Møllehat og vinger til Hanstholm

De sidste store dele af verdens største vindmølle er kommet til Thy

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

HANSTHOLM:Alle de store dele til det, der skal blive verdens største vindmølle, er nu kommet til Thy.

Søndag morgen lagde det hollandske fragtskib ”Eendracht” til kaj i Hanstholm med huset - også kaldet nacellen - til den nye Vestas-mølle. Nacellen er produceret på det tidligere Lindø-værft på Fyn. Et døgn senere fulgte så møllevingerne om bord på ”Meri”. De 80 meter lange vinger kommer fra Southampton i Storbritannien.

Efter at have afventet roligere vand i havnebassin, der stadig var præget af sidste uge storm, gik losningen af de voluminøse mølledele i gang mandag eftermiddag. Efter planen skal mølledelene i aften og i nat vil mølledelene transporteres fra Hanstholm til testcentret i Østerild Plantage.

Som det var tilfældet med mølletårnet, der kom til Hanstholm for et par uger siden, vil transporterne foregå om aftenen og natten. Først skal den ene af møllevingerne af sted fra klokken 18, hvorefter nacellen kommer ud på landevejen klokken 20 og de to andre vinger senere på natten. Det oplyser Mogens Laugesen fra firmaet Mammoet, der står for landtransporten.

Med et vingefang på 164 meter og en effekt på 8 megawatt bliver prototypen på den nye havvindmølle verdens hidtil største. Mølletårnet bliver 133 meter højt, og til vingespids vil møllen måle omkring 225 meter.

Nacellen er på størrelse med et pænt stort enfamiliehus: 24 meter lang, 7,5 meter bred og 7,5 meter i højden. Inklusive den såkaldte hub, som vingerne monteres på, vejer nacellen 375 tons.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.