De har hver sin kæreste, men ellers har de delt alt: Mød revisortvillingerne Jan og Søren

Jan og Søren Nielsen har fulgt hinanden i tykt og tyndt lige fra dagpleje til job

Tvillingebrødrene Jan Nielsen (til venstre) og Søren Nielsen fra Ørding har fulgt samme vej. De gik begge på Ørding Friskole, de ville begge være revisorer og har nu fuldført uddannelsen i firmaet Ernst & Young i Aarhus. 

Tvillingebrødrene Jan Nielsen (til venstre) og Søren Nielsen fra Ørding har fulgt samme vej. De gik begge på Ørding Friskole, de ville begge være revisorer og har nu fuldført uddannelsen i firmaet Ernst & Young i Aarhus. 

ØRDING:De gik i dagpleje og skole sammen. De blev begge lærervikarer i et sabbatår. De har spillet fodbold i de samme klubber og på de samme hold. De boede fire år i samme lejlighed i Aarhus. De valgte samme uddannelsesvej med handelsskole, handelshøjskole og studieretning til cand.merc.aud. Og i dag er de begge ansat i samme revisionsfirma, Ernst & Young (EY) i Aarhus.

Så kan det næsten ikke blive mere fælles for Jan og Søren Nielsen. De kom til verden som enæggede tvillinger 10. maj 1988, sønner af pædagog Else Marie Laursen og landmand Niels Peter Nielsen i Ørding. Men de har dog hver sin kæreste, som de hver især har fået et barn sammen med.

Så det er den rene familieidyl sådan en solbagt sommerlørdag, hvor de to små familier er på besøg hos fædrenes forældre på fødegården i Ørding.

Hækkene støder sammen 

- Det er faktisk ikke fordi, vi ses så meget til hverdag. Det varierer meget, for der er travlhed begge steder. De to somre, hvor vi læste på SR-akademiet samtidig med, at vi skulle passe vores job hos EY, var vi rigtigt meget sammen. Vi har altid kørt parløb i skolen og under uddannelsen, siger Jan Nielsen.

- Men vi har dog begge to bygget huse i Solbjerg, hvor vores storebror også bor. Og hjørnet af vores hække støder sammen, så vi er tæt på hinanden, siger Søren Nielsen. Det må her oplyses, at det ikke er Solbjerg på Mors, men derimod den hastigt voksende forstad sydvest for Aarhus, som tvillingebrødrene har slået sig ned i.

Fodbold har været fritidsinteressen gennem hele opvæksten. Tvillingerne spillede i NIF i Nykøbing og i Aarhus på et lukket hold fra Handelshøjskolen i klubben Lyseng. Her spiller Jan stadig oldboys, mens Søren efter en skade mest kører mountainbike. 

Fodbold har været fritidsinteressen gennem hele opvæksten. Tvillingerne spillede i NIF i Nykøbing og i Aarhus på et lukket hold fra Handelshøjskolen i klubben Lyseng. Her spiller Jan stadig oldboys, mens Søren efter en skade mest kører mountainbike. 

Man kan ikke sige andet, end at det var små og trygge rammer, som tvillingerne, der også har en storesøster, voksede op i.

- Vi gik i dagpleje her i Ørding med en dreng, der hed Torsten. Da vi skulle begynde i 0. klasse på Ørding Friskole, var vi os tre og en pige, der hed Dorte, som også boede lige i nærheden. Flere var der ikke i klassen. Det var en god normering, men den var nok ikke gået i dag, siger Jan Nielsen.

De var ganske vist lærervikarer på hver sin skole på Mors, men i Aarhus fortsatte parløbet. Brødrene installerede sig i en lejlighed i Thorvaldsensgade tæt ved Ceres-krydset og Aarhus Å. 

Så blev han sparket ud

Det gik lige indtil, Jan blev kæreste med Malene, som i dag er pædagog. 

- Hun flyttede ind, og så blev jeg sparket ud. Heldigvis blev jeg kæreste med Kimmie, som også arbejdede i EY, hvor hun i dag er momsrådgiver, siger Søren Nielsen. Malene og Jan har sønnen Valdemar på to et halvt år, mens Kimmie og Søren har fået datteren Gry på et år. 

Uddannelsen til revisor er skruet sådan sammen, at man efter sin bachelor får en aftale med et firma, der så ansætter en og bekoster uddannelsen på akademiet, som munder ud i eksamen som statsautoriseret revisor. Men faktisk søgte Jan og Søren ind hos to forskellige revisionsfirmaer.

- Det er sådan, at de fire store revionsfirmaer søger elever på samme tid. Søren fik ansættelse hos EY i Aarhus, mens jeg kom ind ved KPMG i Vejle. Men efter et år fusionerede de to, og så var vi pludselig begge to i EY, fortæller Jan.

Jan har små og mellemstore virksomheder og Søren større koncerner som primær kundegruppe.  <i>Foto: Bo Lehm</i>

Jan har små og mellemstore virksomheder og Søren større koncerner som primær kundegruppe.  Foto: Bo Lehm

Der var heller ikke helt fodslag, da tvillingerne afsluttede uddannelsen. Søren bestod i november sidste år, mens Jan dumpede og måtte gå et halvt år om.

- Jeg var oppe igen i starten af juni, og da bestod jeg. På den afsluttende skriftlige eksamen er beståelsesprocenten på omkring 60. Derfor kommer der ikke mange igennem, og tilgangen til faget kan slet ikke opveje det antal, der går på pension i disse år. Gennemsnitsalderen for en statsautoriseret revisor er 53 år, siger Jan.

Den er dog betydeligt lavere i de afdelinger, hvor tvillingerne arbejder. Jan og Søren sidder på hver sin etage i højhuset, der er en del af centret Bruuns Galleri bag banegården i Aarhus. 

- Jan har mest små og mellemstore virksomheder som kunder, mens jeg, der arbejder i den internationale afdeling, har store selskaber som Salling Group. Det er jo et spørgsmål om, at firmaet bruger os der, hvor behovet er, og vi ville aldrig være kommet til at arbejde i samme afdeling, siger Søren.

Kvinder og is i maven

De vil gerne aflive myten om revisorfaget som støvet. Trods problemet med generationsskifte, er de begge i afdelinger præget af ung dynamik. 

- Vi gør meget for at gøre op med en gammel kultur i branchen. For eksempel, at den er meget mandsdomineret. Der er kun to kvindelige partnere i EY, men virksomheden prøver virkelig at få kvinderne frem i bussen. Vi har også fine barselsordninger for begge køn, siger Søren Nielsen.

Tvillingerne nyder sommerweekenden i fødebyen Ørding.

Tvillingerne nyder sommerweekenden i fødebyen Ørding.

Og så foregår der en løbende debat i branchen, blandt andet om kundeetik og revisorens rolle.

- Skriver man under på et regnskab, skal man kunne stå inde for, at der er foretaget en uvildig bedømmelse. Det kan godt være, at direktion og bestyrelse hos kunden har en anden opfattelse af virksomhedens tilstand, men der må man have is i maven og ikke gå på kompromis, selv om en kritisk rapport skulle betyde, at man ikke får opgaven næste år, siger Jan Nielsen.

Men hverken han eller Søren savner opgaver. Revisortvillingerne fra Ørding fandt ved fælles hjælp deres rette hylde. 

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.