Her er Theis med de grønne talenter
Theis Fonseca Holmene går og passer de flotte baner på Skagen Stadion, da ejerne af Danmarks hjemmebane ringer og beder om hjælp

Galleri - Tryk og se alle billederne.
Han var meget nervøs i starten. Det var Parken. Det var Danmarks mest kendte fodboldbane.
Men nu hvor han har været i gang i nogle uger, virker det som om nerverne er væk. Græs er græs. Græs kan gro ved den rigtige kompetente pleje, om det gror i København eller i Skagen. Og han ved meget om pleje af fodboldbaner. Ellers var han nok ikke blevet tilbudt jobbet i København.
Theis Fonseca Holmene er Grounds Manager i Parken , som er det engelske udtryk for baneansvarlig, og det har han været siden 17. januar.
Målet er klart: Græstæppet i Parken skal være bedre og mere stabilt.
Drømmejob lå i Parken
- Det er et drømmejob. FCK er den største fodboldklub i Danmark og Parken er noget særligt. Det er det største stadion i Danmark. Man får ikke en større stilling inden for min branche, fortæller Theis Fonseca Holmene.
Han er 29 år, født og opvokset i Skagen og har boet de seneste ti år i Hjørring.
Først arbejdede han som greenkeeper på golfbanen i Hvide Klit syd for Skagen. En bane, der er kendt for at græsset bare spiller.
- Jeg gik i lære som greenkeeper for ti år siden og havde slet ikke forestillet mig, at græs ville fange mig, som det har gjort. I Hvide Klit lærte jeg en masse og gjorde mig en masse gode erfaringer, som jeg nu kan bruge. I dag interesserer jeg mig mest for fodboldbaner.
For tre år siden blev han ansat som inspektør på Skagen Stadion. Her har de indimellem Superligahold på træningsophold blandt andet fordi Danmarks nordligste baner i Skagen har ry for at være rigtig gode.
David Nielsen på hjemmebane
AGFs træner David Nielsen kommer fra Skagen og tog holdet med til sin hjemby for at træne på Skagen Stadion.
- AGF var på besøg i Skagen, og da AGFs sportsdirektør Peter Christiansen lidt senere kom til FCK som sportsdirektør kendte han til det arbejde, vi havde lavet i Skagen, forklarer Theis Fonseca Holmene.
For at gøre en lidt lang historie kort, blev Theis Fonseca Holmene ringet op i starten af 2022, og spurgt om han havde lyst til at flytte til København og arbejde for Parken Sport & Entertainment. Udover det danske landsholds og FCKs hjemmebane i Parken er Theis Fonsececa Holmene også ansvarlig for FCKs tre træningsbaner.
- Jeg havde nok ikke turde tage jobbet, hvis det ikke havde været for min kæreste, Benedicte Bernhardis, som helt klart synes, at jeg skulle sige ja tak til jobbet. Hun har været en enorm støtte for mig, og er flyttet med mig fra Hjørring til København. Selv er jeg mere trygheds-søgende, en der har boet i Skagen og Hjørring og var glad for mit arbejde på Skagen Stadion, fortæller han fra sit midlertidige hjem på et hotel i hovedstaden.
Græskonsulenter fra Skørping
Med til historien hører også samarbejdet med De praktiske konsulenter fra Skørping.
De praktiske konsulenter rejser land og rige rundt og hjælper med at anlægge og pleje fodboldbaner til Superligaklubber. De praktiske konsulenter har blandt andet haft arbejde for Vejle Boldklub, AGF, og de har også været i Skagen.
Nordjyderne fortsatte samarbejdet i København. De praktiske konsulenter leverede maskiner og arbejdskraft, da Theis Fonseca Holmene genetablerede banen i Parken i uge 6.
Theis Fonseca Holmene startede i det nye job med at konstatere, at græstæppets stand godt kunne være bedre. Det var i en dårlig forfatning.
- Jeg var overrasket, at græsset så sådan ud. Vi besluttede, at få lagt en ny bane, for den, der var, kunne ikke nå at være klar på den korte tid vi har til første kamp. Men vi har bevist, at vi kan gro græs i Parken på kort tid, og vi har på den tid fået nogenlunde styr på jordens kemi, siger Theis Fonseca Holmene.
20 lastbiler med rullegræs
Derfor blev der bestilt græs hjem fra Holland.
- Rullegræsset ankom på 20 lastbiler, og så gik vi i gang med at rulle græs ud, forklarer Theis Fonseca Holmene, der vidste, at banen skulle være klar til FCKs første hjemmekamp 20. februar.
Udfordringerne er mange og plejen meget anderledes end i Skagen.
- Vind og sollys er to kæmpe faktorer, når man vil have græs til at gro. Der kommer ikke så meget lys ned på banen i Parken, fordi arenaen er konstrueret som den er med overdækningen. Derfor bruger vi vækst-lyslamper og vores ny indkøbte blæser forklarer græseksperten.
Der til kommer, at der spilles meget fodbold i Parken i forhold til andre stadions, så græsset slides.
- Parken bruges også til koncerter, hvor de lægger plader på græsset og kører med tunge maskiner. Så der er mange grunde til, at det kan være svært at gro græs derinde. Men koncerter er samtidig en væsentlig indtægt kilde for Parken. Derfor har måtte skifte græs flere gange om året. Fremadrettet arbejdes der på at skifte græstæppet så lidt som muligt.
Konsekvensen har bl.a. været, at græsset ikke har fået tid slå rødder og vokse sig stærkt og stabilt.
- Vi har analyseret og testet meget, inden vi gik i gang med at anlægge det nye græstæppe, og når det nu får lov at gro, bliver vandet, gødet og klippet, så vil vi kunne højne og levere kvaliteten, som er vores fælles mål i FCK, forklarer Theis Holmene Fonseca.
Græsset spirer i februar
De bedste forhold for at gro græs er selvfølgelig om sommeren, hvor temperaturen er højere. Men man sagtens kan få græs til at spire i februar.
- Græs kan spire ved 7-8 grader, og i Parken er der varme i jorden.
Theis Holmene Fonseca får tit spørgsmålet om, hvordan de får de fine mønstre i plænen, som man især kan se på tv.
- Det er meget simpelt. I stedet for baghjul på en klipper, har man bagrulle på. Det betyder, at man lægger græsset ned i den retning, man klipper. På den måde får du lyse og mørke striber.
Han kan sagtens sætte sig ind i, hvordan det må være motiverende som fodboldspiller at komme ind på en bane af højeste kvalitet.
- Man får lyst til at spille, når man kan sige til sig og andre: Hold kæft hvor bolden bare ruller.
Spiller selv håndbold
Selv holder han sig til håndbold. Han startede med at spille fodbold til han var 13 år, så synes han håndbold var sjovere.
- Og da jeg var på Hvide Klit, krævede chefen, at jeg spillede golf, så jeg kunne se på banen fra spillernes vinkel. Det havde han ret i. Jeg spiller golf, men jeg er ikke verdens bedste.
De kommende måneder vil vise, hvordan han klarer sig på banen, ikke som en spiller men som FCK-ansat med grønne fingre, og dermed en super vigtig mand for alle fodboldfans, der holder af at se en velspillet klasseaflevering med bolden rullende perfekt hen over græsset.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.