Minister fejlinformerede om a-kraft i Grønland

Fortsat politisk uro om muligt radioaktivt affald i Grønland

KØBENHAVN:Udenrigsminister Martin Lidegaard (RV) har fejlinformeret Folketinget i sagen om den mobile amerikanske atomkraftreaktor, som lå på den tidligere amerikanske base Camp Century i det nordlige Grønland under den kolde krig med Sovjetunionen.

Det skriver NORDJYSKE Stiftstidende torsdag.

Ministeren beklager det forkerte svar i et nyt svar til det grønlandske folketingsmedlem Doris Jakobsen (Siumut). Hun er bekymret over, om USA har efterladt farligt radioaktivt affald, som kan være tusinder af år om at blive nedbrudt.

Værker ligner hinanden

Bekymringen bygger blandt andet på, at USA på samme tid havde en meget lang række uheld med et ligeledes mobilt a-kraftværk i et andet koldt miljø, på Antarktis. Det blev lukket i 1972, da der var revner i reaktoren. For Doris Jakobsen ligner værkerne hinanden.

Ministeren har tidligere forsøgt at berolige med, at værkerne ikke kunne sammenlignes, blandt andet fordi de brugte forskelligt brændsel. Det gjorde de bare ikke.

- Oplysningen om det modsatte skal beklages, lyder det fra ministeren.

Nye spørgsmål

Det forkerte svar har næret Doris Jakobsens skepsis. Hun har stillet nye spørgsmål i sagen.

Hun spørger konkret, hvad der adskilte det uheldsramte værk på Antarktis fra værket som blev lukket i Grønland, uden at der er nogen kendt forklaring på årsagen til lukningen.

Det grønlandske folketingsmedlem er i tvivl om, hvorvidt Danmark overhovedet kender til, hvad der skete med a-kraftværket og det radioaktive affald.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.