Mejetærskeren til det våde vejr

I vildmosen er en mejetærsker på bælter en god investering, mener landmand

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

BIERSTED:Når værdier for en halv million kroner om dagen står på spil, tæller hvert minut, og landmand Erik Esbensen, Vester Vadgaard ved Biersted, vil sikre sig ekstra godt til årets høst.

Han har netop købt en ny 35 fods mejetærsker, der kører på gummibælter og har træk både for og bag.

Han skal høste omkring 600 hektar korn og raps i kanten af Store Vildmose, heraf omkring 100 hektar hjemme på slægtsgården, og på de lave, bløde jorder er det en stor fordel, at den store maskine ikke træder så tungt.

Svar på klimaforandringen

Maskinens størrelse er ikke eneste forklaring.

Den terrængående mejetærsker er også svaret på klimaforandringen - i hvert fald et et vejr med flere ekstremer - og ikke mindst på konsekvenserne af, hvad han tydeligt oplever som mindre vedligeholdelse af vandløbene.

- Vi er mere udsatte i våde år. Haldager Bæk løber midt gennem vores marker og sidste år måtte vi opgive at få høstet på arealerne omkring. Det er da virkelig spild af næringsstoffer, siger han.

- Hvis politikerne får magt, som de har agt, render vi virkelig ind i problemer, tilføjer han med tanke på vandplaner og forestående ændringer i regulativet for vandløbet.

Erik Esbensen er medlem af Agri Nords planteavlsudvalg og en gruppe af planteavlere, der mødes med jævne mellemrum for at udveksle erfaringer, og han ved, at der er kommet flere bæltebårne mejetærskere. For blot fem år siden var de praktisk taget ukendte i Danmark.

Begejstringen

For de store planteavlere er det årsindkomsten, der skal bjærges på få dage, og på en god dag kan Erik Esbensen høste korn for en værdi af 400.000 - 500.000 kroner.

- Vi må være der, når der skal høstes. Med de værdier, der er på spil, kan ikke bare lade stå til, selvom dagene bliver lange, siger han.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.