Den italienske kok: - Jeg var hård ved personalet, og det fortryder jeg

Han investerede 14 millioner i en restaurant i en lille fjordby og var tæt på at knække. I dag er meget anderledes for Antonino Oliveto

Antonino Oliveto har i 30 år drevet den italiensk restaurant, Ristorante Davinci.  <i>Foto: Lars Pauli</i>

Antonino Oliveto har i 30 år drevet den italiensk restaurant, Ristorante Davinci.  Foto: Lars Pauli

HADSUND:Antonino Oliveto lister uden de store armbevægelser en nyhed ud: Han stopper snart som restauratør på Ristorante Davinci i Hadsund.

Efter 30 år i fjordbyen er det lidt af en bombe, for den italienske kok er blevet en institution i byen. Over 20.000 gæster om året spiser italiensk i Hadsund, og Davinci er en af Himmerlands markante restauranter, som kan lokke spisende fra både Aalborg og Randers ud på en køretur.

Baggrunden for det kommende exit vender vi tilbage.

Den charmerende italiener nipper til en espresso, mens han fortæller åbent om sine tre årtier med originale pizzaer, carbonara og napolitano. Åbent om, at det ikke altid har været nemt, og den 61-årige italiener fælder hårde domme over sig selv.

- Jeg har ikke altid været nogen god arbejdsgiver, siger han.

Idioten på havnefronten

Antonino Oliveto voksede op i Belgien med italienske forældre, der drev et hotel i en mindre by. En dansk kæreste fik ham lokket mod nord. Selv om han ikke er udlært kok, havde han erfaring fra at hjælpe sin mor i hotellets køkken, så han fik job på den italienske Restaurant Fellini i Aalborg og Ebeltoft.

I 1992 begyndte han for sig selv. Med 30.000 kroner og lidt lån fra svigermor åbnede han Ristorante Davinci i Storegade i Hadsund. Navnet blev valgt på grund af fascination for det italienske geni.

Han begyndte i små lokaler i Storegade i Hadsund. <i>Foto: Lars Pauli</i>

Han begyndte i små lokaler i Storegade i Hadsund. Foto: Lars Pauli

- Det første år budgetterede vi med en omsætning på 700.000 kroner. I dag omsætter vi for 14 millioner, fortæller Antonino Oliveto.

- Men jeg savner stadig restauranten i Storegade og de intime, familiære forhold, siger han.

Det blev til 15 år i Storegade, før der gik en gal italiener i Oliveto, som købte det tidligere bibliotek på havnefronten i Hadsund. Her indrettede han den store, flotte restaurant med den skønneste udsigt over Danmarks smukkeste fjord.

- Det var en kæmpe satsning. Jeg investerede 14 millioner. Det var helt skørt. Stedet var for stort, det krævede for mange kræfter og kostede mig mit ægteskab, fortæller Antonino Oliveto.

Men restauranten var en succes på den måde, at gæsterne strømmede til.

- Alle skulle se den idiot, der havde lavet en restaurant til 14 millioner i Hadsund, bemærker han.

- Det var en meget turbulent og hård periode. Gælden var så stor, at rentebyrden tyngede. Det var først med finanskrisen og de faldende renter, at økonomien blev bedre. Uden det rentefald, tror jeg næppe, jeg havde klaret den. Jeg var tæt på konkurs, siger han.

Mavesår og højt blodtryk

Antonino Oliveto er stadig mærket af de hårde år.

- Jeg var stresset fra morgen til aften, fik mavesår, for højt blodtryk og fik medicin for alt muligt. Så er det svært at være den sjove italiener. Jeg havde det dårligt, sov ikke og var konstant bange for at miste det hele, fortæller han.

- Jeg var hård ved personalet, og det fortryder jeg, siger Antonino Oliveto. <i>Foto: Lars Pauli</i>

- Jeg var hård ved personalet, og det fortryder jeg, siger Antonino Oliveto. Foto: Lars Pauli

Det var i den periode, at han efter egen, åbenhjertige vurdering var en ringe arbejdsgiver.

