Mistanke om misbrug: Sådan ved du om du er ramt

Danskudstedte betalingskort kan være blevet misbrugt, lyder begrundelsen for udskiftningen

Arkivfoto: Colourbox

Arkivfoto: Colourbox

DANMARK:18.000 dansk udstedte betalingskort bliver i de kommende dage udskiftet. Det sker, fordi bankerne i Danmark, der står for kortudstedelsen, og Nets, der håndterer transaktionerne og varetager misbrugsovervågning, har mistanke om, at de 18.000 kort kan være blevet misbrugt.

Derfor bliver der fra fredag iværksat en såkaldt præventiv kortudskiftning.

Denne udskiftning knytter sig til samme kompromitteringssag, der i januar afstedkom, at 36.000 kort blev udskiftet, forklarer Nets i en pressemeddelelse.

Misbrugsforsøg

Flere misbrugsforsøg med kort på nettet indikerer nemlig nu, at oplysningerne fra yderligere 18.000 kort også kan være havnet i forkerte hænder.

- Misbrug med kreditkort er faktisk generelt faldende, men for at forebygge, at en række danskere får misbrugt deres betalingskort og akut må spærre deres kort, udskifter bankerne nu en mængde betalingskort. De berørte kortholdere vil i den kommende tid blive kontaktet af deres pengeinstitut, hvis de er berørt af sagen. De kunder, der ikke hører noget, er altså ikke berørt, forklarer digitaliseringsdirektør i Finans Danmark, Michael Busk-Jepsen, der understreger, at det naturligvis er omkostningsfrit for kunden, hvis banken skifter deres kort.

Præventiv udskiftning

Hovedparten af de misbrugsforsøg, der indtil videre har fundet sted, er blevet afvist i Nets’ misbrugsovervågning. Formålet med denne præventive udskiftning er blot at undgå, at flere kortholdere udsættes for et misbrug, og at minimere hackernes succes.

Betalingskort i danmark

Der er i alt udstedt ca. 10 millioner betalingskort til danske forbrugere. Mange danskere har mere end et betalingskort.
Der udskiftes ca. tre millioner kort årligt i Danmark svarende til 250.000 kort om måneden. En million af dem alene på grund af, at kortet er meldt misbrugt, stjålet eller mistet.
Ifølge Nationalbanken er misbrug som følge af svindel med betalingskort i Danmark faldende. Fra 2016 til 2017 faldt svindlen fra knap 129 millioner kroner til 118 millioner kroner i 2017.
Faldet skyldes bedre anti-svindelsystemer hos bankerne og Nets samt, at butikkerne generelt har øget sikkerheden.
Finans Danmark og Nets udsender som oftest en pressemeddelelse ved ’præventiv kortudskiftninger’, der berører mere end 10.000 kort.
Kilde: finansdanmark.dk

- I de her sager handler det om at udskifte de berørte kort, som, vi vurderer, er i fare for at blive udsat for misbrug, inden svindlerne begynder at misbruge dem. Dermed vil svindlerne opleve, at de har købt eller hacket data, som de ikke kan bruge til noget, fortæller Louis E. B Andersen, ansvarlig for misbrugsbekæmpelse i Nets.

Bankerne vil nu skaffe sig et overblik og derefter gå i gang med at kontakte de kortholdere, hvis kort er berørt af sagen. For at undgå yderligere misbrug er processen med at udskifte kort allerede startet. Hvis man oplever at få sit kort misbrugt, skal man, som altid, hurtigst muligt kontakte sin bank, få kortet lukket og indberette svindlen til banken.

Opdatér kortoplysninger

Hvis man får et kort udskiftet, som man også anvender til løbende betaling af forskellige abonnementer, broafgift, rejsekort mv, skal man selv sørge for at få opdateret disse betalinger og tilmelde det nye kort.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.