Jobpatrulje stødte på ”trælse sager” i Himmerland

Både hos restauratør i Mariagerfjord Kommune og i dagligvareforretning i Vesthimmerland arbejdede unge i strid med reglerne

Ida Bang Jensen, tovholder for sommerens Jobpatrulje i Nordjylland, kan efter patruljens første uge i sommerlandet berette om et par ”trælse sager” i hhv. Mariagerfjord og Vesthimmerlands Kommune. Privatfoto

Ida Bang Jensen, tovholder for sommerens Jobpatrulje i Nordjylland, kan efter patruljens første uge i sommerlandet berette om et par ”trælse sager” i hhv. Mariagerfjord og Vesthimmerlands Kommune. Privatfoto

Fagbevægelsens nordjyske jobpatrulje er i disse uger på rundtur i Nordjylland for at tjekke op på ungarbejdernes arbejdsvilkår, og både i Mariagerfjord og Vesthimmerland Kommune stødte patruljen på, hvad tovholder Ida Bang Jensen betegner som et par ”trælse sager”.

En restauratør i Mariagerfjord Kommune risikerer således en politianmeldelse, efter at Jobpatruljen mødte en kun 14-årig medarbejder, der i strid med reglerne arbejdede i et lokale, hvor der blev udskænket alkohol.

- Det er virkelig ærgerligt, når vi møder den slags, for ofte handler det om, at hverken den unge eller arbejdsgiveren har helt styr på reglerne.

- Vi sender nu sagen videre til faglig opfølgning i fagforeningen, som så vil vurdere, om der skal indgives en politianmeldelse mod restauratøren, siger Ida Bang Jensen, der til daglig er ungdomskonsulent i HK Nordjylland.

Hun henviser i den forbindelse til, at det er forbudt at udskænke alkohol, hvis man som ungarbejder er under 18, og er man under 15, må man slet ikke arbejde i lokaler med alkoholudskænkning.

I Vesthimmerland stødte Jobpatruljen i den forgangne uge på en 16-årig pige, der efter eget udsagn ikke er kommet alt for godt i gang med sit fritidsjob i en lokal dagligvareforretning.

Selv om hun er ansat med aftale om en fast månedsløn for fem timer om ugen, kunne hun fortælle Jobpatruljens aktivister, at hun arbejder langt mere end det. Og ifølge pigen har hun hidtil ikke kunnet få svar på, hvordan hun så skal aflønnes for de ekstra timer.

Desuden løfter hun også jævnligt mere end de 12 kilo, der er tilladt for unge under 18 år, og hun har også oplevet at blive skældt ud for at begå fejl, selv om hun ikke har modtaget nogen oplæring.

- Det er sådan en sag, man godt kan blive både ked af og ærgerlig over.

- Her kan det være svært at tro på, at ungarbejderens dårlige start kun skyldes uvidenhed hos arbejdsgiveren.

- Især kan det undre os, da butikken tilhører en af de større kæder, hvor der ellers plejer at være ganske godt styr på reglerne, siger Ida Bang Jensen.

Også sagen fra Vesthimmerland bliver nu sendt videre til faglig opfølgning i det relevante fagforbund.

I hele uge 29 fortsætter Jobpatruljen med at besøge virksomheder i både Vendsyssel, Himmerland og Aalborg.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.