Bedst i Nordjylland: Her stortrives skoleeleverne

Med en score på 4,1 ud af 5 ligger Valsgaard Skole på en fjerdeplads over de skoler i Danmark, hvor eleverne trives bedst

Valsgaard Skole ved Hobro er den nordjyske skole, hvor eleverne trives bedst, det viser tal fra Børne- og Undervisningsministeriets nationale trivselsmåling. <i>Foto: Torben Hansen</i>

Valsgaard Skole ved Hobro er den nordjyske skole, hvor eleverne trives bedst, det viser tal fra Børne- og Undervisningsministeriets nationale trivselsmåling. Foto: Torben Hansen

VALSGAARD:Valsgaard Skole ved Hobro er den nordjyske skole, hvor eleverne trives bedst. Det viser tal fra Børne- og Undervisningsministeriets årlige trivselsmåling foretaget i skoleåret 20/21. Her placerer skolen sig i toppen, som den fjerde bedste på landsplan med en score på 4,1 - landsgennemsnittet er 3,8. 

Dermed er skolen den bedste i Nordjylland, når det gælder elevernes velbefindende. 

Den høje placering er noget, som vækker positiv overraskelse hos skoleleder Bente Nørskov. Hendes umiddelbare reaktion på topplaceringen er ikke til at tage fejl af.

- Gør vi det? Det er jeg da glad for!

Flere afgørende faktorer

Der findes ikke en præcis opskrift på, hvad der giver god trivsel, og Bente Nørskov indrømmer, at det kræver hårdt arbejde, at opretholde trivselsniveauet.

- Men det handler om den kultur og det værdigrundlag, vi har. Her lægger vi vægt på, at det at lære og det at være skal gå hånd i hånd.

Samtidig har skolen stort fokus på mobning, hvor der arbejdes ud fra "Fri for Mobberi"-strategien, som er udviklet af Mary Fonden.

Noget tyder på, at indsatsen giver pote, da det netop er den sociale trivsel, som eleverne vurderer til at være allerbedst på skolen.

Noget andet, som Bente Nørskov peger på, er den gode relation mellem lærerne og eleverne, såvel som mellem lærerne og forældrene. Det giver tryghed for eleverne, at vide, hvem de kan gå til, samtidig med, at det er vigtigt, at forældrene kommer med ind over lige så snart udfordringerne opstår.

- Vi har et dygtigt personale, som er hurtige til at gribe ind, og forældre der bakker op om samarbejdet.

Små skoler i toppen

Fælles for alle skoler i toppen af trivselsmålingen er, at det er små skoler med relativt få elever. Valsgaard Skole er den, som har flest elever med sine knap 270. Det undrer ikke Bente Nørskov, for netop dét, at alle kender alle, kan meget vel være en af grundene til, at eleverne trives så godt.

- Det er sværere at drille én man kender, end én man ikke kender så godt. Så jeg tror, at det er en af de faktorer, som spiller ind.

Tidligere i år gennemførte alle skoleelever rundt om i landet trivselsmålingen for skoleåret 21/22, men de tal er endnu ikke klar. Børne- og Undervisningsministeriet oplyser, at de forventes offentliggjort ultimo august eller i september.

Valsgaard Skole har kendskab til egne resultater fra den nyeste trivselsmåling, men da de endnu ikke har fuldt overblik over tallene, kan Bente Nørskov ikke komme dem nærmere på nuværende tidspunkt.

Den nationale trivselsmåling

  • Første gang foretaget i 2015
  • Obligatorisk for alle skoler jf. Folkeskoleloven §56 b
  • Består af 40 spørgsmål for 4.-9. klasse og 20 spørgsmål for 0.-3. klasse
  • Resultaterne beregnes på baggrund af 29 af spørgsmålene, og kun ud fra besvarelser fra 4.-9. klasse
  • Der måles på fire parametre: Social trivsel, faglig trivsel, støtte og inspiration samt ro og orden
  • Et gennemsnit på over 3 bliver vurderet som god trivsel - ingen skoler lå på under 3 i målingen fra 20/21

Børne- og Undervisningsministeriet

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.