliteter på Thygeslundvej er løbende blevet udvidet og opgraderet, siden klubben i 1978 flyttede ind på den nuværende adresse. Bygningen til venstre er det ”gamle” klubhus fra 1978 og forrest til højre ses den nyopførte sauna til vinterbaderne. Næste projekt bliver opførelsen af en ny bådehal på 300 kvadratmeter, målrettet klubbens kajakroere. Privatfoto

Helt i klubbens ånd er der dog fortsat nye planer på tegnebrættet. Hadsund Roklub er pt. i gang med at forberede opførelsen af endnu en bådehal på ca. 300 kvadratmeter.

En hal, der i fremtiden skal give klubbens kajakroere meget bedre muligheder.

Selve 90 års-jubilæet bliver i første omgang ikke gjort så meget festivitas ud af. Det fejres i stilhed - som følge af den generelle nedlukning af landet.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden