Venstre-folk mod partifællen: Stem på os - ikke på borgmesteren

Lokal partiforening mener, at Hobro er underrepræsenteret i byrådet. - De andre vil ikke acceptere, at Hobro er kommunens hovedby, siger Venstre-medlem

Jørgen Pontoppidan mener, at der i store dele af byrådet er en modvilje mod at acceptere, at Hobro er kommunens hovedby og dynamo. Arkivfoto: Lars Pauli

Jørgen Pontoppidan mener, at der i store dele af byrådet er en modvilje mod at acceptere, at Hobro er kommunens hovedby og dynamo. Arkivfoto: Lars Pauli

HOBRO:Når Venstres kandidater i Hobro går til valg 16. november, håber de naturligvis, at Venstre får mange stemmer. Men de håber også, at vælgerne først og fremmest sætter kryds ved partiets kandidater opstillet i Hobro.

For Hobros interesser i byrådet er underrepræsenteret, hvis man spørger blandt andre Venstre-manden Jørgen Pontoppidan. Han peger blandt andet på, at det ni mand store og magtfulde økonomiudvalg efter seneste valg blev sammensat med kun et medlem fra den gamle Hobro Kommune. Fem medlemmer kom fra den gamle Hadsund Kommune.

- Derfor vil vi i Venstre i Hobro føre valgkamp som gruppe med budskabet: Stem på os fra Hobro i stedet for at stemme på borgmester Mogens Jespersen eller på listen. En stemme på en lokal Venstre-kandidat fra Hobro vil jo stadig også være en stemme på borgmesteren, siger Pontoppidan.

Hadsund sidder på økonomiudvalget

Det magtfulde økonomiudvalg i Mariagerfjord Kommune har ni medlemmer og blev efter 2017-valget konstitueret således:

Fem medlemmer fra den gamle Hadsund Kommune - Mogens Jespersen (V), Henrik Sloth (V), Jan Andersen (DF), Casper Hedegaard (RV) og Karen Østergaard (S).

To medlemmer fra den gamle Mariager Kommune - Jens Henrik Kirk (K) og Peder Larsen (SF).

Et medlem fra den gamle Arden Kommune - Jens Rise Dalgaard (S).

Et medlem fra den gamle Hobro Kommune - Leif Skaarup (S).

Radikale Venstres Casper Hedegaard, Hadsund, trådte i august ud af byrådet og dermed også økonomiudvalget. Han blev i udvalget afløst af Jørgen Hammer Sørensen (DF) fra Hobro. Jan Andersen har skiftet parti fra DF til Venstre.

Venstres nuværende næstformand i regionsrådet, Lone Sondrup fra Høndrup ved Hobro, har været ude af byrådspolitikken i otte år. 16. november stiller hun igen op til en plads i Mariagerfjord Byråd og efterlyser også, at Venstre-vælgere i Hobro-området krydser lokalt.

- Desværre ser vi, at en del ikke stemmer personligt, men på listen i modsætning til andre dele af kommunen. Det betyder, at Hobro er underrepræsenteret i byrådet, mener Lone Sondrup.

Lokale kandidater manglede lokale krydser

Når Venstre i Hobro ved det kommende valg vil forsøge at høste flere personlige stemmer i Hobro-området, er der noget at komme efter.

Kun 44 procent af Venstre-stemmerne på de tre afstemningssteder i den gamle Hobro Kommune gik ved valget i 2017 til lokale kandidater.

I Hadsund stemte 90 procent af Venstrevælgerne personligt på en lokal kandidat, mens tallet for den gamle Arden Kommune var 67 procent og for den gamle Mariager Kommune 47 procent.

Den stemmeslugende borgmester Mogens Jespersen hentede sine 3041 personlige stemmer over alt i kommunen. Han stod i sagens natur stærkt på hjemmebanen i Hadsund med 1459 krydser.

Men han fik også 970 stemmer i det gamle Hobro Kommune, hvilket var hver tredje af områdets Venstre-stemmer.

Gasmuseum og kulturhus

Den hobroensiske Venstre-strategi lanceres blandt andet på bagkant af et par konkrete sager.

I april vedtog et flertal i byrådet at stoppe støtten til Gasmuseet i Hobro, der reelt fik dødsstødet. Syv ud af otte ”Hobro-folk” på tværs af partierne stemte for at bevare Gasmuseet. 15 ud af 21 fra de øvrige dele af kommunen stemte på tværs af partierne for lukning.

I juli blev arbejdet med at udtænke et nyt kultur- og rådhus på Store Torv i Hobro skudt til hjørne. Ifølge borgmester Mogens Jespersen fordi byrådet aktuelt har for mange stor opgaver at håndtere.

Hovedbyen

Byrådsmedlem Jørgen Pontoppidan, provst fra Hvornum og borgmester i Hobro Kommune 2002-2007, fløj til tasterne og skrev et læserbrev, hvor han konstaterede, at kulturhuset i Hobro var røget i en syltekrukke.

”Så stressede er vi vel heller ikke i Mariagerfjord Kommune, at vi ikke kan magte så mange opgaver på én gang”, spurgte Pontoppidan, der antydede, at det var modstand fra politikere i den østlige del af kommunen, som forhindrer, at Hobro får et kulturhus.

Pontoppidan bedyrer overfor Nordjyske, at han ikke vil gøre sige selv til nogen helgen. Ligesom andre byrådsmedlemmer repræsenterer han også det område, hvor han er valgt.

- Men det er som om, nogen ikke vil acceptere udvikling i Hobro. Som om de synes, at Hobro har nok, og nu skal vi ikke komme for godt i gang i Hobro.

Hobros interesser er underrepræsenteret i byrådet, mener Jørgen Pontoppidan, der var borgmester i den gamle Hobro Kommune fra 2002-2007. Arkivfoto

Hobros interesser er underrepræsenteret i byrådet, mener Jørgen Pontoppidan, der var borgmester i den gamle Hobro Kommune fra 2002-2007. Arkivfoto

- Men Hobro er jo kommunens hovedby og dynamo, selv om mange stadig har svært ved at acceptere det, mener Jørgen Pontoppidan.

Fodslæbende

Han siger, at et nyt kulturhus i Hobro allerede ved valget for fire år siden havde topprioritet for Venstre i Hobro.

- Jeg fornemmer, at så snart vi taler kulturhus i Hobro, bliver byrådet fodslæbende. Det gælder også i mit eget parti. Politikerne i den østlige del af kommunen kan altid finde en eller anden undskyldning for at sparke det kulturhus til hjørne.

Jørgen Pontoppidans partifælle, borgmester Mogens Jespersen fra Hadsund, slår fast, at han er valgt for hele Mariagerfjord Kommune og ikke et bestemt område.

- Men ethvert byrådsmedlem kæmper for sit område. Sådan har det altid været, siger han.

- Jeg kunne aldrig finde på at opfordre vælgerne til at stemme på mig i stedet for en kandidat fra Hvornum, siger borgmester Mogens Jespersen. Arkivfoto: Andreas Falck

- Jeg kunne aldrig finde på at opfordre vælgerne til at stemme på mig i stedet for en kandidat fra Hvornum, siger borgmester Mogens Jespersen. Arkivfoto: Andreas Falck

Mogens Jespersen afviser, at et ny kulturhus i Hobro er røget i en syltekrukke.

- Og det véd Pontoppidan også godt. Selvfølgelig skal der arbejdes videre med et kulturhus i Hobro. Men pludselig kom et helt nyt og meget stort projekt på banen, Campus på havnen i Hobro. Vi har lovet at arbejde for det projekt, og så kan det godt være, at der skal ske ændringer omkring planen for kultur- og rådhuset, siger Mogens Jespersen.

Han tilføjer, at økonomiudvalgets sammensætning er et resultat af, at alle partier skulle repræsenteres og ikke hensyn til geografi.

Borgmesterens kommentar til, at Venstre i Hobro vil opfordre vælgerne til at stemme på en lokal Venstre-kandidat i stedet for på Mogens Jespersen, lyder således:

- Jeg kunne aldrig finde på at opfordre vælgerne til at stemme på mig i stedet for en kandidat fra Hvornum.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.