Jørn kan ikke slippe sine rejser

Jørn Sørensen er 76 år, og videregav egentlig stafetten til sin rejsevirksomhed, JS Rejser i Hadsund, tilbage i 2010. Det er nu mere end 10 år siden, men Jørn hjælper stadig til

Jørn Sørensen elsker Rumænien... og sin motorcykel... Foto: Jesper Bøss

Jørn Sørensen elsker Rumænien... og sin motorcykel... Foto: Jesper Bøss

Tilbage i 1980’erne blev Jørn Sørensen forelsket i Rumænien. Det var lidt imod alle odds, for landet var nemlig fastspændt i Nicolae Ceausescus skruetvinge af et statsapparat og var på ingen måde et gæstfrit turistland.

At Jørn alligevel opbyggede en kærlighed til landet, skyldtes at Havndal, hvor Jørn dengang boede, hvert år havde besøg af en venskabs- og dansegruppe fra Rumænien. Her blev der knyttet stærke venskaber på tværs af det daværende jerntæppe, og Jørn begyndte at bruge hovedparten af sine ferier på at rejse til landet for at opleve landets kultur, natur og dyrke sine venskaber.

Da muren og derefter Ceausescu faldt i 1989, var vejen banet for et nyt Rumænien, og i starten af 90’erne tænkte Jørn Sørensen, at andre skulle have glæde af opleve landets herligheder – ikke mindst den autentiske og uspolerede natur.

Frokost med de lokale

Derfor stiftede han JS Rejser i 1993, og selskabet har siden arrangeret ture til Rumænien med et helt særligt fokus på at skabe oplevelser og samvær med lokalbefolkningen. Der er således ikke tale om charterrejser med hvide sandstrande, all-inklusive-buffeter og kendte seværdigheder, men aktive og oplevelsesrige ture med et unikt indblik i en fremmed kultur.

- Vi stopper gerne op i landsbyerne, og gør meget ud af samværet med de lokale. Frokosten indtager vi også næsten altid hos private familier. Det er både en oplevelse og en god måde at hjælpe rumænerne på.

- Når ellers corona tillader det, så arrangerer vi 12 ture til Rumænien om året. Det har i mange år udelukkende været busrejser, men nu er vi også begyndt med flyrejser fra Billund. Det seneste år er turene blevet krydret med besøg i andre østeuropæiske lande som Ungarn, Bulgarien, Moldova, Serbien og Ukraine, fortæller Jørn Sørensen, der i 1997 ansatte Carmen Velen i firmaet som JS Rejsers lokale guide og repræsentant i Rumænien.

I 2006 blev Carmen medejer af firmaet, som hun overtog helt i 2010.

- Jeg lovede dengang at hjælpe hende et par år, men nu er der altså gået mere end 10 år, og jeg er stadig aktiv. Jeg har også selv et hus i Rumænien, og er vel i landet halvdelen året. Den anden halvdel af året bor jeg i mit hus i Hadsund.

Forening hjælper

- Jeg kan simpelthen ikke slippe det, og det er med til at holde mig i gang. Jeg elsker også at køre på motorcykel og har faktisk også planer om, at arrangere nogle motorcykelture, fortæller Jørn Sørensen, der tilbage i slutningen af halvfemserne også stiftede den humanitære forening, Remets Venner med reference til børnehjemmet Remets, som ligger i den lille landsby Stremt midt i Transsylvanien.

- Vi besøgte børnehjemmet, og så her en elendighed, vi ikke troede var mulig. De havde mangel på helt basale ting, herunder også mad. Efter dette besøg blev vi hurtigt enige om, at vi måtte gøre noget.

- I første omgang blev det til sponsoraftaler primært med andre medrejsende, og senere blev det til en egentlig foreningsdannelse, da dette også åbnede andre muligheder for at skaffe midler. Aktiviteter er skiftet over årerne efterhånden som samfundsudviklingen har løftet de generelle levevilkår i Rumænien, så vores primære aktiviteter er i dag at arrangere en feriekoloni for børn, hjælpe med uddannelsesstøtte, medicinhjælp plus meget andet, fortæller Jørn Sørensen.

Tildelt årets rejsepris

JS Rejser har et stort og trofast stampublikum til rejserne, der – som så meget andet – har været på standby det seneste års tid. Men Jørn håber, at aktiviteterne stille og roligt kommer i gang igen i løbet af 2021. I hvert fald er turene planlagt, og mange er også godt bookede.

I øvrigt blev JS Rejser i 2019 tildelt årets rejsepris uddelt af Foreningen Danske Rejsejournalister – dette med begrundelsen ”JS Rejser yder en ekstraordinær indsats for danskeres ferie i udlandet, at hjerte og sjæl er med i arrangementerne, og at man især i Rumænien gør meget for at skaffe de rejsende i nærkontakt med lokalbefolkningen”.

På grund af corona er rejseprisen ikke uddelt i 2020 og 2021, så her er JS Rejser altså fortsat titelindehaver. Og det er fortsat med Jørn Sørensen ombord…

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.