Ny strategi skal gøre Mariager Fjord endnu skønnere

Bred politisk opbakning til langsigtet fjordstrategi i fjordkommunen

Fjordstrategien er et resultat af en proces, hvor alle har kunnet byde ind med deres ideer og drømme for Mariager Fjord. Foto: Mariagerfjord Kommune

Fjordstrategien er et resultat af en proces, hvor alle har kunnet byde ind med deres ideer og drømme for Mariager Fjord. Foto: Mariagerfjord Kommune

Mariagerfjord Kommune har nu fået en samlet strategi, der skal gøre Danmarks smukkeste fjord endnu mere tilgængelig for alle, der bor og besøger den nordjyske fjordkommune.

Det stod klart, da byrådspolitikerne torsdag aften behandlede et længe ventet forslag til en fjordstrategi. Her var der bred opbakning til strategien, som definerer en samlet vision for fjorden og række væsentlige fokusområder.

Det glæder borgmester Mogens Jespersen, at der er fælles fodslag om fjordstrategien:

- Det er godt, at vi nu har et fælles udgangspunkt for at udvikle mulighederne omkring og på vores fjord. Vi er enige om, at vi skal have en skøn og levende fjord for alle, der oplever vores land, når det er allerdejligst. Med strategien har vi fået en rettesnor for, hvordan vi kan realisere ambitionerne i de kommende år, siger borgmesteren.

Det er de aarhusianske landskabsarkitekter fra LYTT Architecture, der sammen med Mariagerfjord Kommune har udarbejdet strategien. Det er sket på baggrund af en inddragende proces, hvor alle borgere, foreninger, virksomheder og andre aktører har kunnet give deres besyv med.

Ifølge borgmesteren kan værdien af det lokale engagement i processen ikke undervurderes:

- Det har været guld værd for os, at man lokalt har bidraget med ideer, drømme, lokalt kendskab og ikke mindst et kolossalt engagement, som har beriget fjordstrategien. Det er et godt udgangspunkt for en positiv udvikling om Mariager Fjord, der skaber sammenhold, stolthed og forhåbentlig vækker genlyd vidt omkring, siger Mogens Jespersen.

Fjordstrategien har titlen ’Fortællingernes Fjord’, og det er ikke tilfældigt, at den tager et historisk afsæt.

Mariager Fjord løber nemlig ikke kun geografisk på tværs af Mariagerfjord Kommune. Den løber også som en rød tråd igennem kommunens kulturelle, geologiske og industrielle historie fra vikingerne og Fyrkat ved enden af fjorden i vest til værnemagtens tidligere militære bunkeranlæg ved dens udmunding i øst.

Fjordstrategien lægger en ramme for indsatser, der er bæredygtige, respektfulde overfor kulturhistorien og har kvalitet. Ud over en vision for fjorden og en række anbefalinger, rummer strategien også et varieret katalog over store og små projekter, som politikerne kan vælge at bringe i spil, når strategien skal udmøntes. Det kræver i sagens natur bevilling af økonomiske ressourcer og inddragelse af lokale interessenter.

Med det nyligt indgåede budgetforlig har politikerne allerede taget forskud på glæderne. Således rummer budgettet 1 million kr. årligt i de kommende fire år, der er øremærket til fjordstrategien. Desuden er der afsat en million kroner om året i de næste fire år til at videreudvikle og realisere helhedsplanen i Hadsund, som vil spille tæt sammen med den nye fjordstrategi.

- Jeg er sikker på, at vi med vores nye fjordstrategi får endnu bedre muligheder for at benytte, beskytte og udvikle fjorden og naturen omkring den til gavn for alle. Det glæder jeg mig til at samarbejde med mine byrådskolleger om i den kommende valgperiode, slutter borgmesteren.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.