Millioner fra EU til Nordjylland

33 projekter i regionen har modtaget støtte på 56 millioner kroner

Et af projekterne har drejet sig om at nytænke turisters oplevelser i de såkaldte yderområder.Arkivfoto: Bent Bach <i>Pressefotograf Bent Bach</i>

Et af projekterne har drejet sig om at nytænke turisters oplevelser i de såkaldte yderområder.Arkivfoto: Bent Bach Pressefotograf Bent Bach

NORDJYLLAND:På søndag er der valg til Europa-Parlamentet. Valgdeltagelsen bliver formentlig ikke særlig høj, men hvad mange ikke ved er, at EU har direkte betydning for borgerne her i regionen.

Således har aktører fra Region Nordjylland fra 2007 til 2014 modtaget flere end 56 millioner kroner fra EU til 33 projekter, der udvikler regionen inden for emner som arbejdsløshed, bedre infrastruktur og mindskning af CO2.

Projekterne har finansieret halvdelen af udgifterne selv, og resten er finansieret via EU-programmet Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak, der støtter fælles projekter mellem Danmark, Sverige og Norge.

- Mange kalder Region Nordjylland for et udkantsområde. Men ved at være med i Interreg-projekter har vi været en vigtig del af et stort samarbejdsområde mellem Danmark, Norge og Sverige. Projekterne har ført til, at vi har fået mere viden, flere arbejdspladser og gode erhvervsmæssige kontakter i Sverige og Norge, som vi kan udvikle i fremtiden, siger Henrik Ringbæk Madsen, regionsrådsmedlem i Region Nordjylland.

Et af de projekter, der har fået støtte, har drejet sig om at nytænke turisters oplevelser i de såkaldte yderområder.

I dette projekt med titlen Rekreative Ruter har nordjyske erhvervsdrivende, foreninger og Naturstyrelsen Vendsyssel samarbejdet med aktører i Norge og Sverige.

Projektet har blandt andet samlet information om turistoplevelser i mobiltelefon-app’en kaldet ”Scandinavian Trails”.

Derudover har projektet etableret en række fysiske samlingspunkter for turister, kaldet Gateways, i alle tre lande. Den lokale Gateway, Gateway Blokhus, indeholder alle informationer om vandreruter, cykeludlejning, overnatning og mad i lokalområdet.

- Gateway Blokhus er uden tvivl et af projektets mest vellykkede eksempler på, hvor langt man kan nå, når offentlige myndigheder, private aktører og frivillige foreninger arbejder sammen om at skabe synergi i et lokalområde, siger Mette Arleth, projektleder i projektet Rekreative Ruter.

I 2014 åbner en ny programperiode, der løber indtil 2020. Her kommer rundt regnet én milliard kroner til at kunne fordeles til projekter mellem Danmark, Sverige og Norge.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden