Food College-ansatte klarer selv arbejdet

Samtidig med, at eleverne fjernundervises, tager skolens landmand sig af dyrekuld, såning og plantning

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

SYD TØDSØ: Nordic Food College har med en række nye tiltag øget landbrugsskolens selvforsyningsgrad markant, både hvad angår dyrehold og afgrøder.

Det giver øget travlhed i den daglige drift – særligt nu, hvor skolens elever er sendt hjem grundet conona-nedlukningen. Heldigvis er fleksibiliteten blandt medarbejdere høj, og dyrene bliver således passet til UG - sideløbende med at jorden bliver klargjort, og grøntsager og planter bliver lagt og sået.

Dyreungerne melder sig

Foråret er altid en travl tid på Morsø Landbrugsskole i Syd Tødsø. Ud over at jorden skal klargøres, og afgrøderne skal plantes og sås, så er det også på denne tid, at alle de nyfødte dyreunger melder deres ankomst.

- Indtil videre har vi taget imod 10 gedekid og ni kalve, hvoraf de syv er tyrekalve. Herudover har vi yderligere fem køer, der er drægtige. Både gedekid og kalve er endnu for små til at komme på græs, og der går nok en eller to uger endnu, før de kommer ud. Nogle af kiddene ligger under varmelamper for at kunne holde varmen om natten, siger Daniel Holberg Præst, der er faglært landmand og den medarbejder, der p.t. har det primære ansvar for dyrene.

Indtil nu er det kun heste, muldyr, lamaer, kødkaniner og høns, der er ude at nyde det gode vejr. Hestene går roligt og græsser eller løber kåde rundt, og hønsene hakker i det grønne græs eller ligger og tager støvbad i solskinnet.

I realiteten er Daniel ansat til primært at have ansvar for landbrugsskolens afgrøder, men COVID-19 har vendt op og ned på arbejdsopgaverne for en stund.

- Med cirka 100 høns, 27 geder, 37 kreaturer, fem kødkaniner, fem heste, et muldyr og en lama, har jeg ikke svært ved at få tiden til at gå. Vi arbejder jo hele tiden mod en højere grad af selvforsyning, og siden efteråret er dyreholdet blevet udvidet med høns, ligesom vi har fordoblet gedebestanden og heller ikke er langt fra en fordobling af kreaturbestanden, fortæller Daniel Holberg Præst.

Tilbage til markarbejdet

I næste uge omrokeres der igen på arbejdsopgaverne, og i den forbindelse vender Daniel tilbage til sin primæropgave med dyrkning af afgrøder. Også her har landbrugsskolen skaleret kraftigt op. Således forpagter skolen, som noget nyt, nu også en æbleplantage med 6.000 æbletræer af 20 forskellige sorter, ligesom produktpaletten inden for grøntsager og planter er blevet markant udvidet med et væld af nye sorter og en øget volumen.

- I disse dage ville vi, under normale forhold, have eleverne i markpraktik, men lige nu er det skolens medarbejdere og jeg selv, der varetager alle opgaverne. Alene her de sidste par dage, har vi forspiret 500 kg. af i alt 1.500 kg. kartofler fordelt på fem sorter, sået 1700 porrer, 100 knoldselleri, ca. 80 tomatplanter og 9

hektar grynhavre. Og vi er kun lige begyndt. Alt dette sker sideløbende med, at vi afvikler fjernundervisning for skolens elever og varetager alle de administrative opgaver, der også ligger i at drive skole. Så hvis nogen kører forbi og undrer sig over, at jeg render rundt i marken i gummistøvler, med headset og en tablet under armen, så skyldes det simpelthen, at vi har gang i den helt store multi-tasking herude i øjeblikket, siger landbrugsskolens forstander og uddannelseschef Jonas Lundgren Bach Korsgaard med et smil.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.