Analyse: Tre grunde til, at Mogens taber kæden - og fire grunde til, at det bare ikke sker

Borgmesterkampen i Mariagerfjord kan blive tættere, end vi lige går og tror

Fortsætter han som borgmester? Det gør han nu nok... Foto: Bo Lehm <i>Bo Lehm</i>

Fortsætter han som borgmester? Det gør han nu nok... Foto: Bo Lehm Bo Lehm

De to duellanter mødes 16. november. Kampen handler om vælgernes gunst. Men hvem vinder? Mogens Jespersen fra Venstre eller Leif Skaarup fra Socialdemokratiet?

Borgmesterkampen i Mariagerfjord Kommune er en genudsendelse fra 2017. Dengang sejrede blå blok med 16 mandater ud af 29, og taburetten vaklede aldrig under den siddende førstemand, Mogens Jespersen.

I procenter var sejren mindre: Blå side fik 53, mens 47 procent af stemmerne gik til rød blok.

Mand til mand fik Mogens Jespersen 3041 personlige stemmer mod Leif Skaarups 2016.

Måske bliver KV21 mere spændende, end vi tror. Læs her om tre forhold, som kan sende Jespersen ud af borgmesterkontoret:

1. Partiet er i krise

Ballade i Venstre. Rammer det partiet ved kommunalvalget? Foto: Jesper Thomasen <i>Jesper Thomasen</i>

Ballade i Venstre. Rammer det partiet ved kommunalvalget? Foto: Jesper Thomasen Jesper Thomasen

Det går jammerligt for Venstre på landsplan. Lars Løkke Rasmussen, tidligere formand og statsminister, er forduftet og har stiftet eget parti, og Inger Støjberg er ude. Sidstnævnte har også givet ballade lokalt, hvor Venstre-byrådsmedlem Svend Madsen er hoppet af og har stiftet Mariagerfjord-listen i protest mod partiets behandling af Støjberg.

Dog er konkurrenten, Socialdemokratiet, på det seneste også kommet i landsdækkende modvind på grund af minksagen, og meningsmålingernes dønninger på nationalt plan slår ikke nødvendigvis igennem lokalt. I hvert fald ikke med fuld styrke. Men bliver valget tæt, kan et lille skvulp blive afgørende.

2. Angreb på hjemmebanen

Per Husted, Hadsund, er tilbage på Socialdemokratiets liste. Han er Folketingskandidat og har i flere omgange være afløser på Christiansborg.  Foto: Henrik Bo

Per Husted, Hadsund, er tilbage på Socialdemokratiets liste. Han er Folketingskandidat og har i flere omgange være afløser på Christiansborg. Foto: Henrik Bo

Og de sidste afgørende stemmer kan Venstre måske miste til Per Husted. Socialdemokratiet har trukket den tidligere borgmesterkandidat og nuværende folketingskandidat frem af stalden. Han går til valg i Mogens Jespersen kerneland, Hadsund, og han har potentiale til at sjæle stemmer fra Venstre.

Husted, tidligere erhvervschef i Hadsund og aktiv erhvervsmand, har et stort netværk og en profil, som også borgeligt sindede vælgere kan tænde på.

3. Små vindere går efter mere

Jens-Henrik Kirk fra Konservative går efter borgmesterposten, men han ender jo nok med at støtte Mogens Jespersen. Foto: Henrik Bo <i>Foto: Henrik Bo</i>

Jens-Henrik Kirk fra Konservative går efter borgmesterposten, men han ender jo nok med at støtte Mogens Jespersen. Foto: Henrik Bo Foto: Henrik Bo

Indrømmet: Nu bliver det lidt spekulativt. Men hvad nu hvis valgets små vindere går efter maksimal gevinst.

Mogens Jespersen skal have hjælp udefra til at blive borgmester. I 2017 kom den fra Dansk Folkeparti og Konservative.

I 2021 kan både Dansk Folkeparti, det nyopstillede Nye Borgerlige og Konservative stå med de afgørende mandater. Alle er med i samme valgforbund, og de vil højst sandsynlig støtte Mogens Jespersen - også selv om Venstre går tilbage.

Men hvad nu hvis alle tre kræver "god betaling", og Jespersen løber tør for kapital. I mange andre kommuner laver partier på tværs af blokkene gerne aftaler. Se bare på Rebild, hvor en radikal borgmester sidder på mandater fra Socialdemokratiet, Konservative og Dansk Folkeparti. Måske kan et parti score en stor politisk gevinst ved at støtte Leif Skaarup som borgmester.

Nærmest ingen tror på, at DF høster tre pladser igen. Nye Borgerliges valgresultat er ret uforudsigeligt.

Konservative kan få et godt valg. Partiet har markeret sig stærkt på ældreområdet, og spidskandidat Jens-Henrik Kirk kan hente stemmer både hjemme i Mariager og i Hobro, hvor han er leder af Blå Kors Hjemmet.

Han har erklæret, at han vil være borgmester. Går Konservative frem og Venstre tilbage, kan hans pris for at støtte Mogens Jespersen blive dyr. Måske for dyr. Og måske får han den tanke, at der er flere attraktive poster og indflydelse at hente ved at pege på en anden som borgmester. Leif Skaarup fra S?

... men det sker bare ikke

Men måske skal du glemme alle ovennævnte punkter, for sandsynligheden for, at den 65-årige tidligere Toyota-forhandler står distancen og snupper sin tredje periode, er stor.

Her er fire gode grunde til, at Mariagerfjord efter nytår stadig ledes af Mogens Jespersen.

1. Borgmesteren er foran på point

Det er næsten altid svært at vriste kæden af en siddende borgmester. Foto: Bo Lehm <i>Bo Lehm</i>

Det er næsten altid svært at vriste kæden af en siddende borgmester. Foto: Bo Lehm Bo Lehm

En siddende borgmester får altid en tyvstart i en valgkamp. Han er kendt af alle, og hvis vedkommende ikke har gjort sig usædvanlig upopulær blandt en større del af borgerne, er det som at give et fodboldhold hjemmebanefordel og to ekstra spillere på banen.

2. Nul bommerter, respekteret og pragmatisk

Mogens Jespersen fremstår som en ret driftssikker borgmester. Arkivfoto: Nicolas Cho Meier

Mogens Jespersen fremstår som en ret driftssikker borgmester. Arkivfoto: Nicolas Cho Meier

Selv politiske modstandere har svært ved at pege på sager, hvor Mogens Jespersen for alvor har gjort i nælderne. De vil så sige, at han heller ikke er kommunens ledestjerne, som drysser visioner ud med let hånd. Men han er driftssikker, og mange vælgere holder sig til det trygge og kendte. Man ved, hvad man har, og mindre hvad man får med Leif Skaarup.

Faktisk har Mogens Jespersen og hans 1. viceborgmester, Leif Skaarup fra Socialdemokratiet, det godt sammen. Stort set hele byrådet arbejder godt sammen. Bitre personlige kampe er svære at få øje på, og det reducerer mulighederne for vilde politiske rævekager på valgnatten. Inklusive af den slags, hvor umage partier laver opsigtsvækkende aftaler.

3. Valgforbund kan blive afgørende

Samarbejdet i tekniske valgforbund kan afgøre valget.

Samarbejdet i tekniske valgforbund kan afgøre valget.

Den tredje grund til Mogens Jespersens sikre genvalg er de valgforbund, som partierne har dannet, og som har til formål at undgå stemmespild.

I 2017 stod de blå partier (Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Kristendemokraterne og Liberal Alliance) i et stort valgforbund. Det sikrede blå blok og dermed Mogens Jespersen et mandat mere, end stemmetallet berettigede til.

Indtil for få uger siden lå det samarbejde i ruiner, fordi Konservative, Kristendemokraterne og Liberal Alliance gik i eget forbund.

Men da LA besluttede slet ikke at stille op, hoppede Konservative og Kristendemokraterne alligevel med i det store blå fællesskab, der også består af Nye Borgerlige og Mariagerfjordlisten.

Ifølge Nordjyskes oplysninger lagde Mogens Jespersen en stor personlig indsats i at overtale de to partier til at vende tilbage i folden. Det valgforbund er vigtigt!

4. Manglende valgforbund kan koste modstanderne dyrt

Samarbejdet i tekniske valgforbund kan afgøre valget.

Samarbejdet i tekniske valgforbund kan afgøre valget.

Lige så vigtigt er det, at rød blok heller ikke ved dette valg har formået lave deres store fælles valgforbund. SF, Radikale Venstre og Enhedslisten holder sammen, mens Socialdemokratiet er helt alene.

Derfor kan det igen gå som i 2017, hvor Venstre fik 12 mandater og Socialdemokratiet kun 11, selv om S vandt stemmekampen med 8600 mod 8343.

****

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.