Meget bedre vinhøst

Fremgang for Vingården Alderslyst i Thorup

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

THORUP:- I 2011 var der frost i maj, og i 2012 var der et generelt koldt forår og en våd sommer. Det resulterede i den ringeste høst i den tid, vi har dyrket vin. Kun lidt under 100 flasker pr. år blev det til. Kvaliteten af vinen var der ikke noget at udsætte på, men kvantiteten var i bund.

Sådan opgør vinavler Mogens Damsgaard situationen de to sidste år på Vingården Alderslyst ved Thorup. Med 3.000 planter - 2.000 rødvinsdruer og 1.000 hvidvinsdruer - på 6.000 kvadratmeter er vingården blandt de 30 største i Danmark og samtidigt ”Verdens nordligste godkendte vingård”, som Mogens ynder at kalde den.

Men i år tegner høsten til at blive betydeligt bedre end de to foregående og ringe år. Mogens anslår det til at blive omkring 600 flasker. 60 med hvidvin og 540 med rødvin. 300 af rødvinsflasker bliver sikkert konverteret til rosevin.

- Det er en type vin, som bliver mere og mere populær, og den type har vi gode erfaringer med, oplyser Mogens.

Når man ikke kommer op på det optimale antal flasker (1.500) i år trods en varm sommer, så skyldes det, at nattefrosten startede allerede i oktober sidste år og dermed skadede de skud på planterne, som skulle bære klaserne i år. Så udbyttet af vindyrkning i Danmark - som må siges at udgøre nordgrænsen for vinplanterne - er meget afhængig af, hvordan vejret arter sig på de forskellige årstider.

Der kommer til gengæld mange besøgende på vingården i forbindelse med de efterhånden hyppige rundvisninger.

I dag, lørdag, er der åbent hus med gratis adgang. Dog således at man må betale, hvis man smager på vinen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.