EMNER

Miljørigtig svinestald

Landmand Leif Graversen har udtænkt en ny slagtesvinestald, der nedbringer ammoniakfordampningen i hele slagtesvinebesætningen

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Leif Gravesen ved sorteringsvægten, der sikrer, at han altid får den højeste afregningspris af Tican. Foto: Peter Mørk

En moderne produktion af slagtesvin behøver ikke at belaste miljøet. Omtrent sådan kan man beskrive landmand Leif Gravesens udvikling af en idé, der nu har skabt en nytænkning indenfor slagtesvinestalde. Med hjælp fra Midtjysk Svinerådgivning, LandboThy og Fødevareministeriets innovationspulje har han udviklet og bygget en ny stald, der er forbeholdt slagtesvin mellem 80 og 110 kilo. Levende vægt, forstås. Det er i denne vægtklasse, at ammoniakfordampningen er størst. Fredag inviterede han kollegerne indenfor i den nye stald på Klatmøllevej i Thorsted for at bese den nye 600 kvadratmeter store stald, der er målrettet til slagtesvinene i denne vægtklasse. Leif Gravesens stald kaldes for et miljømodul. Miljømodulet omfatter forskellige virkemidler, så som: et lille spalteareal, gyllekøling og skraber. Der vil desuden senere være en mulighed for udbygning med yderligere lugtreducerende tiltag. Miljømodulet omfatter desuden et tilstødende udleveringsrum. - Da jeg byggede min sidste stald, bygge jeg for billigt. Den var beregnet til, at vognmændene afhentede 90 slagtesvin ad gangen. Sidenhen er de begyndt at hente 210 ad gangen. Jeg var nogle gange tæt på at give mig forhøjet blodtryk, da vognmanden kom, sagde Leif Graversen, da et halvt hundrede kolleger blev præsenteret for det nye tiltag på Videncenter Thy-Mors inden turen gik til Thorsted. Leif Graversens miljømodul forbedrer også fodereffektiviteten, da de store slagtesvin - populært sagt - ikke længere tager foderet fra de mindre artsfæller. Derudover giver den nye stald også et bedre arbejdsmiljø, fordi medarbejderne udsættes for mindre ammoniakfordampning. En hævet inspektionsgang i midten af stalden bliver desuden forbundet med kontoret på første sal via en gangbro. På denne måde behøver medarbejderne ikke længere gå blandt grisene for at tilse dem. - Det giver samtidig mulighed for at få besøgende ind i produktionen, siger Leif Gravesen. Leif Gravesen regner med, at han med den nye stald kommer til at ramme 100 pct. af idealvægten på sine slagtesvin. Idealvægten giver nemlig den højeste afregningspris hos Tican, som han leverer sine 10.500 årlige slagtesvin til. - I øjeblikket ligger vi på 94 pct., men stalden er indrettet med en sorteringsvægt, som sikrer den optimale leveringsvægt til slagteriet. Jørgen Røhrmann, miljøkonsulent hos LandboThy, forklarer, at den nye stald bevirker, at ammoniakfordampningen hos Leif Gravesen vil blive bragt ned fra 570 til 370 gram pr. slagtesvin. Stalden har kostet to mio. kroner. Fødevareministeriets innovationspulje har sendt en check på 466.000 kroner. Den nye stald - der har været tog og et halvt år undervejs - bliver taget i brug i slutningen af marts.