- Jeg var hård ved personalet, og det fortryder jeg. Heller ikke mine børn og ekskone oplevede mig på en god måde. Jeg ved, at jeg har såret nogen, og nogen har fået dårlige oplevelser på grund af min attitude. Jo mere jeg arbejdede, jo mere krævede jeg af de ansatte. Det tog lang tid for mig at indse.

- Jeg er kulturelt ikke dansker og forstår ikke helt danskernes mentalitet, og det gav udfordringer, tilføjer den italienske restauratør.

Åben og fri

I dag er Ristorante Davinci på flere måder en langt sundere forretning. Den er også vokset, idet Oliveto har overtaget en café på Torvet i Hadsund, der nu drives under navnet Café Piccolo. Han har også isbaren Ciao i Øster Hurup. I højsæsonen beskæftiger restauranterne omkring 50 personer.

- De sidste fire-fem år har været dejlige. Jeg presser ikke længere mit personale så hårdt. Jeg er mere åben, og mere fri. I dag er jeg også taknemmelig for den kerne af medarbejdere, som i mange år har støttet og bakket op, siger han.

- Jeg føler, at mit personale ikke længere føler sig presset eller overvåget. De har bedre vilkår og er glade. Det kan gæsterne også mærke.

Madkulturen

Den italienske madmand er ret tro mod sin oprindelse og moderens kerneitalienske køkken. Davinci har fem italienske kokke ansat.

- Jeg kan godt vise danske kokke, hvordan maden skal laves. Men jeg kan ikke vise dem, hvordan den skal smage. Her er italienske kokke allerede tunet ind. Og alt handler om smag, understreger Antonino Oliveto gang på gang og tilføjer, at gode, friske råvarer er en selvfølgelighed.

Restauratøren er selvlært kok, men har også ansat fem italienske kokke på Davinci <i>Foto: Lars Pauli</i>

Restauratøren er selvlært kok, men har også ansat fem italienske kokke på Davinci Foto: Lars Pauli

Han er diplomatisk i sin beskrivelse af dansk madkultur og siger, at han ikke er så meget til stegt flæsk med persillesovs. Eller al den fløde, som skal i retterne.

- Da jeg kom til Danmark, var det et kulturelt chok at gå i supermarkedet. Spaghetti og flåede tomater på dåse var stort set de eneste italienske produkter, man kunne finde. Når jeg serverede mozzarella, måtte jeg forklare, hvad det var. Folk troede, det var kylling, siger Antonino om de kuglerunde, hvide osteklumper.

Det er gået fremad, noterer han, for i dag kan man i danske dagligvarebutikker købe masser af produkter fra støvlelandet.

Fysikken og psyken

61-årige Antonino Oliveto købte for nogle år siden en ejendom lidt uden for Hadsund. Stuehuset blev fjernet, og en ny bolig i italiensk-spansk stil er rejst.

- Det ligger kun fire kilometer fra byen, men for mig er det som at komme i sommerhus. Her slapper jeg af.

Han fortæller, at han stadig døjer med stress.

- Derfor har jeg kun to-tre år tilbage som restauratør. Enten vil jeg sælge Davinci eller finde en partner, der kan overtage ledelsen. Det handler ikke om min alder. Men fysisk og psykisk vil jeg ikke kunne holde til arbejdet længere, siger han og tilføjer, at han fortsat gerne vil være en del Davinci som almindelige medarbejder eller lignende.

Antonino Oliveto investerede 14 millioner kroner i at indrette restaurant i det tidligere bibliotek på havnefronten i Hadsund.  <i>Foto: Lars Pauli</i>

Antonino Oliveto investerede 14 millioner kroner i at indrette restaurant i det tidligere bibliotek på havnefronten i Hadsund.  Foto: Lars Pauli

Antonino Oliveto markerer sine 30 år på Davinci med en reception fredag 7. april. 

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden