Uro i nordjysk S-bagland: - Det er tosset politik

Socialdemokratiets udlændingepolitik er for barsk, mener spidskandidat Tore Müller og partiforeningsformand Svend Erik Jørgensen

- Når Danmark bruger kræfter på at få kokainsmuglere hjem fra Thailand, må vi også kunne tage imod personer, der har været i krig for Islamisk Stat, siger Svend Erik Jørgensen (th), formand for Socialdemokratiet i Nykøbing. Spidskandidat Tore Müller er enig. Arkivfoto

- Når Danmark bruger kræfter på at få kokainsmuglere hjem fra Thailand, må vi også kunne tage imod personer, der har været i krig for Islamisk Stat, siger Svend Erik Jørgensen (th), formand for Socialdemokratiet i Nykøbing. Spidskandidat Tore Müller er enig. Arkivfoto

NYKØBING:- Jeg er tilhænger af, at Socialdemokratiet bevarer nogle af de humanistiske værdier, som partiet har stået for i de mange år, hvor jeg har været medlem. Specielt synes jeg, håndtryksloven er ude i hampen. Det er tosset politik, at man vil tvinge igennem, at det skal være en bestemt person, der skal give det håndtryk. Det er detailregulering, som Folketinget ikke skal beskæftige sig med.

Sådan siger Svend Erik Jørgensen, formanden for den socialdemokratiske partiforening i Nykøbing. Han understreger, at spørgsmålet om regeringens flygtningepolitik ikke har været drøftet på generalforsamlingerne, der først finder sted i juni, og hvor der lægges op til en sammenlægning af de tre S-foreninger på Mors.

Men Svend Erik Jørgensen har drøftet spørgsmålet med Tore Müller, der er partiets spidskandidat til kommunalvalget i november, og de to udtaler sig gerne som enkeltstående politikere. Og de mener noget andet end statsminister Mette Frederiksen, som står fast på, at der ikke skal være slinger i den indvandrerkurs, Socialdemokratiet gik til valg på.

Mødrene skal med hjem

- Jeg synes, vi skal hente de mødre og børn hjem, der sidder i syriske flygtningelejre, fordi de er danske og har krav på en dansk rettergang. Ikke fordi jeg sympatiserer med det, de formentlig har gjort, men når Danmark bruger kræfter på at få kokainsmuglere hjem fra Thailand, må vi også kunne tage imod personer, der har været i krig for Islamisk Stat. Og vi kan ikke kræve børnene hjem uden mødrene, siger Svend Erik Jørgensen.

Derimod er han ikke afklaret om spørgsmålet om at sende syriske flygtninge tilbage til hjemlandet, og han har på Socialdemokratiets vegne takket nej til at tale ved den anmeldte demonstration mod kravet, der skal findes sted på Klostertorvet i Nykøbing på onsdag 19. maj.

- Jeg er usikker. Vi har en myndighed i form af Udlændingestyrelsen, som har betydelig mere viden om det spørgsmål, end jeg har. Uden sammenligning er det lidt som med coronaen, hvor man må stole på myndighedernes anbefalinger, siger Svend Erik Jørgensen.

Mikromanagement

Tore Müller kalder håndtryksloven for mikromanagement.

- Den lov har gjort, at jeg råber lidt op, men jeg har været skeptisk over for partiets flygtningepolitik siden debatten om kvoteflygtninge. Da der var valg sidste gang, kunne jeg i modsætning til Mette Frederiksen ikke se, at det var denne strammer-strammer-retning, man ville lave i Socialdemokratiet. Jeg synes, vi kopierer højrefløjens politik og søger at overgå den. Jeg ved ikke, hvad den strategiske årsag er, men jeg kan ikke se mig selv i det billede. Der mangler noget empati og humanisme, og det vil jeg forholde mig min ret til at stå fast på, siger Tore Müller.

Statsminister Mette Frederiksen får modspil fra Mors. Selv mener hun, at Socialdemokratiet gik til valg med et løfte om et nyt asylsystem. Arkivfoto: Philip Davali <i>Ritzau Scanpix</i>

Statsminister Mette Frederiksen får modspil fra Mors. Selv mener hun, at Socialdemokratiet gik til valg med et løfte om et nyt asylsystem. Arkivfoto: Philip Davali Ritzau Scanpix

Heller ikke han påberåber sig at have tilstrækkelig viden til at afgøre, hvorvidt det forsvarligt at sende flygtninge hjem til Damaskus.

- Jeg snakker mere om det retoriske greb. Den måde, vi tiltaler hinanden på, er ved at være over grænsen for, hvad vi bør som mennesker, siger Tore Müller.

Med hensyn til håndtrykspligten, tænker du så, at du som måske kommende borgmester på Mors kan komme til at uddele håndtryk til nye danskere, der føler, at de har en pistol i ryggen?

- Jeg synes, man bør give hinanden hånden af respekt for hinanden og ikke fordi, der er en lov, som siger, at man skal. Alt andet er mistillid. Men hvis det er loven, vil jeg følge loven, men fortsat sige i baglandet, at jeg er uenig, og at det er symbolpolitik af værste skuffe, siger spidskandidaten.

Anden virkelighed lokalt

Men Tore Müller frygter ikke masseudmeldelser af Socialdemokratiet på grund af den interne uenighed.

- Debatten kører på to spor. I den landspolitiske strategi for at vinde vælgere fra højrefløjen, er disse stramninger af udlændingepolitikken en del af værktøjet. I kommunerne har vi en anden virkelighed, hvor udlændingepolitik ikke er så interessant eller højt oppe i hierarkiet. Der er det vigtigere at tale om ældrepleje og om, hvorvidt vores børn har en god skole at gå i. Men vær sikker på, at udlændingepolitikken vil bliver diskuteret højlydt, når Socialdemokratiet har kongres til efteråret.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden