Maritim fest i Løgstør

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Både store og små betages af de skønne træskibe. Foto: Muslingebyen Løgstør

Mandag 12. september er der traditionen tro fest i Løgstør som start på kapsejladsen Limfjorden Rundt. I løbet af mandagen lægger de mere end 60 træskibe til i Løgstør, og søfolkene går i land for at feste. Og alle landkrabber er velkomne til at være med.

Maritimt festfyrværkeri

Traditionen tro er starten på Limfjorden Rundt en maritim festdag i Løgstør. Når de mange skibe ankommer, genlyder luften af kommandoråb, og der er en duft af tjære og tovværk. Masteskoven er et betagende syn, og tankerne går uvægerligt tilbage i tiden og ud på de syv verdenshave.

Den maritime kultur handler om tradition og fornyelse, og der er plads til begge dele, når dagen byder på aktiviteter for store og små. Traditionen tro kan festivalens gæster nyde gratis entre på Limfjordsmuseet, gratis sejltur i Limfjordsmuseets Aalborgjolle, skibsvandringer, sejlture på fjorden, demonstration af søredning, skibstræk i Frederik den VII’s Kanal med hest som i gamle dage. Det hele krydret med god musik, mad og sømandsstemning langs havnen. Som noget nyt arrangerer Kanalens Bådelaug hygge og mad i Kulturladen, Henry Nielsen fremviser dampmaskiner og små forbrændingsmotorer, og Lions serverer deres nyeste opfindelse Muslingedog’en.

Musik i maritime omgivelser

Mandag aften er der lagt op til maritim, musikalsk underholdning i såvel festteltet, i Kulturladen som i Limfjordmuseets Historiske Bådebyggeri, der i dagens anledning er omdannet til sømandskro. I festteltet slår spassmagerne fra de Galvaniserede Leoparder sig løs fra kl. 19.30-21.30. Indtil 19.30 er der lukket arrangement i teltet, hvor alle søfolkene skal bespises med lækker skipperlapskovs, som Nordjyllands Beredskab tilbereder i de kæmpestore gryder. Men når søfolkene har spist, åbnes teltet for alle, og musikken spiller. I Kulturladen er det Kanalens Bådelaug, som sørger for mad til hverdagspriser og drikkevarer til hyttefadspriser, mens duoen Duo 2C klarer den musikalske underholdning. Kulturladen er åben for alle. I Sømandskroen ved Limfjordsmuseet er det først Limfjordsmuseets Shantykor og derefter Muleskinners, som sørger for at forkæle jeres øregange. Også her er der gratis adgang for alle.

Muslinger til Maritim Festival

Når I går rundt på havnen og nyder de mange skibe, stemningen, søredningen mm., kan den lille sult nemt kigge forbi. Her står Løgstør Muslingelav og Lions Løgstør klar til at servere lækre muslinger og muslingedog’s for jer. For bare en flad 20’er kan I nyde lækre Limfjordsmuslinger. Pavillon Christiansminde sørger ligeledes for, at I ikke behøver at gå sultne rundt, og skulle I blive lækkersultne er der både vafler og is på havnen. Trænger I til at komme ind i mere rolige omgivelser, byder havnens restauranter hjerteligt indenfor.

Sjov for børnene

For børnene er der mulighed for at få en snak med Limfjordsmuseets naturvejleder, som i dagens anledning har taget noget af fjordens dyreliv op på kajen. Her kan I bl.a. klappe en krabbe eller ae en hummer. I kan også tage en hyggelig køretur med "Muslingen" - det lille blå tog, som kører jer gratis rundt i byen.

Afsejling tirsdag

Tirsdag morgen kl. 8.30 sejler skibene afsted til startskuddet på kapsejladsen Limfjorden Rundt. Starten går kl. 10.00 ved lysbøjen ved indsejlingen til Løgstør-renden. Så et sidste kig på de store smukke skibe kan ske tirsdag morgen, når de store skibe majestætisk sejler ud af Løgstør fra kl. 8.30.

Små og hurtige

Lørdag op til Maritim Festival arrangerer Limfjordsmuseet kapsejladser for mindre sejlførende brugsfartøjer. Fjorden vil da vrimle med sjægte, aalborjoller, kragejoller og andre både, der dyster om at komme først over målstregen. Det er et betagende syn, når de mange røde sejl flokkes på fjorden ud for byen. Så der er ingen tvivl om, at Maritim Festival nok igen i år skal blive en festlig maritim dag, hvor der bliver noget for alle sanser, og hvor vi får lejlighed til at fejre den stolte danske sejlskibstradition.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst