Corona holdt mange Mors-vælgere væk

Det mener borgmester Hans Ejner Bertelsen, der selv tabte stemmer i forhold til 2017. Vi tager en tur gennem tirsdagens tal og personer

Mette Bertelsen lykønsker sin mand med tredje borgmesterperiode. Så pyt da med, at han smed over 500 personlige stemmer. Til højre Venstres grå eminence og borgmester 1982-1989, Knud Erik Jensen, der altid er med i forhandlingslokalet, når der skal konstitueres. Foto: Diana Holm

Mette Bertelsen lykønsker sin mand med tredje borgmesterperiode. Så pyt da med, at han smed over 500 personlige stemmer. Til højre Venstres grå eminence og borgmester 1982-1989, Knud Erik Jensen, der altid er med i forhandlingslokalet, når der skal konstitueres. Foto: Diana Holm

MORS:Hans Ejner Bertelsen (V) ryddede som fyldigt fortalt bordet ved at få 2427 personlige stemmer til tirsdagens kommunalvalg i Morsø Kommune. Alligevel var der tale om en markant tilbagegang for borgmesteren, der fik 559 færre personlige stemmer end ved valget for fire år siden.

Venstre fik med samlet 5423 stemmer 619 færre stemmer end for fire år siden. Men da stemmeprocenten var næsten fire procentpoint lavere denne gang - 73,23 mod 77,09 - og der i øvrigt var 185 færre stemmeberettigede, blev nedgangen i procentpoint kun 2,2. 46,1 procent af de afgivne stemmer tilfaldt liste V.

- Jeg kan ikke få øje på anden årsag til den lavere stemmedeltagelse end coronaen. Jeg hørte, at en del forældre til skolebørn var blevet hjemme, men det kan næppe bekræftes officielt. Antallet af brevstemmer var højt, og det indikerer vel, at der var en frygt for at blive smittet. Man kunne jo også se, at mange mødte op på valgstederne med mundbind på, siger Hans Ejner Bertelsen.

To flotte debuter

Stemmemæssigt var der langt fra borgmesteren ned til de næste valgte på Venstres liste. Men debutanten Jesper Balle Kristensen fik dog overrumblende 444 stemmer. Unge Charlotte Amalie Holm blev valgt med 209, og mellem de to klemte socialudvalgsformand Henning Sørensen sig ind med 277. Herefter skal vi ned i 100+-stemmerne for at finde de øvrige syv ny- og genvalgte V’ere.

Måske var det en overraskelse, at Sejerslevs stovte og stilfærdige Tage Andersen, der næsten aldrig tager ordet i byrådssalen, var tæt på at fordoble sit stemmetal til 183. Der var også relativt solide stemmetal til veteranerne Ansgar Nygaard, Peter Therkildsen og Peter Lillebæk.

Stemmeoptællingen i gang i Nykøbing Hallen. I den flotte kjole ses Morsø Kommunes "valgdepartementschef" siden 1990, Pia Thyboe. Foto: Diana Holm

Stemmeoptællingen i gang i Nykøbing Hallen. I den flotte kjole ses Morsø Kommunes "valgdepartementschef" siden 1990, Pia Thyboe. Foto: Diana Holm

Nøgletallet er 560

Hvert mandat i Morsø Kommunalbestyrelse koster 560 stemmer. Det vil sige, at foruden borgmesteren ville kun Socialdemokratiets Tore Müller med 974 stemmer kunne være kommet ind ved egen kraft. Som spidskandidat overgik Müller de 789 stemmer, forgængeren Viggo Vangsgaard trak i 2017.

Liste A oplevede en marginal tilbagegang på 86 stemmer, som imidlertid på grund af stemmeprocenten var en fremgang i procentpoint på 1,1 til 29,1 procent af de afgivne.

Andenpladsen hos socialdemokraterne talte og sang den musikalske lærer Jens Dahlgaard sig til ved en markant fremgang til 336 stemmer. Pia Storm havde også et godt valg, Hun tabte dog tre stemmer i forhold til 2017, men holdt sig tæt på de 300. Lige i hælene fulgte John Christiansen.

Smil hos socialdemokrater efter fine stemmetal til John Christiansen og Pia Storm. Foto: Diana Holm

Smil hos socialdemokrater efter fine stemmetal til John Christiansen og Pia Storm. Foto: Diana Holm

På de små marginaler er det sandsynligt, at Niels Kr. Østergaard har profiteret på, at Jakob Kortbæk denne gang opgav politik til fordel for studier, for Østergaard vender tilbage til kommunalbestyrelsen med 15 færre stemmer, end han fik i 2017, hvor han røg ud.

