Komplet fugl gemte sig i moleret: - Den vil helt sikkert blive erklæret for danekræ

Henrik Madsen fra Museum Mors har endnu en gang gjort et fantastisk fund

Det fine fuglefossil vil kunne ses på en pop-up udstilling på Fossil- og Molermuseet fra 13. november og måneden ud. Foto: Henrik Madsen

Det fine fuglefossil vil kunne ses på en pop-up udstilling på Fossil- og Molermuseet fra 13. november og måneden ud. Foto: Henrik Madsen

NORDMORS:Den er temmelig flad, kun otte centimeter lang og cirka 55 millioner år gammel. Og så er den komplet med hoved, næb, vinger, ben, kløer og det hele. Den lille fugl, som for nyligt dukkede frem af moleret på Mors er i den forstand enestående.

- Vi har jo før fundet rimeligt velbevarede fugleskeletter i moleret men det her er den eneste komplette lille fugl, siger museumsformidler og samlingsansvarlig Henrik Madsen fra Fossil- og Molermuseet på Nordmors.

Det var ham, der fandt fossilet i en aktiv molergrav ved Ejerslev, hvor han jævnligt kommer og graver, og det er også ham, der har præpareret det frem.

- Fuglen måler kun otte centimeter i længden. Hovedet er to centimeter fra næb til nakke, så det er en meget lille fugl. I den kategori af små fugle er det den mest velbevarede, der nogensinde er fundet i Danmark, for ellers har vi kun fundet stumper. Det er helt sikkert, at den vil blive erklæret for danekræ, fastslår han.

Henrik Madsen har gravet intenst i området gennem den sidste halvanden måneds tid og fundet rigtig mange fossiler, både store makrelfisk, guldlaks, forskellige insekter og rester af planter.

- Vi snakker altså om hundredvis af fisk. Der er en hel stime af de almindelige guldlaks, men også andre arter. Helt nye fiskearter er der fundet to-tre stykker af, men toppen er altså den bette piphans, siger museumsmanden.

Henrik Madsen har ikke noget bud på, hvilken fugl det eventuelt kan være.

- Det kan sagtens være en ny art, siger han.

Pop-up udstilling

Henrik Madsen er lige nu i færd med at lave en særudstilling på Fossil- og Molermuseet med de genstande, han har fundet i det pågældende molerlag i Ejerslev. Han kalder det selv en pop-up særudstilling, for fundene vil i denne omgang kun kunne ses i en kort periode, fra lørdag 13. november og måneden ud.

- Lørdag vil det være muligt at komme til museet og se mange af de her genstande, blandt andet fuglen. Det er en ret overvældende mængde genstande, siger Henrik Madsen.

I den forbindelse holder museet ekstra åbent søndag 14. november. Ellers er der åbent tirsdag til søndag.

Fra 1. december holder museet vinterlukket for at give mulighed for at sætte næste års særudstilling op. Henrik Madsen oplyser, at den kommer til at tage udgangspunkt i de store mængder af fossiler, som afdøde Bent Søe Mikkelsen havde efterladt sig i kælderen under hans og ægtefællens hjem på Kongevejen i Sejerslev.

- Det var ham, der grundlagde museet. Han samlede rå mængder i sin kælder, og det er vi i færd med at sortere nu, fortæller Henrik Madsen.

Titlen på særudstillingen bliver ”Kælderen på Kongevejen”.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden