Miljøkrav værre end forventet
Halvdelen af Nordjylland skal måske opgives som landbrugsland, advarer landmand

Landmand Carsten Søborg (tv), Aabybro, frygter, at myndighedernes krav skal føre til en halvering af landbrugsarealet i Nordjylland. Selv har han investeret i et minivådområde, der renser drænvandet fra markerne. Lige præcis den type løsning, som formand for landboforeningen Agri Nord Carl Chr. Pedersen (th) opfordrer til at satse på: målrettede tiltag frem for tiltag, der rammer i flæng. Foto: Lars Pauli
NORDJYLLAND:Halvdelen af Nordjyllands landbrugsjord må tages ud af drift, hvis målet i Folketingets Grøn Vækst-program skal opfyldes i fuld konsekvens.
Advarslen kommer fra landmand Carsten Søborg, Aabybro, der har regnet grundigt på tallene. Han er formand for vandløbslavet i den vandrige Jammerbugt Kommune og stærkt optaget af balancen mellem miljø og erhverv. Han har selv investeret i et renseanlæg til drænvandet fra sine marker.
I det oprindelige Grøn Vækst-program - af den daværende VK-regering kaldet ”den første helhedsplan for natur, miljø og landbrug nogensinde” - var målet at reducere udledningen af kvælstof til vandmiljøet med 27.000 tons.
Det mål anser Carsten Søborg stadig for gældende, for det er ikke ophævet.
- Og konsekvenserne er betydeligt værre end forudsat både af Miljøministeriet og Natur- og Landbrugskommissionen, mener han.
Kommissionen kom i foråret med en rapport med en lang række anbefalinger til at sikre bedre balance mellem natur og landbrug.
Ifølge Grøn Vækst-programmet er kravet i 2027, at der kun udledes 14 kg kvælstof pr. hektar, en reduktion på 19.000 tons i alt.
Første del af planen, en reduktion på 9000 tons inden 2015, er landbruget i gang med.
Arbejdspladser på spil
For Limfjorden er Grøn Vækst-målet, at der må udledes 6842 tons.
Efter Carsten Søborgs regnestykke giver det kun ”plads” til et bidrag på 9,8 kg kvælstof pr. hektar fra landbrugsjord, fordi der også skal tages højde for bidrag fra punktkilder (sivebrønde, renseanlæg etc.) og fra naturarealer.
I dag kommer der 18 kg kvælstof fra en hektar landbrugsjord.
- Et slag på tasken: det betyder, at vi kan dyrke halvdelen af det nuværende landbrugsopland til Limfjorden på 500.000 hektar, og så bliver der plads til at gøde de robuste landbrugsarealer bedre, men en halvering af landbrugsarealet vil koste masser af arbejdspladser, siger Carsten Søborg.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.