EMNER

Monsterål skal jagtes

Mytisk fisketur i søens mørke dyb er et led i Rebild Kulturuger

Søren Risborg inviterer til mytisk fisketur efter de berygtede monsterål i St. Økssø. Arkivfoto

Søren Risborg inviterer til mytisk fisketur efter de berygtede monsterål i St. Økssø. Arkivfoto

SKØRPING:Naturvejleder Søren Risborg inviterer sammen med de garvede lystfiskere Gert Rubæk og Michael Jensen på en fisketur efter ”monsterål” søndag aften 9. september ved St. Økssø.

Arrangementet indgår i Rebild Kulturuger, som har mørke som tema, og her gælder det altså om at undersøge, om søens mørke dyb virkelig gemmer på de kæmpestore ål, som der går så mange historier om.

Syn for sagn

- Nu vil vi gerne have syn for sagn, siger Søren Risborg, som ikke selv har set en monsterål, men har hørt meget om dem:

- Nu er det sådan med lystfiskere, at de største fisk har vi som regel på andenhånd, og det samme er tilfældet med ålene. Der var i den gamle Mosskov Pavillon en kæmpeål i en montre, som de gamle, der kom i rummet, kan huske, men den brændte med, da huset brændte for mange år siden. Så har jeg hørt om en kæmpeål i forrådnelse efter en hård isvinter for år tilbage, og dette har jeg fra et aldeles troværdigt menneske i min omgangskreds, erklærer Søren Risborg.

Over to kilo

En monsterål er efter hans definition oppe i klassen over to kilo.

- Det er i ålenes verden stort! Normalt måles de i 100-400 grams størrelsen. Fra ålene vandrer ind i vores vandløb ude fra Atlanterhavet, til de vandrer tilbage for at gyde, går der 5-10 år, og en ål på 10 år har en størrelse på cirka 65 centimeter. Så de ål, vi går efter, kan være meget gamle - måske 20-30 år, fortæller Søren Risborg.
Alle er velkomne til at deltage i den ”mytiske fisketur”, hvor man mødes kl. 19.30 på p-pladsen ved St. Økssø og først går en tur over i Andebugten og forsøger at få bid.
Ellers kan man prøve på lavere vand et andet sted i søen.

Når søen er tømt for ål

- Vi regner med at slutte, når søen er tømt for ål eller omkring midnat. Ålene, vi fanger, sættes nænsomt tilbage til søen, efter at vi har kikket på dem og taget et billede af dem. De er formodentlig uspiselige på grund af deres alder, og ålens generelle situation i vores natur gør, at vi ikke vil slå dem ihjel, siger Søren Risborg.

Folk opfordres til selv at medbringe campingstol, lommelygte, fiskegrej og orm, men ellers kan man låne grej og agn.
Turen er i øvrigt velegnet til handicappede og dårligt gående, for den foregår på plant underlag.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.