KV21 Morsø

Kommentar: Kongen af Mors er kronet igen - lad os så få noget mere politisk debat

Venstre har for anden periode i træk absolut flertal på Mors. Det forpligter. Men socialdemokraterne har også en vigtig rolle at spille

Hans Ejner Bertelsen blev belønnet af vælgerne for otte år med ro på bagsmækken i Morsø Kommune. Foto: Bo Lehm

Hans Ejner Bertelsen blev belønnet af vælgerne for otte år med ro på bagsmækken i Morsø Kommune. Foto: Bo Lehm

MORS:Nordjyske konstaterede i en kommentar i søndags, at Venstre og Hans Ejner Bertelsen næsten ikke ville kunne gentage jordskredssejen fra for fire år siden. Vi fik ret. Men det var godt nok tæt på, at den populære borgmester og hans parti gjorde forudsigelsen til skamme.

Med 11 mandater mod 12 for fire år siden og en stemmeprocent på 46 (tilbagegang på 2,3) blev tirsdagens valg en knusende cementering af, at Hans Ejner Bertelsen er vor tids svar på S-legenden Egon Pleidrup Poulsen: En vaskeægte ø-konge.

Venstre har igen i den kommende valgperiode absolut flertal i kommunalbestyrelsen. Dermed kan partiet de facto regere alene, men det kommer det ikke til. Konstitueringen er atter bred med den ene eller anden slags formandspost til alle valgte partier, og de sidste fire år har i den grad vist, at Hans Ejner Bertelsens generøse tilgang til fordelingen af poster har givet ro på bagsmækken.

Selv om den socialdemokratiske spidskandidat, Tore Müller, i valgkampen sagde til Nordjyske, at der skam er uenigheder i kommunalbestyrelsen, og at der faktisk bliver diskuteret politik, så ville det være rart i de kommende fire år at få mere af den slags - og helst ude i det åbne. Og så må det godt hæve sig over for eller imod vindmøller og en lille strimmel jord på Ørodde.

Ro er godt, men alt for fast konsensus udmønter sig sjældent i store politiske visioner, og det er der brug for, hvis Mors som en af landets mindste kommuner skal udvikle sig i en positiv retning med øget tilflytning og skærpet klimaprofil - for ikke at nævne økonomien (hårdt belastet af udgifterne på det sociale område) og en øget satsning på skaldyrsturisme. ”Sammen er vi bedst”, lyder et ofte hørt slogan på Mors, og selvfølgelig er lokalt sammenhold helt afgørende for et lille ø-samfund. Men husk: Uenighed kan altså også gøre stærk, når den står på en fælles forståelse af, at: ”Vi vil det bedste for øen, men kunne vi ikke lige se på det her fra en anden vinkel...”

Men nyskabelsen med tre ad hoc-udvalg for henholdsvis Ørodde, moleroplevelser og unge efter den såkaldte §17, stk 4-ordning lover godt for et diskussionsniveau, der også vil inddrage kloge hoveder uden for kommunalbestyrelsens rækker. Det er en god ide, når meninger skal brydes og nye tanker opstå. Men førnævnte Tore Müller og S har også en stor opgave i at danne opposition. Det kan man godt være, selv om man er med i konstitueringen (Tore Müller fortsætter på posten som formand for børne- og kulturudvalget). Og socialdemokraterne er altså det eneste parti ud over V, der har mere end et mandat i kommunalbestyrelsen. Det forpligter.

Det gør Venstres valgsejr i den grad også. Hans Ejner Bertelsen noterede godt nok en tilbagegang i sit personlige stemmetal, men borgmesteren fik altså stadig svimlende 2427 stemmer (inden fintællingen). Det er en tillidserklæring, der vil noget - og et stort skulderklap fra vælgerne. Det har borgmesteren på mange måder også fortjent. Han har i nu otte år regeret med rolig hånd - og svipserne kan tælles på få fingre.

Alligevel skal der lyde et klart løfte herfra: Selv om Hans Ejner Bertelsen ikke altid bryder sig om det, så lover vi på Nordjyske stadig at holde et skarpt øje med embedsførelsen og stille de ubehagelige og kritiske spørgsmål - især hvis vi fornemmer, at man forsøger at skjule ubehagelige sandheder. For den demokratiske debats skyld må man håbe, at de andre partier i kommunalbestyrelsen vil gøre det samme.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.