Nordjyde ny formand for Statens Kunstfond

Gitta Malling, leder af Limfjordsteatret, er af kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen udnævnt til ny formand for Statens Kunstfond

55-årige Gitta Malling bliver ny formand for Statens Kunstfond. Arkivfoto: Diana Holm <i>Foto: Peter Mørk</i>

55-årige Gitta Malling bliver ny formand for Statens Kunstfond. Arkivfoto: Diana Holm Foto: Peter Mørk

Opdateret kl. 12:54 med bl. a. faktaboks om Gitta Malling.

NYKØBING:Lederen af Limfjordsteatret, Gitta Malling, er af kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) udnævnt til ny formand for Statens Kunstfond.

Udnævnelsen kommer efter, at Gitta Malling i oktober i år blev medlem af kunstfondens bestyrelse, og ved samme lejlighed blev hun også udpeget til at sidde i det udvalg, der uddeler midler til teaterområdet. Her er hun også ny formand.

Nu skal hun altså i de kommende år tillige være formand for kunstfonden, der hvert år uddeler 500 millioner kroner på tværs af alle kulturlivets områder.

- Statens Kunstfond har en helt afgørende rolle i at støtte udviklingen af nyskabende kunstneriske idéer og kunstoplevelser af høj kvalitet og samtidig sikre, at alle danskere har adgang til dem. Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at vi har fået sammensat et rigtig godt hold, som med teaterdirektør Gitta Malling i spidsen kommer til at løfte opgaven på allerdygtigste vis. Jeg ser frem til at følge Kunstfondens arbejde, siger kulturministeren ifølge en pressemeddelelse.

- At skulle varetage rollen som bestyrelsesleder for både Statens Kunstfond og Projektstøtteudvalget for Scenekunst er en stor ære, siger 55-årige Gitta Malling, der har været leder af Limfjordsteatret siden 2001.

Sideløbende har hun været teaterpolitisk engageret i arbejde i flere sammenhænge, og at hun blev udpeget til projektstøtteudvalget kom ikke som nogen overraskelse.

Gitta Malling ved indvielsen af Limfjordsteatrets nye teaterhus i Thy i september i år. Arkivfoto: Bo Lehm <i>Bo Lehm</i>

Gitta Malling ved indvielsen af Limfjordsteatrets nye teaterhus i Thy i september i år. Arkivfoto: Bo Lehm Bo Lehm

Det gjorde det derimod, da hun sidst i november blev kaldt til møde i Kulturministeriet om formandsposten, fortæller Gitta Malling til Nordjyske:

- Det er jo nok den højeste post, man kan få inden for den udøvende kunst. Men det er ikke noget, jeg har gået og drømt om. Jeg havde aldrig tænkt den tanke før, siger Gitta Malling.

Hun glæder sig til "at være med til at sikre innovativ, mangfoldig og betydningsfuld kunst af den højeste kvalitet til hele Danmark og til at fremme dansk kunst i udlandet", som det hedder i Kulturministeriets pressemeddelelse:

- Det er en opgave, der ikke er blevet mindre vigtig her i skyggen af corona, hvor nogle kunstnere har fundet nye veje, og hvor vi alle er blevet mindet om kunstens betydning.

Gitta Malling

55-årige Gitta Malling er født i Rødovre og opvokset på Fyn og i Sønderjylland.

Hun er uddannet i skuespil og teaterinstruktion på L’Ecole Philippe Gaulier i London og var omkring to teatret i København, Kavaleriet og Københavneren, inden hun i 2001 blev leder af Limfjordsteatret i Nykøbing.Det var dengang en institution med fire fastansatte medarbejdere. I dag er der 21.

For godt to år siden kunne teatret flytte ind i sit nye teaterhus i Nykøbing, og fra 2020 er Limfjordsteatret også egnsteater for Thisted Kommune.

Privat er Gitta Malling gift med skuespiller Lars Lundt og er mor til tre børn.

- Som formand skal man være med til at få kunstfondens virke til at komme ud i hverdagen. Bestyrelsen er med til at sætte retningslinjer for, hvilken vej kunstfonden skal gå i de kommende fire år. For eksempel er bæredygtighed blevet et ret stort emne. Spørgsmålet er, hvordan det skal få indvirkning på kunsten og de midler, der skal tildeles, siger Gitta Malling.

Men det er for tidligt at sige noget om, konkret i hvilken retning, hun vil præge kunstfonden.

- Jeg skal lige sætte mig i stolen og mærke efter. Og jeg er jo ikke alene om det, det bliver en fælles proces for bestyrelsen og for alle udvalgene, understreger hun.

Men Gitta Malling lover, at hun fortsat vil finde tid til at være direktør for Limfjordsteatret:

- Det kan du tro. Men der er nogle opgaver, som jeg skal have nogle til at løfte for mig, og det er vi i gang med at finde en person til, siger hun.

Som formand for Statens Kunstfond afløser Gitta Malling filminstruktør Phie Ambo. Udnævnelsen gælder to år, hvorefter den kan forlænges i yderligere to år.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.