Kun få kender "Mini-Pernille" og Per, men de tror på triumf

Nye Borgerlige stiller med uprøvede kræfter, men går til kommunalvalg med stor selvtillid

Per de Fries Andreasen er Nye Borgerliges spidskandidat ved kommunalvalget i Mariagerfjord. Partiets lokalformand, Emma Houe Mølgaard, stiller også op. Foto: Lars Pauli

Per de Fries Andreasen er Nye Borgerliges spidskandidat ved kommunalvalget i Mariagerfjord. Partiets lokalformand, Emma Houe Mølgaard, stiller også op. Foto: Lars Pauli

Artiklen er opdateret i Fakta-boksen med navn på Nye Borgerliges kandidat på Læsø.

MARIAGERFJORD:De ligner et umage par. Unge Emma på 26 år med lange, blonde lokker og internt i partiet kendt for ligne Pernille Vermund. Og den modne 60-årige Per med en lang og alsidig erhvervskarriere bag sig.

Ny Borgerlige debuterer på stemmesedlen i mange af de 98 kommuner ved valget 16. november. Også i Mariagerfjord, hvor Per de Fries Andreasen fra Nebstrup ved Assens er spidskandidat.

Ved sin side har han partiets lokalformand, Emma Houe Mølgaard fra Vebbestrup. Listen tæller også Finn Kjems fra Hadsund og Søren Klein fra Vebbestrup.

Partiet bobler af optimisme, både nationalt og lokalt. Ny Borgerlige blev stiftet i 2015 og kom i Folketinget i 2019 på en skarp udlændingekritisk profil. Ved det seneste kommunalvalg i 2017 var partiet dog knapt flyvefærdigt og stillede kun op i enkelte kommuner, og kun i Hillerød lykkedes det at blive valgt ind med et mandat.

Tæt på 200 lokale medlemmer

- Jeg meldte mig ind i partiet i 2017 og blev kort efter lokalformand i Mariagerfjord. Dengang havde vi 13 medlemmer i kommunen. I dag nærmere vi os de 200, siger Per de Fries Andreasen.

Foto: Lars Pauli <i>Foto: Lars Pauli</i>

Foto: Lars Pauli Foto: Lars Pauli

Han mener, at alene det høje medlemstal taler for, at partiet får plads i det nye byråd i Mariagerfjord.

- Vi forventer at få et mandat, men satser på to, siger spidskandidaten, som også stiller op til regionsrådsvalget i Nordjylland.

Han vurderer, at partiet kan hente nogle stemmer fra både Dansk Folkeparti og Venstre.

- Men vi appellerer også til vælgere, som normalt ikke plejer at stemme, siger han.

VVS’er og sosu

Fra Nye Borgerliges hovedkontor i København oplyser rådgiver og souschef Mads Wibeck-Nilsson, at målet er at få valgt 10 kandidater ind i de nye byråd.

- I 2017 fik vi ét mandat, så det vil være en flot fremgang. Det er svært som forholdsvis nyt parti at få fodfæste på det kommunale landkort, siger han.

Nye Borgerliges frontløbere i det sydlige Himmerland er ukendte for de fleste vælgere. Per de Fries Andreasen er uddannet VVS’er og arbejdede i mange år som blandt andet projektchef i branchen. Han har også haft lederjob i Norge og været direktør i et firma i Spanien.

Nye Borgerlige i 10 nordjyske kommuner

Partiet er stiftet i 2015.

Ved kommunalvalget i 2017 fik Nye Borgerlige kun valgt et medlem, nemlig Mette Thiesen i Hillerød Kommune.

I dag har partiet en halv snes byrådsmedlemmer takket være partiskifte, idet politikere valgt for andre partier er gået til Nye Borgerlige. Det er blandt andet tilfældet i Rebild, hvor den tidligere DF’er Gitte Bundgaard-Andersen i dag repræsenterer Nye Borgerlige.

Ved folketingsvalget i 2019 fik Nye Borgerlige 483 stemmer (1,9 pct.) i Mariagerfjord-kredsen. På landsplan fik partiet 2,4 pct. og fire mandater i Folketinget.

Nye Borgerlige stiller ved valget 16. november op i alle nordjyske kommuner.

Spidskandidaterne er:

Frederikshavn: Jens Nygaard Johansen

Brønderslev: Lars Erling Sørensen

Hjørring: Andreas Huus Andersen

Jammerbugt: John Bjerg

Mariagerfjord: Per De Fries Andreasen

Morsø: Anfinn Heri Vid Halsagard

Rebild: Gitte Bundgaard-Andersen

Thisted: Brian Nielsen

Vesthimmerland: Lars Rem

Aalborg: Rikke Pedersen

Læsø: Ole Lind

Ved en tilfældighed fik han i en periode et vikarjob på et bosted for adfærdsvanskelige unge, og det fangede ham. Han uddannede sig til pædagogisk assistent, og de seneste seks år har han været ansat på psykiatrisk afdeling på Regionshospitalet i Randers. Han er gift, har ingen børn og bor på en ejendom nær Kastbjerg syd for Mariager Fjord.

