Miaver din kat konstant? Se, hvad du skal gøre

Fem gode råd, hvis du har en kat, der er mere end almindeligt snakkesalig

Arkivfoto: Michael Bygballe

Arkivfoto: Michael Bygballe

KÆLEDYR:Det kan være hyggeligt, når katten miaver, men er det en konstant kattejammer, så går det hyggelige af.

Agria Dyreforsikring har fem gode råd, hvis du har en kat, der miaver hele tiden.

1. Tjek om det er en fysisk skade.

Uanset hvilket problem du har med din kat, er det vigtigt, at du altid tjekker, om den er fysisk rask. Mange adfærdsproblemer skyldes bagvedliggende fysiske årsager. En kat som udviser en adfærd, der ikke er som den plejer, bør altid tages til dyrlægen, inden du som ejer prøver at tilpasse og ændre kattens hjemmemiljø. Miaven kan eksempelvis bunde i forhøjet blodtryk eller forhøjet stofskifte, hvilket kan skyldes problemer med skjoldbruskkirtlen. Dette bør kontrolleres af en dyrlæge, forklarer Lene K. Jørgensen, dyrlægekonsulent ved Agria Dyreforsikring med speciale i smådyr.

2. Utryghed.

Mange oplever - til stor frustration - at deres kat miaver om natten. Dette kan skyldes, at din lille firbenede ven føler sig utryg. Måske kalder katten også på dig i dagtimerne, når du ikke er hjemme? Fælles for mange katte, der miaver om natten, er, at de føler sig udsatte og forladte. Som ejer kan du reducere kattens miaven om natten ved at begrænse den fra visse områder i hjemmet, så den føler sig mere tryg. Nogle gange slutter kattens miaven, når den får lov til at sove i soveværelset, hvor den kan føle sig mere sikker.

3. Er katten ved at blive døv?

En anden fysisk årsag til, at katten miaver meget, kan være, at den er ved at miste hørelsen. Døve katte mangler ofte en fornemmelse af, hvor højt de lyder. Hvis din kat er døv, har den brug for mere hjælp til at orientere sig og bruger miaven til dette, forklarer Lene. En kat, der bliver gradvist døv, kan sagtens klare sig i de vante omgivelser i hjemmet. Det er dog vigtigt, du får katten tjekket hos dyrlægen, da det kan være betændelse, der forårsager hørenedsættelsen.

4. Hormoner.

En miavende kat kan skyldes hormoner. En hunkat i løbetid vil ofte være kælen, kontaktsøgende og meget snakkende og højrøstet - du er ikke i tvivl, når det sker. En ung hankat, der miaver meget, har også hormoner brusende i kroppen, der kan være årsagen til en adfærd, hvor katten - i menneskeører - larmer. Når du neutraliserer (kastrerer eller steriliserer) katten, vil du i de fleste tilfælde få bugt med problemet.

5. Keder sig eller er fræk.

Visse katteejere oplever, at deres kat miaver, som om den er kommet til skade, men det kan også bare være en måde at få opmærksomhed på. Måske keder den sig? Dette kan ofte være forklaringen på, hvorfor indekatte går rundt og jamrer hjerteskærende uden grund. Måske får katten noget ud af at gøre opmærksom på sig selv? Prøver du at lukke munden på katten med en ekstra portion mad, ved den hurtigt, at det betaler sig at åbne munden. Hvis katten keder sig, kan du aktivere den med leg og sørge for, at dit hjem også er sjovt for en kat, eksempelvis med klatretræ og højthængende hylder, den kan indtage. Hvis katten miaver, fordi den er fræk og vil have mad, kan det afhjælpe problemet at ignorere kattejammeren en stund. Du må dog ikke ignorere katten over længere tid, understreger Lene K. Jørgensen fra Agria Dyreforsikring.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.