Modstridende forskning: Danner voksne nye hjerneceller?

Mennesker danner nye nerveceller i hjernens hukommelsescenter i alle aldre, viser nyt studie, men det strider mod tidligere resultater

Også voksne udvikler nye hjerneceller, ifølge forskere. Grafik: Colourbox

Også voksne udvikler nye hjerneceller, ifølge forskere. Grafik: Colourbox

VIDENSKAB:Dannelsen af nye nerveceller i hjernen, de såkaldte neuroner, kan spille en rolle for vores evne til at komme os oven på en hjerneskade eller depression, som rammer hukommelsen.

Det er dog kun børn op til 13 år, der kan danne nye neuroner i hjernens hukommelsescenter hippocampus - ikke voksne, skrev Videnskab.dk tidligere på baggrund af en undersøgelse i tidsskriftet Nature.

Men nu konkluderer et andet hold forskere i et nyt studie fra tidsskriftet Cell Stem Cell, at neuroner dannes i alle menneskealdre i hukommelsescentret hippocampus.

- Vores hjerner fortsætter med at skabe nye neuroner gennem et helt liv, og dette er unikt for mennesker i forhold til andre dyr, skriver læge Maura Boldrini i en mail til Videnskab.dk.

Hun er seniorforsker bag det nye studie og lektor i neurobiologi på Columbia Universitet.

Maura Boldrini mener, at hendes og kollegaernes forskning er solid, og at de har fat i den lange ende med deres resultat - voksne danner også nye neuroner.

Professor Arturo Alvarez-Boylla og kollegaen Shawn Sorrells, der blandt andre står bag det lidt ældre studie i Nature, skriver dog i en mail til Videnskab.dk, at den nye undersøgelse ikke ændrer på deres konklusion, nemlig, at neuroner stopper med at blive dannet i hippocampus omkring teenagealderen.

Men hvilken af disse to nye undersøgelser skal vi så tro?

Sagen er, at det er et godt eksempel på, hvordan videnskab fungerer i praksis. Det er en måde, hvorpå forskere rykker tættere på at vide noget om verden ved at afprøve en tese igen og igen og med flere metoder - og så give hinanden kritik undervejs. En enkelt undersøgelse er altså sjældent nok til, at vi kan konkludere noget med sikkerhed om verden.

Når det er sagt, kan der stadig være dele af den enkelte undersøgelse, der gør, at dens resultater er tvivlsomme.

Meget af den tidligere forskning i dannelsen af neuroner, såkaldt neurogenese, har været lavet på dyr, men både det nye studie fra Cell og det lidt ældre studie fra Nature er lavet på menneskevæv, og forskernes tilgange er meget lig hinanden.

Læs også på Videnskab.dk:

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.