Mølleplaner blæst omkuld

Trods image som grøn klimakommune siger Frederikshavn nej til den ene vindmølle efter den anden

Vindmøller - giver vedvarende energi og vedvarende, gratis brændstof til lange debatter for og imod. Arkivfoto: Peter Broen

Vindmøller - giver vedvarende energi og vedvarende, gratis brændstof til lange debatter for og imod. Arkivfoto: Peter Broen

FREDERIKSHAVN:Som grøn klimakommune og energiby forsømmer Frederikshavn ikke en chance for at pudse glorien som bæredygtig, vedvarende frontløber.

Men alt imens borgmester Lars Møller (V) er i Paris og reklamerer for vores grønne profil, vælter den ene vindmølleplan efter den anden.

Tidligere i år er vindmølleplaner i Understed og Kvissel Brænding blæst omkuld af naboprotester, og onsdag aften blæste byrådet en ansøgning om ”en babymølle”, en lille 6kW, 18 meter lav husstandsvindmølle ud over afgrunden ved Øksnebjergvej.

Blæst om Donstedmøller

Forinden havde en række borgere, endnu engang, spurgt ind til vindmølleplanerne ved Donsted, som de frygter vil forringe deres boliger og livskvalitet, stavnsbinde dem til usælgelige ejendomme, ødelægge et naturskønt område og give store støjgener.

Drejebogen er stort set den samme, hver gang en borger søger om tilladelse til at rejse en vindmølle.

- Hvis franskmændene havde vidst, at borgmester Lars Møller og hans parti siger nej til en lille husstandsvindmølle, er jeg ikke sikker på, at borgmesteren var blevet inviteret til Paris for at reklamere for Energibyen, sagde Paul Rode Andersen (SF) - der ikke kan få øje på sammenhængen mellem de flotte skåltaler og kommunens afslag til den ene mølleplan efter den anden.

- Husstandsvindmøllen her vil kunne fortrænge 7,5 ton CO2 om året, og ethvert lille skridt mod mindre global opvarmning er et skridt i den rigtige retning, sagde SF’s vindmølleordfører.

Militære lyttemaster

SF fik kun støtte fra De Konservative samt løsgængerne Jette Fabricius Toft og Jeppe Nielsen Kyk.

Brian Pedersen (SF) gjorde opmærksom på, at der allerede står en ældre, meget større vindmølle ved Øksnebjerg, som ikke skæmmer naturen - og at bakkerne derude i øvrigt er plastret til med militære lyttemaster.

- Det argument købte Socialdemokraterne ikke.

- Masterne er fra krigens tid. Det tyske herrefolk spurgte ikke om miljøgodkendelse. Masterne forsvinder snart ligesom den gamle mølle. Forskellen på os og SF er, at vi lytter til borgerne, lød det fra Jens Hedegaard og Erik Sørensen (S).

Lars Møller forklarede, at han var inviteret til Paris for at fortælle, hvordan kommunen med stor succes laver rester af franske hotdogs og andet affald om til billig fjernvarme - og ikke en bønne om vindmøller.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.