Mikkel knokler med at brygge godt øl i Hadsund

Det er hårdt arbejde, og fortsat ikke en guldrandet forretning, men Mikkel Flott Krogh Andersen har ikke fortrudt

Mikkel Flott Krogh Andersen med de seks lokale øl. Foto: Jesper Bøss

Mikkel Flott Krogh Andersen med de seks lokale øl. Foto: Jesper Bøss

Det er efterhånden snart to år siden, Mikkel Flott Krogh Andersen skippede sit faste job som folkeskolelærer for i stedet at hellige sig ølbrygning på fuld tid med Hadsund Bryghus.

Planen var egentlig, at ølbrygningen bare skulle være en hobbygesjæft ved siden af jobbet som folkeskolelærer, hvor Mikkel underviste de ældste elever i kemi, fysik, matematik og biologi.

Men til sidst vandt forsøgene med gær og malt over forsøgene i kemilokalerne.

- Siden jeg for mange år siden fik et ølbrygningssæt i julegave af mine forældre, har jeg været meget fascineret af og interesseret i ølbrygning. Det har jeg i mange år hygget mig med ved siden af mit job som folkeskolelærer.

- Men vil man beskæftige sig lidt mere seriøst med ølbrygning, så er det meget tidskrævende. Så da jeg besluttede at steppe lidt mere op med ølbrygningen, gik der ikke længe, før jeg følte, at jeg havde to jobs.

- Det kunne jeg godt mærke ikke ville fungere på den lange bane, så da det havde ringet ud sidste gang til sommerferien 2019 på min skole, sagde jeg mit job op for at give ølbrygningen en chance. Naturligvis i samråd med min kone, understreger Mikkel Flott Krogh Andersen.

Mikkel ved tankene, der hver rummer 500 liter øl. Foto: Jesper Bøss

Mikkel ved tankene, der hver rummer 500 liter øl. Foto: Jesper Bøss

Byggede selv nyt anlæg

Selvom Hadsund Bryghus er et mikrobryggeri, så skal der selvfølgelig brygges en vis volumen for, at det kan blive en forretning. Derfor skulle Mikkel som noget af det første have et større bryggeanlæg end det 60 liters anlæg, han havde brygget på hjemme i privaten.

I dag har anlægget således en kapacitet på seks forskellige bryg af 500 liter. Altså sammenlagt 3000 liter.

- Et nyt anlæg, der kunne klare den volumen, jeg skulle op på, ville koste omkring en million kroner. Men som iværksætter handler det om at spare, hvor man kan, så jeg byggede det selv til omtrent en fjerdedel, og det fungerer rigtigt godt, fortæller Mikkel Flott Krogh Andersen, der undervejs har måttet sadle lidt om i sin ølproduktion.

- I begyndelsen var det min plan, at jeg ville lave forskellige eksperimenterende specialøl, der skulle udfordre smagsløgene og være meget anderledes. Men her er jeg gået mere klassisk til værks, simpelthen fordi det er det, som kunderne efterspørger. Modsat, da jeg hyggede med brygningen derhjemme, så handler det jo nu om at lave velsmagende øl, der også kan sælges.

- I dag har jeg derfor seks øltyper i sortimentet, nemlig en gylden ale, en nøddebrun ale, en brown ale, en indian pale ale, en lys lagerøl og en Märzen – sidstnævnte er en gylden og maltet lagerøl, som er brygget med kraftig inspiration fra den tyske Märzen-stil, forklarer Mikkel, der i øvrigt kan bruge meget af sin erfaring som kemi- og biologilærer i ølbrygningen.

- At brygge godt øl handler meget om teknik, temperaturstyring og biologiprocesser, så der har jeg en god portion erfaring.

Kvaliteten tjekkes. Foto: Jesper Bøss

Kvaliteten tjekkes. Foto: Jesper Bøss

Ene om det hele

Mikkel Flott Krogh Andersen er fortsat ene mand om alle opgaver i Hadsund Bryghus; indkøber, brygger, salgschef, bogholder og blæksprutte - og så er det også ham, der med håndkraft sætter etiketter på øllene og såmænd også svinger gulvmoppen, når der skal gøres rent.

Selvom Mikkel knokler har det endnu ikke været en guldrandet forretning, men det går da den rigtige vej.

- Jeg skal helst op og afsætte 4.000 flasker øl om måneden for, at det begynder at ligne noget. Lige nu er jeg på omtrent det halve, men det er selvfølgelig en kabale at få til at gå op, når man er ene mand i forretningen. Hvis jeg bruger tid på salg, sælger jeg mere, men kommer så til at mangle tiden i produktionen, hvor det så kan knibe med at få produceret nok.

- Derfor handler det hele tiden om at tage nogle små skridt fremad, så jeg kan følge med uden at gå på kompromis med kvaliteten. Det er det vigtigste for mig.

- Jeg har ingen planer om at blive et stort bryghus, men drømmen er da bestemt, at jeg kan ansætte en enkelt medarbejder, så jeg bliver knapt så sårbar. I dag hjælper min svigerfar lidt indimellem, men ellers står jeg for det hele selv, fortæller Mikkel.

Øl med stednavne

De førnævnte seks varianter af øl har Hadsund Bryghus lanceret med lokale stednavne, således de hedder Øster Hurup, Hadsund, Helberskov, Visborg, Als og Mariager.

På samme måde er øllene lanceret i andre områder – blandt andet i Aarhus og Aalborg, hvor øllene også er opkaldt efter lokale områder – som eksempel Tilst i Aarhus og Hasseris i Aalborg.

- Det er en god måde at gøre øllene ekstra lokale og lidt unikke, og så har det jo også banet vej til nogle af specialbutikkerne i Aalborg og Aarhus, slutter Mikkel Flott Krogh Andersen, der trods det store arbejde er fuld af optimisme og ikke mindst glæde over, at han valgte at tage skridtet og blive fuldtidsbrygger.

- Ja, jeg har ikke fortrudt. Jeg nyder det, men jeg glæder mig da også til, at jeg måske snart kan få lidt i løn. Jeg knokler i hvert fald ufortrødent videre, lyder det fra Mikkel med et for ham kendetegnende stort smil, der understreger hans ord og ikke mindst glæden ved at brygge godt øl.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.