Sjældne strandfugle gør comeback på Østkysten
Klyder og terner i hundredevis yngler atter ved Øster Hurup

Biolog Anders Horsten, Mariagerfjord Kommune: Vi er jublende glade for, at de sjældne fugle gør comeback på Østkysten. Arkivfoto
Det vakte kolossal jubel blandt fugleentusiaster, da flere end 700 sjældne strandfugle sidste år - sensationelt - slog lejr på en sandbanke ud for kysten syd for Øster Hurup.
I år er begejstringen om muligt endnu større, da de sårbare strandfugle nu atter yngler på Østkysten.
- Vi er jublende glade for, at de sjældne fugle gør comeback på Østkysten. De er ekstremt sårbare i yngletiden, fordi de bygger reder på stranden. Derfor vender de kun tilbage, fordi forholdene er optimale, vurderer Anders Horsten, der er biolog hos Mariagerfjord Kommune.

190 klyder valgte sidste år at tilbringe sommeren ud for Øster Hurup. Privatfoto
Sidste år viste en optælling, at fuglekolonien talte 32 sjældne dværgterner, 480 havterner og 190 klyder; En enorm fugleflok efter dansk målestok.
Kommunens biologer har endnu ikke overblik over, hvor mange der i år gæster østkysten, men det er ret sandsynligt, at kolonien bliver mindst lige så stor som sidste år.

Skilte på stranden vil også denne sommer informere turister og lokale om, hvordan de skal gebærde sig i forhold til fuglekolonien på Kattegatkysten. Privatfoto
Giv fuglene fred
Hen over sommeren blev fuglekolonien en populær attraktion, men heldigvis fulgte folk kommunens anvisninger til punkt og prikke, så de sarte strandfugle fik lov til at yngle i ro og mag.
- Vi regner med, at borgere og turister også i år vil respektere fuglene og holde sig på god afstand af rederne.
- Løstgående hunde og droneflyvning nær kolonien er naturligvis absolut forbudt, understreger Anders Horsten.
Skønt man skal holde sig på afstand, er det en unik oplevelse at se de mange sjældne fugle i deres naturlige element.
- Det er dejligt, at stranden byder på en enestående naturoplevelse. Det øger vores bevidsthed om, at vi skal værne om fuglene, hvis vi skal have mulighed for at opleve dem på vores breddegrader i fremtiden, siger Anders Horsten.

Klyder og terner bygger reder direkte på stranden og er sårbare indtil ungerne flyver fra reden. Privatfoto
Ekstra fjer i hatten
- I Mariagerfjord Kommune vil vi skabe flere levesteder for den truede natur. Derfor ser vi det som en ekstra fjer i hatten, at klyderne og ternerne er vendt tilbage, så vi atter er hjemsted for en Danmarks største fuglekolonier, slutter den begejstrede biolog.
EU har udpeget Kattegatkysten til et særligt fuglebeskyttelsesområde.
Derfor har Mariagerfjord Kommune et ansvar for at værne om fuglenes ynglesteder.
I den forbindelse har Naturstyrelsen og Mariagerfjord Kommune sat skilte op langs stranden, som fortæller om de besøgende om, hvordan de tager hensyn til de sjældne fugle.

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.