Mors får lynhurtigt internet

Udrulning af fibernet færdiggøres overalt på øen i løbet af 2019

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

MORS:Inden årets udgang bliver Morsø landets første kommune, der kan tilbyde lynhurtigt internet til alle. Thy-Mors Energi fuldender nemlig planen om at udrulle fibernet til samtlige kommunens husstande allerede i år, mens resten af energiselskabets dækningsområde i form af de sidste sorte pletter i Thy og på Thyholm først vil få fibernet i løbet af 2020.

Herved bliver Morsø Danmarks første gigabit-kommune målt på hastighed i både download og upload. Det glæder borgmester Hans Ejner Bertelsen (V):

- Med et lynhurtigt internet kan vi gøre Mors endnu mere attraktiv – både i forhold til at fremme bosætning og fremme det lokale erhvervsliv. En stabil og lynhurtig internetforbindelse giver øens unge rig mulighed for at læse via fjernstudier, og de behøver derfor ikke nødvendigvis at fraflytte Mors for at gennemføre en videregående uddannelse, hvis studiet tilbyder fjernundervisning. Samtidig bliver det endnu mere attraktivt at drive virksomhed på Mors, fordi vi i modsætning til andre kommuner kan tilbyde en gigabit-internetforbindelse. Det er et stærkt kort at have på hånden, fortæller Hans Ejner Bertelsen.

Også i Thy-Mors Energi er man glad for, at et tæt samarbejde med Morsø Kommune nu betyder, at øen nærmer sig fuld fiberdækning:

- Ønsket fra Morsø Kommune om fibernet til de kommunale institutioner har skabt gode forudsætninger for fiberudrulningen på Mors, og vi glæder os naturligvis over, at vi som lokalt forbrugerejet selskab kan være med til at understøtte den teknologiske udvikling af vores lokalområde, siger Robert Hove, Hurup, bestyrelsesformand i Thy-Mors Energi.

Det koster ikke kommunen penge at blive gigabit-kommune, for egentlig er der blot tale om en mindre justering af den flerårige strategi, Thy-Mors Energi har lagt på fiberområdet, hvor selskabet samler investerer i alt mellem 625 og 650 millioner kroner i hurtige forbindelser til web og tv. Men både Thisted og Morsø kommuner skubbede på udviklingen, da de for et par indgik aftale med energiselskabet om fibernet til samtlige kommunale adresser.

IT-infrastruktur i verdensklasse

- Vi har valgt at gøre Mors færdig i 2019. Herved har vi en hel kommune, som vi har bevist, at vi kan forsyne med it-infrastruktur i den absolutte verdensklasse. Den er langt ud over den målsætning, man politisk har for Danmark, siger direktør Lars Peter Christiansen, Thy-Mors Energi.

Han sigter til regeringens bredbåndspulje, som Mors og Thisted har takket nej til at få hjælp fra. Med den er regeringens mål 100 megabit download og 30 megabit upload til alle.

- Den målsætning bør opjusteres. Verden omkring os begynder at tale om gigabit. Det er ganske vist kun få af vores kunder, som har valgt den dyreste og hurtigste forbindelse på en gigabit. Den er endnu kun for feinschmeckere, siger Lars Peter Christiansen.

Udrulningen på Mors mangler især områder på nordøen og så Nykøbing by, hvor de fleste har været dækket ind med telefonforbindelsernes kobbertråde.

- Det er inde i byen, at det bliver mest synligt, når vi begynder at grave for at fuldføre målsætningen, siger direktøren.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden