Mindre kontrol med sociale bedragere

Det er blevet nemmere at slippe af sted med socialt bedrageri

(Foto: Brian Bergmann /Scanpix 2012) <i>Scanpix Denmark</i>

(Foto: Brian Bergmann /Scanpix 2012) Scanpix Denmark

HELE LANDET: Kontanthjælpsmodtagere, der ferierer under sydens sol, mens de burde stå til rådighed for arbejdsmarkedet i Danmark, har fået nemmere ved at slippe af sted med deres sociale bedrageri.

Det skriver Politiken søndag.

I 2011 gennemførte Arbejdsmarkedsstyrelsen 36 lufthavnstilsyn, men i 2012 faldt antallet til 11, og i de første ni måneder af 2013 er der kun foretaget 6 tilsyn. Målet er ellers 25 tilsyn om året. Den neddroslede indsats på området fremgår af svar fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til Venstre-medlemmer af Folketingets Beskæftigelsesudvalg.

”Ministeren har ladet området sejle. Da hun tiltrådte som beskæftigelsesminister, udtalte hun, at kampen mod socialt bedrageri var utrolig vigtig, og at det ikke skulle være muligt for mennesker at nasse på samfundet. Jeg kender hende som en dygtig og kompetent minister, og jeg forstår ikke, hvorfor antallet af lufthavnskontroller falder radikalt i det øjeblik, regeringen skifter farve”, siger Venstres Jakob Engel-Schmidt til Politiken.

Det har ikke været muligt at få et interview med beskæftigelsesministeren, men i en skriftlig kommentar udtaler Mette Frederiksen til Politiken: ”Jeg forstår Venstres kritik. Når der indgås en politisk aftale, så skal Arbejdsmarkedsstyrelsen selvfølgelig sørge for, at den bliver ført ud i livet. Længere er den ikke. Det er dybt kritisabelt, at det ikke er sket”.

En rapport fra Arbejdsmarkedsstyrelsen fra 2012 viser, at stikprøverne har en effekt. Da rapporten blev skrevet, havde der været 502 sager på baggrund af lufthavnstilsyn. Hver anden sag førte til tilbagebetaling. Samlet var tilbagebetalingsbeløbet cirka 4 millioner kroner eller i gennemsnit cirka 15.000 kroner per sag. Rapporten opgør ikke udgifterne til lufthavnstilsynene.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.