Nye hoveder i byrådssalen

Otte ud af 21 pladser i Morsø Kommunalbestyrelse besættes med navne, der ikke er med i den nuværende

Charlotte Amalie Holm sørger om nogen for foryngelse af Morsø Kommunalbestyrelse. Her ses hun sammen med sin spidskandidat og borgmester Hans Ejner Bertelsen. Arkivfoto

Charlotte Amalie Holm sørger om nogen for foryngelse af Morsø Kommunalbestyrelse. Her ses hun sammen med sin spidskandidat og borgmester Hans Ejner Bertelsen. Arkivfoto

MORS:Overraskelserne var få, og nuancerne flere, da knap tre fjerdedele af de 16.227 stemmeberettigede vælgere på Mors tirsdag satte kryds.

For nok skete der ikke stor forskydning i mandatfordelingen, og balancen mellem rød og blå er fortsat entydigt i borgerlig favør. Der vil også fortsat være seks partier i kommunalbestyrelsen, men SF er skiftet ud med Konservative Folkeparti.

Derimod bliver der skiftet markant ud i personkredsen. Otte ud af de 21 i kommunalbestyrelsen er nye i forhold til den nuværende besætning. Vi gennemgår ændringerne her.

Fem nye hos Venstre

Det borgmesterbærende parti Venstre får hele fem nye politikere valgt ind. Venstre Mors har som princip, at andenpladsen på stemmesedlen altid skal være et medlem af partiets ungdomsorganisation, VU. Således også denne gang, og det gav i modsætning til tidligere valg. 20-årige Charlotte Amalie Holm, Sillerslev, kan fra nytår tage plads i en byrådssal blandt mange ældre hoveder, men dog også med en vis foryngelse.

Den tegnes blandt andet af 31-årige Jesper Balle Kristensen, Vils. Han blev i oktober valgt ind i Venstres hovedbestyrelse med fjerdeflest stemmer, men er i Nordvestjylland nok mest kendt for at tale de påtvungent arbejdsløse minkavleres sag. Hans stemmetal til valget tirsdag bragte ham på en tredjeplads af alle, lige efter borgmesterkandidaterne fra de to store partier.

Kendt er også Henrik Kristensen fra Hvidbjerg, nok mest under tilnavnet Sivert og som tidligere formand for håndboldafdelingen i VIF gennem 23 år. Nu skal den 47-årige reservedelsassistent føre politik for Venstre.

Det skal også en anden aktiv med berøring til idræt og fritid. 36-årige Rasmus Christensen fra Karby, der for fire år siden forsøgte sig for de konservative, fik mere stemmepower under Venstres faner. Han er til daglig rengøringskoordinator ved Morsø Kommune.

Om der hermed er tale om en foryngelse er tvivlsomt, for Venstre må sige farvel til to yngre politikere, som kun fik en enkelt periode i kommunalbestyrelsen. Det er Anja Birch Alsøer og Klaus Hvidtfeldt Larsen. Til gengæld kan det slås fast, at Venstres gruppe bliver mere landlig, idet de to ikke valgte og Lene Svenningsen, der ikke genopstillede, bor i Nykøbing. De to sidste, der skal tage afsked med gruppen, er Hanne Haldrup og Henrik Jensen, idet de ikke genopstillede.

For den sidste af de fem nye bor nemlig i Sundby. Det er den 61-årige erhvervsmand Søren Goul, kendt fra virksomhederne Champost og Thy Træpiller.

To nye og så alligevel ikke

Der er to nye i Socialdemokratiets sekstet. Og så alligevel ikke, for Niels Kr. Østergaard sad i kommunalbestyrelsen i forrige valgperiode. Den 55-årige faglige sekretær i 3F Thy-Mors er fra Sdr. Dråby.

Også Poul Kristensen var kommunalbestyrelsesmedlem til udgangen af 2017, men det var for Demokratisk Balance. Nu debuterer den 61-årige skatterevisor fra Nykøbing som socialdemokrat.

Eneste S-medlem, der forsvinder, er Jakob Kortbæk, som ikke genopstillede. Viggo Vangsgaard forlod gruppen i valgperioden til fordel for SF, men her opnåede han ikke valg.

Nørgaard og Philipsen Dahl valgt igen

Meiner Nørgaard fik genvalg hos Dansk Folkeparti, men mister partifællen Anette Svindborg efter en enkelt valgperiode.

Der er status quo hos Mors-listen Demokratisk Balance. Ellen Philipsen Dahl bevarer trods tilbagegang sit mandat.

Tilbage efter otte år

Hos Konservative var der valg til et nyt, men også gammelt navn. Poul Riis Roesen har haft en otteårig frivillig pause som politiker, men nu vender den 63-årige landmand og kirkegårdsgraver fra Sejerslev tilbage på den enlige K-plads, idet han fik flere stemmer end partiets spidskandidat Thomas Jensen.

Så blev den radikale valgt

Jette Jepsen sørgede for, at Radikale Venstre for første gang siden 2005 fik indvalgt en politiker på Mors. Den 54-årige sundhedsplejerske fra Hvidbjerg har i halvdelen af indeværende periode repræsenteret partiet efter sit brud med Venstre.

Nye Borgerlige og Enhedslisten opnåede ikke valg på Mors.

Radikale analyserer eget resultat på valgnatten i skikkelse af Bo Fink og Jette Jepsen. Demokratisk Balances Ellen Philipsen Dahl ser til. Foto: Diana Holm

Radikale analyserer eget resultat på valgnatten i skikkelse af Bo Fink og Jette Jepsen. Demokratisk Balances Ellen Philipsen Dahl ser til. Foto: Diana Holm

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.