Fire gange et mandat

Valgresultatet viser, at morsingboerne ikke går til yderligheder på hverken venstre eller højre fløj.

Fire partier får plads i den nye kommunalbestyrelse med et mandat hver. Engang var øen en højborg for Dansk Folkepartis ophav, Fremskridtspartiet. I tirsdags stod DF for største procentuelle tilbagegang (sammen med Demokratisk Balance) på 2,6 procent point.

Meiner Nørgaard tabte 60 personlige stemmer, men spidskandidaten for DF er stadig den fjerdemest populære politiker på Mors med 420 stemmer. Han bliver som i forrige valgperiode alene, og end ikke et valgforbund med Nye Borgerlige som i Thisted Kommune, ville have kunnet holde partifællen Anette Svindborg inde. I stedet hjalp DF gennem valgforbund og sine 720 stemmer Venstre til mandat nummer 11.

Thorsen reddede Jepsen

Derimod hjalp det Radikale Venstre at skæve mod den røde horisont. Uden valgforbund med Enhedslisten ville Jette Jepsen med 333 personlige stemmer ikke have kunnet beholde sin stol i byrådssalen. 101 stemmer mistede sundhedsplejersken fra Hvidbjerg på at gå fra V til RV, og de andre tre kandidater, hun havde samlet, var ikke til megen hjælp.

Men det var Pia Thorsen. Enhedslistens spidskandidat scorede 127 personlige stemmer som debutant, men partiet gik markant tilbage i klar modsætning til landsresultatet. Måske en konsekvens af, at EL er et storbyparti. Det konkluderede den radikale kandidat Bo Fink i forbindelse med sit partiskifte fra EL til RV.

Hanekamp på Nordmors

Der var drama på Nordmors hos Det Konservative Folkeparti på valgaftenen. Stemmeoptællingen forsinkedes blandt andet af, at spidskandidaten Thomas Jensen blev slået af den erfarne Poul Roesen, der var blevet tilføjet stemmesedlen til sidst. 227 stemmer mod 181 blev udfaldet. Men de to kamphaner bidrog især til, at liste K kunne vende tilbage til kommunalbestyrelsen efter otte års fravær med sikre 626 stemmer.

Alt andet end sikkert så det undervejs ud for Demokratisk Balance. Morslisten, som ved sin debut i 2013 tog hver femte stemme, hang i tirsdags fast med det yderste af neglene. Ellen Philipsen Dahl mistede 320 personlige stemmer, men fik hjælp af valgforbundet med liste K til at beholde sin plads.

Poul Roesen (K) yderst til venstre venter spændt på at høre, om borgmesteren har ham med på sin liste over de 21 valgte. Det havde han.

Poul Roesen (K) yderst til venstre venter spændt på at høre, om borgmesteren har ham med på sin liste over de 21 valgte. Det havde han.

Viggo Vangsgaards deroute

Valgets store personlige taber må siges at være Viggo Vangsgaard, som ikke fik sin ottende periode i kommunalbestyrelsen. Et ikke overbevisende spidskandidatur for S i 2017, en sexismeanklage, som førte til udsmidning af gruppen og et efterfølgende partibrud, tyngede for meget på regnebrættet. SF der havde vejret morgenluft på Mors gennem sin kendis, fik langtfra noget comeback. Sølle 112 personlige stemmer formåede Vangsgaard at trække.

Viggo Vangsgaard (i midten) måtte konstatere, at løbet var kørt for  ham selv og SF. Det var det ikke for Ellen Philipsen Dahl (DB) og Peter Lillebæk (V). Foto: Diana Holm

Viggo Vangsgaard (i midten) måtte konstatere, at løbet var kørt for ham selv og SF. Det var det ikke for Ellen Philipsen Dahl (DB) og Peter Lillebæk (V). Foto: Diana Holm

No Bridge Over Troubled Water

Og Nye Borgerlige? 168 samlede stemmer er hverken fugl eller fisk.

Spidskandidat Annfinn Halsagard får ikke sin bro i denne omgang. Nu kan han tage ud til færgen over Feggesund og pille sine dristigt anbragte plakater ned, hvis det ikke allerede er sket.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.