Danmark

Martin Lidegaard: ”Jeg ser skønheden hos selvstændige kvinder”

Den tidligere udenrigsminister om magt, kærlighed og de stærke kvinder i hans liv.

Arkivfoto: Diana Holm

Arkivfoto: Diana Holm

DANMARK:Du kender Martin Lidegaard fra Folketingssalen, hvor han er folketingsmedlem for partiet Radikale Venstre.

Du har måske set ham give hånd til alverdens magtfulde mennesker i sin rolle, da han var udenrigsminister. Og du lagde måske mærke til, at han tog en lille pause under seneste folketingsvalg i juni og blev viet med sin nye hustru.

Med en opvækst på Krogeruphøjskole med musik og teater slog Martin Lidegaard sine folder som ung forfører af flotte piger, fortæller han som et led i vores interviewserie med mænd om kærlighed. I da er han 48 år og har oplevet, hvad kombinationen af kærligheden, kvinder og magt bringer med sig.

Felix Smith: ”Det vigtigste er, at en kvinde er glad og tilfreds med sin krop”

Mit første kys fik jeg af Lene, der gik tur med en stor hund, Noldo. I femte klasse tog jeg mod til mig og gik med, og en kold vinterdag fik jeg endelig modet til at kysse hende. Det var forfærdeligt koldt den dag, men kysset? Sneen smeltede omkring os.

Pigerne fra min skoletid lagde måske mærke til, at jeg var helt vildt fascineret af dem, men også havde virkelig svært ved at forstå, hvad de havde gang i. Det har jeg i og for sig stadig.

Jeg var aldrig fodboldstjernen eller ham, der kom først i skole med den nye Lacoste Polo, men jeg var god til at bruge mit hoved, så jeg lavede skoleblad og fik kærester til teater, og når jeg spillede musik.

Søg eventyret

Det vigtigste min mor har lært mig er at være kærlig og kontant. Og søge eventyret. Hun var journalist af den gamle skole i en branche, der var domineret af mænd.

Derhjemme var hun også omgivet af fem små og store mænd: min far, mig og mine tre brødre.

Hun var omsorgsfuld og det bløde punkt i familien og alligevel så hård, fremadstormende og klar over, hvad hun ville. Især har hun altid haft en særlig sans for at opspore og søge det eventyrlige, både på rejser og i hverdagen.

Hader magt

Det at have blik for det fantastiske i øjeblikket, det vilde nu, har jeg fået som en stor gave fra hende. Men da jeg selv fandt ud af, at jeg ville være politiker og kom i Folketinget første gang græd hun. Ikke fordi hun var glad, hun var ked af det. Hun hader magt.

Kvinder er lige så stærke ved et forhandlingsbord som mænd. Professionelt er der ikke forskel på kønnene. Men udenfor er kvinder dem, der sørger for at holde de kollegiale tråde sammen. Den anerkendelse, som de husker at give, den kan jeg faktisk ikke leve uden.

Peter Mygind: Dette skal mænd blive bedre til, når det kommer til kvinder

Det overraskede mig, at Udenrigsministerposten havde og har så meget autoritet i sig, som den har. Jeg er ikke i tvivl om, at mange kvinder er fascineret af mænd med magt. Spørg mig ikke hvorfor, men det kan man altså mærke, når man som mand har prøvet både ikke at have magt og at have den.

Jeg falder pladask for kvinder, der er mentalt stærke. Og så må de selvfølgelig gerne være smukke. Men det med skønhed er godt nok ikke nogen objektiv disciplin. Jeg ser lettere skønheden hos dem, der både er selvstændige og sensitive og arbejder målrettet efter noget, de selv brænder for. Dem er der heldigvis mange af, og derfor har jeg tit tænkt over, hvorfor der sidder så mange flere mænd end kvinder i magtfulde positioner – for eksempel på udenrigsministerposterne i Europa.

Det skyldes selvfølgelig, at der stadig eksisterer et glasloft, også i politik, for kvinder. Men hånden på hjertet tror jeg også en del stærke kvinder simpelthen prioriterer anderledes. De vil ikke gå på kompromis med familie og socialt liv på samme måde som mænd. Det har selvsagt også noget med miljø og arv og gøre, men kvinder har ofte stærke værdier, et moralsk kompas, som de ikke vil gå på kompromis med.

Flere kvinder i politik

Det beundrer jeg, men jeg synes også det er ærgerligt, at vi ikke får mere glæde af flere kvinder i politik. Jeg ved, hvad jeg taler om, for lige indtil det sidste valg har jeg arbejdet under kvindelige chefer, først Marianne Jelved og så Margrethe Vestager.

Sidste gang jeg gav en kvinde en kompliment var i morges. Fortalte min kone, hun så hamrende lækker ud (for det gjorde hun). Så fik jeg et kys.

Jeg kan godt misunde kvinder for deres evne til at føde børn og amme. Jeg er både blevet lykkeligere og en næsten konstant bekymret mand af at have fået min datter, men den fysiske sammensmeltning, der fra start er mellem mor og barn er noget, kan vi mænd jo kun se på udefra.

Kristina ville redde ægteskab - men så mødte hun sin ungdomskæreste

Forelskelse er noget af det sværeste at beskrive og for den sags skyld at håndtere. Når forelskelse er gengældt, er det en overvældende følelse af at være helt utrolig heldig – tænk at der er en anden, der kan lide mig for præcis den, jeg er, og hvad jeg gør. Jeg har mange gange været hjerteknust eller helt højtflyvende, men hellere det end slet ikke at mærke noget. Min far gav mig et råd, da jeg var en rådvild teenager, han sagde, at ”det vigtigste er ikke at kede sig” når man er sammen med en kvinde. Den sætning er god i mange situationer i livet.

En af de smukkeste kvinder jeg har mødt – udover min hustru - er en afrikansk kvinde ved navn Freedom. Jeg mødte hende i 1990’ernes Zimbabwe, hun var, ligesom min mor, en kvinde, der ikke sad stille. Hun fortalte om sit liv og sagde en sætning, der har fulgt mig siden: ”Kære rejsende, der er ingen stier i skoven. Stier skabes, mens du går.” (”Traveler, there are no paths. Paths are made by walking, walking”).

Julie mistede sin kæreste, job og bolig på en gang - men så begyndte hun et nyt liv

Mød forfatteren, cykelkommentatoren og filminstruktøren Jørgen Leth

Jørgen Leth: ”Jeg havde en veritabel hashpsykose”

Christian Tafdrup faldt for dominerende kvinder

Christian Tafdrup: Jeg faldt for dominerende kvinder, jeg bare ikke passede sammen med

Denne artikel er bragt i samarbejde med Alt for Damerne.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.