Hans Ejner Bertelsen er Kong Mors

Venstreborgmester kan tage hul på tredje borgmesterperiode og tangerer dermed legenden Egon Pleidrup. Konstituering på plads i nat.

Hans Ejner Bertelsen lagde som i 2017 op til en bred konstituering, som han var klar til at præsentere ud på valgnatten. Foto: Diana Holm

Hans Ejner Bertelsen lagde som i 2017 op til en bred konstituering, som han var klar til at præsentere ud på valgnatten. Foto: Diana Holm

MORS:Al snak om Venstre-kaos i landspolitik fik nærmest ingen afsmitning på Mors. Her kan Hans Ejner Bertelsen (V) kalde sig økonge med et absolut flertal bag sig, som kun blev decimeret med et par procentpoint i forhold til valgtriumfen for fire år siden.

11 mandater bærer V-stemplet i den nye kommunalbestyrelse. Dermed holder Venstre skansen set i forhold til, at Jette Jepsen forlod partiet i perioden og gik til de radikale. Det var en glad Hans Ejner Bertelsen, der kunne konstatere, at han snart kan tage hul på sin tredje borgmesterperiode og dermed tangerer den regeringstid, som afdøde Egon Pleidrup præsterede for Socialdemokratiet før og efter århundredskiftet.

- Jeg er glad og utroligt stolt over, at vi har bevaret den flotte tilslutning. Men jeg er også ydmyg og indstillet på, at lave en bred konstituering. Blot tør jeg godt sige, at en af posterne må siges at være placeret, sagde borgmesteren, inden han gik i enrum for at forhandle med den blå side.

S skal ransage resultatet

Socialdemokratiet bliver som ventet næststørst, men spidskandidat Tore Müller kunne godt have ønsket sig en fremgang og ikke en stilstand på seks mandater, selv om S derved genvinder det mandat, som den ikke genvalgte Viggo Vangsgaard tog med sig til SF.

- Men vælgerne har talt, og de ville åbenbart stadig have det store Venstre-flertal. Vi skal have analyseret på det, herunder om vi skulle have indgået et valgforbund med et andet parti, sagde Tore Müller, der først blev inviteret i forhandlingslokalet i anden ombæring. Han havde grund til at ærgre sig, for det syvende mandat vippede en overgang over til S på bekostning af Demokratisk Balance. Men Ellen Philipsen Dahl (DB) beholdt sit ene mandat.

Det blev veteranen

De konservative opnåede også på Mors et flot valg. Spidskandidat Thomas Jensen var ikke blind for den landspolitiske afsmitning.

- Vi havde regnet med at komme ind. Vi har et godt hold, som er blevet styrket af, at vi fik veteranen Poul Roesen med. Men vi har også profiteret af en mere grøn profil, end Venstre har, sagde Thomas Jensen.

Da de personlige stemmer senere på natten var talt op, viste det sig, at veteranen slog opkomlingen. Det bliver Poul Roesen fra Sejerslev, som i kraft af flere personlige stemmer i en sideordnet opstilling slog sin spidskandidat, der også er fra Nordmors.

- Jeg havde sådan set hellere set, at Thomas var kommet ind. Men erkender også, at vi ikke havde fået mandatet uden mig, sagde Poul Roesen, der har en lang fortid i kommunalbestyrelsen og på formandsposter, og senest var inde i den periode, der udløb i 2013.

Dansk Folkeparti gik ikke uventet tilbage. Det betød, at det mandat, som lidt yderligt tilfaldt Anette Svindborg for fire år siden, blev tabt. Men veteranen Meiner Nørgaard, der har et stort ønske om at bevare formandsposten i udvalg for teknik og miljø, opnåede genvalg.

- Sådan som vores landspolitiske situation ser ud, kan jeg ikke være andet end tilfreds med, at vi fortsat er repræsenteret i Morsø Kommunalbestyrelse, sagde Meiner Nørgaard.

