Forsøg på at redde afkræftet spækhugger er opgivet

En redningsaktion vil sandsynligvis forvolde store skader på dyret, lyder vurderingen

Det store dyr er stadig i live, men er ikke kommet fri og stukket til havs endnu - hvis den kan. Foto: Hans Ravn

Det store dyr er stadig i live, men er ikke kommet fri og stukket til havs endnu - hvis den kan. Foto: Hans Ravn

ALS:Naturen må gå sin gang.

Sådan lyder det fredag fra blandt andre Fiskeri- og Søfartsmuseet om den spækhugger, der ligger ud for kysten ved Haslevgaarde Strand og stadig ikke er svømmet til havs.

Som man kan se på fotograf Hans Ravns billeder og video var den stadig i live fredag, og det har været på tale at prøve at hjælpe den fri. Men Fiskeri- og Søfartsmuseet - som er en del af beredskabet for havpattedyr - er nu kommet med en nedslående meddelelse.

Efter et møde mellem eksperter og fagfolk er det fastslået, at der ikke er tale om en egentlig stranding, hvor spækhuggeren ikke selv kan komme fri. Derimod er hvalen svækket, så en redningsaktion vil ikke give mening. Tværtimod vil den sandsynligvis forvolde større skader på dyret, lyder vurderingen.

Det har så været på tale at aflive spækhuggeren, men vanddybden på stedet gør det vanskeligt. Dels kan det ikke garanteres, at aflivningen kan give dyret en hurtig død, dels kan det ikke udføres uden risiko for de personer, som skulle stå for aflivningen.

- Da hvalen ikke kan sikres en hurtig død, er det vurderingen, at det er bedst for hvalen, at vi lader naturen gå sin gang uden unødig stresspåvirkning og eventuelt traume, skriver Fiskeri- og Søfartsmuseet på sin Facebookprofil.

Spækhuggeren blev opdaget af beboere i sommerhusene torsdag morgen, hvor rygfinnen stak op af vandet, men siden da er den blevet liggende.

Der menes at være tale om en ung spækhugger-han på cirka fem meter og en vægt omkring et ton.

3
Foto: Hans Ravn Foto: Hans Ravn Foto: Hans Ravn

Spækhugger strandet ved Øster HurupFoto: Hans Ravn

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden