KV21 Mariagerfjord

Klar til ny kamp: - Man skal kunne tåle et nederlag

Med regionens næstformand, Lone Sondrup, på listen får Venstre i Mariagerfjord ny tyngde på stemmesedlen

Lone Sondrups politiske CV er omfattende, og nu forsøger hun et comeback til byrådspolitik. Foto: Martin Damgård

Lone Sondrups politiske CV er omfattende, og nu forsøger hun et comeback til byrådspolitik. Foto: Martin Damgård

HØNDRUP:Hun kommer med over 10.000 stemmer i ryggen, et væld af tillidsposter og en fortid som næsten borgmesterkandidat.

Lone Sondrup står på Venstres liste i Mariagerfjord, når der er kommunalvalg 16. november, og bringer tyngde til partiets kandidathold. 60-årige Lone Sondrup har de senest otte år siddet i regionsrådet. Hun var Venstres spidskandidat ved det seneste valg og har i denne valgperiode været næstformand i regionsrådet.

Inden da havde hun plads i Mariagerfjord Byråd, ligesom hun har en fortid som formand for Hobro og Omegns Landboforening.

Så hun véd, hvad politik handler om, også at man kan lide nederlag. For et år siden blev hun vraget som Venstres spidskandidat til regionsrådsvalget til fordel for Mads Duedahl fra Aalborg.

Da hun forlad byrådspolitikken i 2013, skete det også efter et opsigtsvækkende nederlag.

Tumultarisk

Lone Sondrup stod til at blive Venstres spidskandidat ved byrådsvalget i 2013. Men pludselig kom den tidligere undervisningsminister Tina Nedergaard på banen, og ved en afstemning i Venstre pegede et flertal på folketingspolitikeren. Samme aften meddelte Sondrup, at hun ikke genopstillede til byrådsvalget.

Efter et tumultarisk forløb trak Nedergaard sig imidlertid nogle måneder senere, men Lone Sondrup stod fast. I stedet måtte Venstre finde en helt tredje kandidat, og det blev Mogens Jespersen, der som bekendt nu i to perioder har siddet i borgmesterstolen.

Lone Sondrup prioriterer det brede samarbejde: - Du kan aldrig få alle dine ønsker og krav igennem. Men du kan altid få noget, hvis du forhandler, lyder hendes filosofi. Foto: Martin Damgård

Lone Sondrup prioriterer det brede samarbejde: - Du kan aldrig få alle dine ønsker og krav igennem. Men du kan altid få noget, hvis du forhandler, lyder hendes filosofi. Foto: Martin Damgård

Lone Sondrup forsikrer, at hun overhovedet ikke bærer nag i forhold til Venstre afvisning af hende i 2013 til fordel for en borgmesterkandidat, som alligevel ikke kunne stå distancen.

- Det betyder ikke en fløjtende pind. Jeg har aldrig båret nag, siger hun.

- Hvis man ikke kan tåle et nederlag, skal man lade være med at stille op i politik, konstaterer hun.

Hånd om udsatte børn

Lone Sondrup havde egentlig tænk sig at holde fri fra det politiske, når perioden i regionsrådet udløber til nytår. Men Venstre-folk i Hobro lurede muligheden for at på en kandidat med pondus, og opfordringerne begyndte at tikke ind.

- Jeg tænkte, at det jo også er en fin måde at binde sløjfen på. Efter otte år i regionen har jeg nogle erfaringer, der kan bruges i det kommunale.

Lone Sondrup

60 år, gift med Jens Verner Pedersen. De har tre voksne børn og tre børnebørn.

Hun er uddannet landmand, og parret driver gården Solhøj med 200 malkekøer.

Fra 1999-2005 var hun formand for Hobro og Omegns Landboforening - landets første kvindelige formand for en landboforening.

Hun sad i Mariagerfjord Byråd fra 2007-2013.

Medlem af regionsrådet i Nordjylland siden 2014. Næstformand siden 2018 og medlem af regionens forretningsudvalg.

Medlem af sundhedsudvalget i Danske Regioner.

Medlem af bestyrelsen i ASE, A-kassen for selvstændige.

Medlem af bestyrelsen i forskerparken NOVI i Aalborg.

Ved seneste regionsrådsvalg i 2017 var Lone Sondrup Venstres spidskandidat og fik 10.625 personlige stemmer - tredjeflest.

Da hun senest stillede op til kommunalvalget i Mariagerfjord i 2009, fik hun 457 stemmer.

Hun har en ret beskeden tilgang til det kommende valg og erklærer, at hun er uden personlige ambitioner.

- Nu skal jeg jo allerførst vælges ind i byrådet, lyder det fra Sondrup, som dog gerne vil have plads i social- og sundhedsudvalget, hvis vælgerne leverer de nødvendige krydser.

- Hvis man ikke kan tåle et nederlag, skal man lade være med at stille op i politik, siger Lone Sondrup. Foto: Martin Damgård

- Hvis man ikke kan tåle et nederlag, skal man lade være med at stille op i politik, siger Lone Sondrup. Foto: Martin Damgård

Det ligger hende meget på sinde, at kommunen tager hånd om de mest udsatte børn.

- Det er vigtigt, at alle familier får en god start. Er der sociale udfordringer, skal vi virkelig sætte massivt ind fra dag ét. Vi skal følge disse familier og sikre, at børnene kommer godt på vej. Det er forebyggelse mod, at de senere ender i ”systemet”, siger Lone Sondrup.

Hun ser også gerne, at der bygges et ny sundhedshus, helst ved Hobro Sygehus, så samarbejdet mellem sundhedsmedarbejdere i kommunalt og regionalt regi kan styrkes.

Hobro er hovedbyen

Lone Sondrup bakker op om den strategi, som Venstre i Hobro har lagt: Flere kandidater fra Hobro skal vælges i byrådet.

- Desværre ser vi, at en del Venstre-vælgere i Hobro ikke stemmer personligt, men på listen i modsætning til andre dele af kommunen. Det betyder, at Hobro er underrepræsenteret i byrådet, mener Lone Sondrup.

Hun tager gerne en tur i helikopteren for at få det store billede og føre politik for hele kommunen. Men Lone Sondrup erklærer, at hun vil være byrådsmedlem for Hobro, hvis hun vælges.

- Vi skal have mere fokus på Hobro, der er kommunens hovedby. Hvis hele kommunen skal opleve vækst, er det vigtigt, at Hobro får vækst. At vi tiltrækker flere erhvervsvirksomheder. Det vil også smitte af på landdistrikter og de andre byer i kommunen.

Foto: Martin Damgård

Foto: Martin Damgård

Ellers er det sparsomt med kategoriske meldinger og ultimative krav fra Lone Sondrup.

- Samarbejde og resultater er det vigtigste for mig. Jeg bliver altid ved forhandlingsbordet. Forlader du det, beslutter de andre måske noget, som ikke er så sjovt. Du kan aldrig få alle dine ønsker og krav igennem. Men du kan altid få noget, hvis du forhandler, lyder hendes filosofi.

Mere frodighed i byrådet

Lone Sondrup er gift med Jens Verner Pedersen, og sammen driver de en gård med 200 malkekøer i Høndrup nord for Hobro. Her ringer vækkeuret klokken 03.30, og hun er med til at malke eller fodre kalve. Fra middag står den som regel på politisk arbejde med møder i regionen.

En bedrift med 200 malkekøer er en del af Venstre-politikerens hverdag. Foto: Martin Damgård

En bedrift med 200 malkekøer er en del af Venstre-politikerens hverdag. Foto: Martin Damgård

Hun tror på, at kommunens borgmester også de næste fire år er partifællen Mogens Jespersen fra Hadsund. Men erkender, at valget denne gang kan blive tæt. Nye står på spring til at snuppe mandater. Det gælder både Mariagerfjord-listen og Nye Borgerlige, og konstitueringen med fordeling af borgmesterposten og de andre nøglepladser kan blive kompliceret.

- Det er kun godt med flere partier og meninger. Det giver byrådet mere frodighed, synes Lone Sondrup.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.