Meiner Nørgaard (DF) og Henning Sørensen (V) kunne i nat konstatere, at de beholder deres formandsposter for henholdsvis udvalg for teknik og miljø og det sociale udvalg.

Meiner Nørgaard (DF) og Henning Sørensen (V) kunne i nat konstatere, at de beholder deres formandsposter for henholdsvis udvalg for teknik og miljø og det sociale udvalg.

Venstre bliver også 1. viceborgmester

Det kunne han heller ikke efter konstitueringen, som blev offentliggjort af borgmesteren i Nykøbing Hallen på valgnatten. Meiner Nørgaard beholder sin status som 2. viceborgmester og også formandsposten i udvalg for teknik og miljø. Derimod tilfalder posten som 1. viceborgmester, som den ikke genvalgte Viggo Vangsgaard (SF) må afgive, Venstre. Der blev foreløbig ikke sat navn på.

De to resterende fagudvalg beholder deres formænd. Henning Sørensen (V) fortsætter som formand for det sociale udvalg og Tore Müller som formand for børne- og kulturudvalget. Venstre beholder også formandsposten for Morsø Forsyning, men det vides ikke, om den genvalgte Peter Therkildsen også fortsætter her.

Ellen Philipsen Dahl (DB) mister sin formandpost for beskæftigelses- og erhvervsudvalget i kraft af, at dette udvalg nedlægges til nytår og dets funktioner overføres til andre udvalg. Til gengæld gøres Philipsen Dahl til formand for et af tre §17, stk 4-udvalg, der som en nyskabelse oprettes under den nye kommunalbestyrelse. Det er ad hoc-udvalg, hvor det er muligt at inddrage ekstern ekspertise.

Ellen Philipsen Dahl bliver formand for et nyt udvalg, der skal styre processen med, hvad området Ørodde i Nykøbing i fremtiden skal bruges til. Et andet §17, stk. 4-udvalg får Poul Roesen som formand og skal styre processen med et nyt fossil- og molermuseum på Nordmors og ikke mindst bestræbelserne fra kommunens side på at få moleret anerkendt som verdenskulturarv under Unesco.

Det tredje nye §17, stk. 4-udvalg bliver med unge som tema og får Jette Jepsen (RV) som formand. Hun beholder også sin næstformandspost i socialudvalget.

Den politiske styregruppe vedrørende oplevelsescentret for skaldyrsturisme og søsportscentret får ny formand, idet Klaus Hvidtfeldt Larsen (V) ikke blev genvalgt. Den går til Ellen Philipsen Dahl (DB).

Poster fordelt

Ellers er det i konstitueringsaftalen aftalt følgende: Ellen Philipsen Dahl bliver næstformand i børne- og kulturudvalget. Næstformandsposten i udvalget for teknik og miljø deles mellem Venstre de to første år og Konservative de to sidste. Socialdemokratiet får formands- og Venstre næstformandsposten i børn- og ungeudvalget. Socialdemokratiet får næstformandspost i Morsø Forsyning og sikres to pladser i bestyrelsen. Meiner Nørgaard sikres sin plads i økonomiudvalget.

Borgmester Hans Ejner Bertelsen sagde som det sidste på valgnatten, at der har været diskuteret politik under konstitueringen. Et underskrevet papir med et program for de kommende fire år bliver fremlagt onsdag.

- Vi havde virkelig gode drøftelser, der tegner godt for de kommende fire år, sagde borgmesteren.

- Vi havde virkelig gode drøftelser, der tegner godt for de kommende fire år, sagde borgmester Hans Ejner Bertelsen. Til højre for ham Tore Müller (S), Meiner Nørgaard (DF) og Ellen Philipsen Dahl (DB).

- Vi havde virkelig gode drøftelser, der tegner godt for de kommende fire år, sagde borgmester Hans Ejner Bertelsen. Til højre for ham Tore Müller (S), Meiner Nørgaard (DF) og Ellen Philipsen Dahl (DB).

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.