Sæby

Minibyen fik sit slot

Sæbygaard Slot kan nu også besøges på Solsbækvej

8
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Birgit Hansen fik en privatforevisning af Julius og Marian Arenfeldt - de sidste der har boet på Sæbygaard Slot. Foto: Martin Damgård

SÆBY:Hvis man en mørk aften går ad Solsbækvej ind mod Sæby - og kigger ud mod havet, kan man risikere at tro, at man er offer for et synsbedrag.

For lige dér, hvor land begynder at blive til by, ligger en lille by med huse, gader og kirketårn - der til forveksling ligner den gamle del af Sæby.

Men det er ikke snyd - men derimod Sæby i miniformatet - i skalaen 1:10.

I strålende efterårssol indviede flere hundrede mennesker 21. september den næste bygning i Minibyen - nemlig Sæbygaard Slot - bygget målfast med voldgrave, vand, bro og håndstrøgne tagsten og mure. Det er - med sine 15 tons - det hidtil største og mest omfattende byggeri, Minibyens flittige hænder har skabt.

Borgmester Birgit Hansen og Julius Arenfeldt - Sæbygaards sidste private ejer - klippede det røde bånd over, og så blev slottet i dukkehusstørrelse - beundret. Det fik mange rosende ord med på vejen.

Frivillige slotsbyggere

- I brænder for dette arbejde og I har bestemt grund til at være stolte over resultatet. Hver en teglsten er håndlavet og slottet er muret op ved håndkraft, sagde Birgit Hansen - der takkede for de mange timer, de frivillige lagt i arbejdet.

Det har nemlig taget seks år at bygge slottet - med voldgrav og bro.

- Jeres arbejde skaber glæde for alle, og det er en fantastisk hobby. For jer handler det om fællesskab og sammenhold, og Sæby Miniby er et foregangseksempel på, hvordan man gør noget for andre, fordi man elsker sin by og sine medborgere. Det betyder rigtigt meget, at vores kommune har frivillige kræfter. Det er med til at sikre, at der sker noget hele tiden. Ja, det er dén cement, der binder tingene sammen, sluttede borgmesteren.

Imponerende præcist

Også Minibyens formand og "borgmester" Bent Jensen, Nina Olsen fra Saltlandets historiske forening, samt Julius Arenfeldt var begejstrede for miniatureslottet.

Og sidstnævnte var meget imponeret over, hvor præcist og kunstfærdigt Sæbygaard Slot fremstod.

Julius Arenfeldt udtalte beundring over, at de frivillige havde påtaget sig den store opgave at genskabe Sæbygaard Slot - og den håndværksmæssige akkuratesse, hvormed slottet er bygget.

- Minibyen i Sæby har i sin korte levetid skabt et image og et eksempel til efterfølgelse for alle andre minibyer. Det kalder på stort beundring, at I har lagt jer på et højt kvalitetsniveau. I går aldrig på akkord med standarden, sagde Julius Arenfeldt - og fortalte brudstykker af Sæbygaards spændende historie, der bl.a. har haft en lang række Arenfeldter i gemakkerne på slottet de seneste mange hundrede år.

Selv har Marian og Julius Arenfeldt og deres familie boet på slottet fra 1880’erne frem til 1990, hvor stedet blev omdannet til en selvejende institution - drevet af Sæbygaard Fonden.

Historien bevares

- Derfor er det ikke så mærkeligt, at jeg interesserer mig intenst for både den store og den mindre udgave af Sæbygaard Slot. Jeg håber, at der stadig vil være mange, der ser værdien i at huske og bevare slottet og dets historie for eftertiden, sluttede Julius Arenfeldt.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.