Markant slutspurt

Høreapparater kostede sidste år kommunen knap ni mio. kroner

Jacob Spalding, indehaver af Spalding Hørecenter, havde ualmindeligt travlt i december, hvor udsigten til lavere tilskud til høreapparater fra nytår fik mange til at beslutte sig for at få hørelsen tjekket. Arkivfoto: Klaus Madsen <i>Pressefotograf Klaus Madsen</i>

Jacob Spalding, indehaver af Spalding Hørecenter, havde ualmindeligt travlt i december, hvor udsigten til lavere tilskud til høreapparater fra nytår fik mange til at beslutte sig for at få hørelsen tjekket. Arkivfoto: Klaus Madsen Pressefotograf Klaus Madsen

THY-HANNÆS:- Vi kan se, at det har haft en tydelig effekt, at folk vidste, at der var ændrede tilskudsregler for høreapparater på vej. Man skulle nå at have noget igennem inden lukketid, så det har været en dyr omgang for kommunerne.

Det siger Ivan Stig Holm, leder af Thisted Kommunes hjælpemiddelsektion. Det har været kommunen, der har ydet tilskud til høreapparater efter ansøgning. I 2012 var tilskuddet op til 5607 kroner pr. høreapparat. Lovændringen, der blev vedtaget 19. december 2012, sænker tilskuddet til 4000 kroner for ét høreapparat eller maksimalt 6350 kroner for to høreapparater.

Stigningen i antallet af ansøgninger i de sidste måneder af 2012 var markant. I september blev der i Thisted Kommune søgt om tilskud til 92 høreapparater. I oktober var tallet 95, i november 176 og i december hele 550.

Alt i alt kostede tilskud til høreapparater sidste år Thisted Kommunes skatteydere næsten ni millioner kroner.

Overgår til regionerne

Fra 1. januar i år er der ikke alene sket det, at tilskuddet er sat ned. Samtidig er opgaven med at yde tilskud til høreapparater til personer over 18 år også overgået fra kommunerne til regionerne.

Hvis man som borger vælger at gå til en offentlig høreklinik, for eksempel på sygehuset i Thisted, så vil man fortsat få udleveret høreapparater uden egenbetaling ud fra det behov, det vurderes, at man har.

Hos de private høreklinikker vil tilskuddet fra det offentlige næppe dække hele udgiften mere.

Egenbetaling hos de private

- Det bliver ligesom med briller og med tænder. Der bliver en egenbetaling, siger Jacob Spalding, indehaver af Spalding Hørecenter med afdelinger i både Thisted og Skive.

Han begræder dog ikke, at tilskuddet fra det offentlige sættes ned.

- Når der er høje tilskud, så sætter man markedskræfterne lidt ud af spil. Vi ser jo nu, at vi kan købe specielt de avancerede høreapparater billigere end sidste år, og det kommer selvfølgelig kunderne til gode, siger han.

Samtidig vurderer han, at det nok er rigtigt, som nogle siger, at når der er høje tilskud, så er der flere, der får sig et høreapparat.

- Jeg tror, at vi nu vil opleve en nedgang i efterspørgslen på omkring 20 procent, for folk vil udskyde beslutningen, siger han.

Et lille skub

Det modsatte skete altså i efteråret, hvor varslet om, at tilskuddet ville falde, fik mange til at træffe en hurtig beslutning.

- Da jeg så, hvor mange der var blevet skrevet op til en tid, tænkte jeg: Ja, ja, lad os nu se. Men faktisk viste det sig, at der kom folk i både 40’erne og 50’erne ind med kæmpestore høretab, og de havde aldrig haft høreapparat før. De havde gået rundt med store høretab, men skulle have det lille skub til at gøre noget ved det, som udsigten til en egenbetaling åbenbart gav dem, siger Jacob Spalding.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Topchef færdig
Luk