Han fortæller, at han gerne vil have kommunen til at bruge pengene mere fornuftigt og f.eks. spare på eksterne konsulenter.

Emma Houe Mølgaard supplerer og kommenterer. De to er ikke enige om alt.

- Vi kan diskutere alt i vores partiforening, og det er ok at være uenige, forklarer Per de Fries.

Lille Selina på tre måneder pludrer fra sin lift. Hun er Emma Houe Mølgaards andet barn, og mor har ingen problemer med at snakke politik og kommunalvalg, selv om den lille af og til kræver lidt opmærksomhed.

Per de Fries Andreasen er 60 år og har en lang erhvervskarriere bag sig. Emma Houe Mølgaard er 26 år, mor Selina på tre måneder og Oliver på snart seks, og så er hun ved at uddanne sig til sosu-assistent. Foto: Lars Pauli <i>Foto: Lars Pauli</i>

Per de Fries Andreasen er 60 år og har en lang erhvervskarriere bag sig. Emma Houe Mølgaard er 26 år, mor Selina på tre måneder og Oliver på snart seks, og så er hun ved at uddanne sig til sosu-assistent. Foto: Lars Pauli Foto: Lars Pauli

Emma Houe Mølgaard har arbejdet i hjemmeplejen. Nu er hun ved at uddanne sig til soso-assistent, men er p.t. på barselsorlov. Hun har gået på Søndre Skole og mindes stadig dronningens besøg i Hobro i 2002. En syv-årig Emma havde det ærefulde hverv at overrække Hendes Majestæt en buket blomster.

Morfar er Socialdemokrat

Emma Houe Mølgaard meldte sig ind i partiet for knap tre år siden. Hun kommer ud af en familie med socialdemokratiske traditioner. Hendes morfar, Kris Mølgaard, sad engang i Hobro Byråd.

- Nye Borgerlige har jo både noget rødt og noget blåt. Vi vil tage os af både de ældre og de udsatte.

Foto: Lars Pauli <i>Foto: Lars Pauli</i>

Foto: Lars Pauli Foto: Lars Pauli

- Vi er nationalkonservative med et social ansvar, supplerer Per de Fries.

Emma Houe Mølgaard ser gerne, at privatskolerne får mere støtte, at der kommer flere cykelstier og sikre skoleveje ude på landet

På partiets valgmateriale er blikfanget billedet af Per de Fries Andreasen og Emma Houe Mølgaard. Sidstnævnte er udmærket klar over sin fysiske lighed med partiformand Vermund.

- I partiet kalder de mig Mini-Pernille. Vi har begge lange, lyse, krøllede lokker, er lige høje, og vi kan begge gå i sko med høje hæle, griner hun.

- Pizzamanden skal ikke ud

I samme valgmateriale præsenteres en liste med 10 mærkesager. De fire første handler om udlændinge: Asylstop, udvisning af kriminelle udlændinge, ingen offentlig forsørgelse til udlændinge og ingen indflydelse til islam.

- Det har været nødvendigt med tydelige mærkesager for at blive valgt ind og få indflydelse. Nu er vi Folketinget, og nu kan vi begynde at arbejde med alt det andet, siger Per de Fries.

- Og det er jo ikke sådan, at vi vil smide pizzamanden henne på hjørnet ud af landet. Vores politik er altså meget andet end udlændinge og at give penge til de rige. Vælgerne bør sætte sig ind i vores politik, opfordrer Emma Houe Mølgaard.

Nye Borgerlige er dog et parti, der bringer følelser frem hos nogle. Det har Per de Fries personligt mærket.

- Jeg har mistet venner, efter at jeg er blevet aktiv i Nye Borgelige. Jeg kan ellers sagtens være i stue med personer fra f.eks. Enhedslisten. Det kniber den anden vej, siger han og kritiserer venstrefløjen for at mangle rummelighed.

De to kandidater fra Nye Borgerlige satser på ét mandat, men håber på to, når vælgerne har sat krydser 16. november. Foto: Lars Pauli <i>Foto: Lars Pauli</i>

De to kandidater fra Nye Borgerlige satser på ét mandat, men håber på to, når vælgerne har sat krydser 16. november. Foto: Lars Pauli Foto: Lars Pauli

Hvis Nye Borgerlige kommer i byrådet i Mariagerfjord, vil partiet pege på en borgerlig borgmester. Partiet har endnu ikke officielt meldt ud, hvilke lister de eventuelt vil gå i valgforbund med.

Ifølge Nordjyskes oplysninger er et valgforbund mellem Venstre, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige på tale.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden